Az élethez szerencse is szükséges…

Különleges telefonnal találkoztunk a közelmúltban a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Az első világháborús kommunikációs eszköz még az 1945 előtti gyűjtemény része volt, s azt példázza, hogy az élethez olykor nem kevés szerencse is szükségeltetik…

Egy csodás technikai emlék az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből…

Sajnos fájdalmasan kevés anyag maradt ránk az Aggházy Kamil ezredes alapította Magyar Királyi Hadimúzeumazaz a mai HM HIM – háború előtt gyűjtött anyagából. Az okokat most nem részleteznénk, lévén hisszük, hogy olvasóink többsége tól-ig tisztában van azzal, mi zajlott 1944-45 (majd 1956) táján idehaza.

A nyitóképen szemlélhető telefon azonban szerencsésen túlélte az idők viharait, mi több, nem csak maga a tárgy, hanem a hozzá fűzött leírás is megmaradt. Ami azért fontos, mert így – ha nem is nevesíthető, de – “frontosítható” az Osztrák-Magyar Monarchia eme remek kommunikációs eszközének története.

Íme a régi gyűjtemény 53. tétele…

A Monte San Michele, azaz a Szent Mihály-hegy az első világégés olasz frontjának egyik “autentikus” helyszíne. Visszaemlékezések sora taglalja, hogy mi történt arrafelé, s mit tettek környéken a magyar, osztrák és német katonák azért, hogy leküzdjék a központi hatalmakat rútul cserben hagyó, ha tetszik; hátba támadó olaszokat.

Persze történt ami történt, s ma már mindenki békésen alussza örök álmát a másik mellett a különböző katonatemetőkben. Ugyanakkor nekünk, kései utódoknak nem árt felidézni a sztorikat – s ha csak egy villanásra is, szembesülni a múlt egy darabjával. Illetve azzal, hogy az emberi élet mulandó, hiszen ha ez az acéldarab egy csöppet odább megy, akkor most szegényebbek lennénk eme csodás kortörténeti dokumentummal.

A repesz a hallgatóba ékelődve…

Mára ennyi fért bele, de hamarosan érkezünk az újabb érdekességekkel. Addig is szemlézzétek közösségi oldalunkat, hiszen oda gyakrabban kerülnek ki mindenféle apróságok. 🙂

73!

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .