Életjelek négy méteren

Tegnap nagyot mentünk négy méteren! Egyebek mellett bezsákoltunk FT8-ban egy-egy 1.958 és 2.020 kilométeres QSO-t is.

Előre leszögezzük: tisztában vagyunk azzal, hogy “más” már Japánt is megcsinálta huszonhárom centiméteren direktben és természetesen FM-ben, de mi ennek a tegnapi, huszonhat darab összeköttetésnek is tiszta szívből és igazán tudunk örülni.

Nézzük, mivel hidaltuk át URH-n a távolságokat? Először is áll az asztalon egy (tényleg) ősöreg TS-140S, amihez csatlakoztattuk HA5IW Simon csodálatos és jól bevált 28/70 MHz-es, mindössze nyolc Watt lesugárzására képes konverterét. Ezt követi olyan húsz-huszonöt méter H-500-as koax, mely egy 12,5 méter magasban elhelyezett, forgatóra szerelt két elemes Yagi antennában végződik. Az árboc talpa alatt persze magasodik egy (e ponton) cca hatszázguszonhét méteres hegy – de ez csak amolyan mellékes körülmény… 🙂 😉

Ez az összeköttetés “csak” alig több, mint ezer kilométer – de majd lejjebb lesz egy másik, bizonyító erejű fényrajz is…

Nem tudjuk, Ti hogy vagytok vele, de mi kimondottan szeretjük a négy méteres sávot. Igaz ami igaz, itt sajnálatosan kevés a magyar állomás, de bennünket ez cseppet sem tör le, amit jól bizonyít, hogy korábban is írtunk már eleget e remek, fél MHz széles szegmensről.

A fejlettebb (rádiófrekvenciás) kisdobosok (e kifejezés by HA5SPA Péter) szerint a hat méter az úgynevezett magic band. Nos, aki töltött már ott komolyan (mondjuk max) fél napot, az igazolhatja ezen állítás helyességét. Viszont ha a félszáz MHz a csodák hona, akkor ez fokozottan igaz a négy méterre! Saját tapasztalatból mondjuk, összekalapáltunk ott már nem egyszer “zugból ugró ló – Zugló”-ból vertikállal (!), nyolc Wattal (!!) és SSB-n (!!!) kétezer kilométer feletti QSO-kat is olyformán, hogy az adott 5/6-os riport nem mese volt, hanem a saját szemmel látható valóság.

Bizony.

Sőt, nyár esti éjeken olykor a “bitte rollenzi” és a “sájze” kifejezések formájában a bécsi főpályaudvar is bejelentkezik – telente meg az orosz és ukrán CCIR FM műsorszórókról meg ne is beszéljünk. Utóbbi téren egyébként a legnagyobb lövést pár esztendővel ezelőtt a Ragyio Vlagyivosztok úgy öt-hét perces megcsípése jelentette, ahol éppen a nem megvetendő külsejű előadónő, Glukoza Schweine című száma szólt. E kikötőváros meg ugye mégsem itt hever az Alföldön… 🙂

1.958 kilométer

Vannak olyan fejlettebb úttörők, akik szerint az FT8 a vicc kategóriába esik. Mi nem állnánk le senkivel vitatkozni – ellenben megjegyezzük, ha a külhoni amatőrtársak csak ebben az üzemmódban dolgoznak, akkor mi hívhatunk napsetig CW-n meg USB-ben, legfeljebb csak a sörétzajban lesz részünk, nem az örömben. Ez egy “ilyen” jelenség, amellyel, tetszik vagy sem, képtelenek vagyunk bármit is kezdeni. Hiszen mi más helyett nem tudunk 70,200 környékén fóniában CQ hívásokat elereszteni, magunknak válaszolni meg pláne nem…

Na, de nem is ez a lényeg, hanem az összehozott huszonhat darab QSO! Mi kell ennél több egy esős, májusi délutánon?! 🙂 (Mondjuk vannak ötleteink nekünk is, de azért érted Te, hogy mire gondoltunk… 🙂 )

Mára ennyi fért bele, de hamarosan befutunk az újabb érdekességekkel. És persze ne felejtsétek el közösségi oldalunkat sem, ahová egyre gyakrabban kerülnek ki izgalmas apróságok.

73!

a HA5KDR kollektívája

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .