Szomorka a QRS kapcsán…

Az ember leülne távírózni. Bár lassan két évtizede van efféle vizsgája, de ilyen-olyan okokból nem gyakorolta magát – így természetes, hogy nem trambulinról akar a vízbe ugrani, hanem a gyerekmedencében pancsolna csöppet. Aztán jönnek a nagyok, és direkt elrontják az egész bulit…

Képünk csak- a témába vágó – illusztráció… 🙂

(Az alant következő szomorka saját kesernyés tapasztalatom alapján született – de el tudom fogadni, hogy egyesek erről másként vélekednek.)

A QRS sávokat adekváltan azoknak találták ki, akik távíróban éppen az első lépéseiket szeretnék megtenni a sávban – vagy csak hosszú hetek-hónapok-évek kihagyása után gyakorolnának, esetleg szimplán szeretnek a szokottnál lassabban adni. Alant láthatóak a kijelölt frekvenciák, ahol az ember lánya-fia elkezdhet(ne) egerészni.

10 m 28,055 MHz (ajánlott IARU frekvencia QRS-hez)
12 m 24,905 MHz
15 m 21,055 MHz (QRS-hez ajánlott IARU frekvencia)
17 m 18,085 MHz
20 m 14,055 MHz (ajánlott IARU frekvencia QRS-hez)
30 m 10,125 MHz
80 m 3,555 MHz (QRS-hez ajánlott IARU frekvencia)

E sorok írója 1989-es vizsgája után 2001-ben tette le a távíró vizsgát, ám az azóta lefutott két évtizedben összesen nem csinált félezer CW összeköttetést. Természetes hát az igény, hogy szeretett klubtársunk HA4AA András noszogatására elő-előkerül a billentyű…

És innét jön a gyakorlati földbeállás, vagy ha tetszik, róka fogta csuka. Ha ugyanis nem adjuk le, hogy PSE QRS – akkor a döntő többség úgy veszi, hogy bár te lassan adsz (és veszel), ez rá véletlenül sem vonatkozik, dőlhet a jel feszt a saját tempójában. Vagy ha mégsem, akkor durván a válasz felénél úgy fölgyorsul a saját ritmusára, hogy azzal gyakorlatilag lehetetlenné teszi az összeköttetés abszolválását.

A másik véglet pedig az, hogy ha az ember a CQ végére odabiggyeszti a (lényegében elriasztónak tekinthető) PSE QRS kombinációt, akkor a kutya sem felel neki. Ebben tényleg semmi túlzás nincs: az elmúlt csaknem fél esztendőben szaldózva durván félezer általános hívást adtunk le a saját vagy a klubos hívójelekkel, s szó szerint senki nem felelt rájuk.

Tényleg.

Mit tesz ilyenkor az egyszeri amatőr? Kerít egy klubtársat, és azzal gyakorol. Ami persze egy határig jó, de aztán már nem annyira – s nem a kolléga végett, hanem mert mással is szeretnénk már kipróbálni magunkat.

Ha az ember utánaolvas a nemzetközi fórumokon könnyen rájöhet, hogy a fenti nyomorú helyzet nem magyar sajátosság (ha tetszik: átok), hanem egyre inkább általánossá váló jelenség. Amikor a rézdöngölő leginkább ráérne, akkor azt látja, hogy ötvenkét hétvégéből ötvenhárom verseny. Ilyenkor annyi az esély a sikerre, mint a karácsonyra vett halnak megúszni a fejbeverést és a feldolgozást.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy a QRS sáv gyakorlatilag bármely időpillanatban dugig van tömve géppuskakezű amatőrökkel, akik nagy ívben tesznek az ajánlásokra – illetve arra, hogy te kezdő vagy.

És valljuk meg őszintén, ez utóbbi a fájóbb.

Holott ez nem volt mindig így. Amikor a kétezres évek elején az ember leült (adottan) QRS módban távírózni, azért vissza-visszajöttek neki a népek.

Fontos részlet: e sorok írójának kedvét eddig nem sikerült elvenni – de mondjuk teljesen érthető, ha egy kezdő az ötvenedik próbálkozásnál nagyív-módszerrel hajítja sutba a billentyűjét. S ezen túl (akit illet – illet) a képmutatás faktort sem tanácsos szem elől téveszteni. Ugyanis azok, akik e másodpercekben is telezokogják az étert és a fórumokat a morzés amatőrök fogyásáról, valójában jéghideg közönnyel viseltetnek a kezdők füllel hallható, szemmel látható nyomora iránt.

Persze tudjuk, ettől az írástól semmi nem fog megváltozni, sőt, a levelesládánkban éppen annyi bölcs tanács lesz, mint eleddig – csak éppen az a szomorú valóság, hogy az “okosok” ettől nem lassulnak le, és a CQ QRS is épp olyformán lesz hatékony, mint korábban volt.

Azaz nagyjából-egészében semennyire.

73!

HA5CBM

Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .