Enigma Szentendréről

Titokzatos módon bukkant föl egy második világháborús Engima rejtjelező gép Szentendrén, a Magyar Honvédség Kibervédelmi Akadémiáján…

…amiről a közelmúltban nem csak a katonai sajtó, de immár a televízió is tudósított. Mivel az említett Akadémia nekünk közel, mondhatni szinte szemben van a rádióállomással, megkértük Imre Gábor alezredest, hogy segítsen a masina föltekintésében. Gábor pedig elintézte a megfelelő telefonokat, így kisvártatva már ott állhattunk szemben a rejtjelező masinával. Hogy is mondjuk? Az ember szava elakadt…

Enigma az asztalon

Kezdjük azzal, ami vélhetően leginkább mindenkit érdekel: honnan került elő e csoda?! A tömör válasz az, hogy egy, a külső T-1-es raktárban hányódó avétos’ kosárból. Igen, jól olvastátok, a történet főhősének hordozója egy pórias kosár volt. Persze tudjuk, abban nem igen fér el, de az a helyzet, hogy most mégis belement, ugyanis szó szerint darabokban hevert a tárolóban Egyébként “az úgy volt, hogy X megtudta, hogy az egyik külső körletben hever egy ilyen, odament és elhozta, aztán meg Y meg Z segítségével nekifogtak és szépen összeszerelték”. A faládája természetesen gondozásra szorult, az izzókészlet hiányokat mutatott, s az Enigma feliratot és az utasító-táblácskát is úgy kellett utólag visszabarkácsolni a lapra. De mint a mellékelt fényrajzok is jelzik, a munka igencsak csinosra sikeredett.

A tárcsák. Külön felhívnánk a figyelmet a lehajtható fedélkére, amely a tárcsák véletlen elfordítását akadályozza meg. Hiába no, ezek a ravasz németek minden eshetőségre igyekeztek fölkészülni.. 🙂

Külön meglepetésként szolgált, hogy a szerkezet elektromos ellátásáról egy szovjet gyártású Tento 4,5 Voltos elem szolgál. Még be van kötve – azaz talán nem is oly rég használták. 😉 Sőt, lehet, hogy némi maradék delej is akad még nyomokban a cellákban. (Majd ha legközelebb oda juthatunk és ráadásként megengedik, rámérünk.)

Sárga és zöld vezetékek, ahogy a polaritás megkívánja…

Tévedés ne essék, e telepet nem a restaurátorok helyezték el, az valóban benne figyelt a romokban! Az Enigma jelen pillanatban nem igazán működőképes, de erős az elhatározás, hogy helyreállítják. Most egy asztalon van elhelyezve az előtérbe, s gyakorlatilag bárki (aki bejut) szabadon megtekintheti, de előbb-utóbb bizonnyal valami méltó vitrinbe kerül.

A betűcserés előlap…

Részünkről az installációhoz szeretettel felkínáltunk egy, a demokratikus honvédség (1945-48) által használt ragjegyes Rv/202 (BC-348) és egy HTG-1-es berendezést, továbbá némi eredeti kábelezést, hiszen ezeket így, együtt egészen biztosan használták a háború után.

A billentyűzet közelről

Ez az Enigma szerencsére nem magában áll, ugynis pár esztendeje a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei is rábukkantak egy, igaz ennél korábbi Enigmára, amit a szakértők Hegelein-féle titkosítóként szoktak emlegetni. Utóbbi – ha vége ennek a fránya vírusidőszaknak – bárki által szabadon megtekinthető a Hadtörténeti úgynevezett Kincstárában.

A telepválasztó kapcsoló

Mára ennyire futotta, de hamarosan érkezünk az újabb érdekességekkel. És persze javasoljuk közösségi oldalunk gyakori nézegetését, hiszen oda sűrűbben kerülnek ki mindenféle anyagok, mint ide cikkek. Oka pedig mindennek az, hogy itt ez a csűnya Covid, ami több munkát ad az ember lányának.-fiának, mint ahogy azt korábban hitte…

73!

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .