Néhány szó az R-312-ről

Ez egy kimondottan jól eltalált és szerethető szovjet vevőkészülék…

Korábban, úgy másfél esztendeje beszámoltunk egy, még az oroszoknál is valódi ritkaságszámba menő R-253-as vevőkészülék felélesztéséről. Sanyi főhadnagy úr masinája tudtunkkal azóta is szépen teszi a dolgát – így most rátérhetünk a címben szereplő lomra. Akkor sokan kérdezték tőlünk, nincs-e valamilyen magyar nyelvű bumáskánk a sokkal inkább elterjedt R-311 és R-312-es készülékekről – ám sajnos e téren 2018-ban még nem tudtunk segíteni. Ám tavaly ősszel e sorok írója jelentős mennyiségű eredeti leírást kapott ajándékba HA7VC Lacitól – melyet ez úton is hálatelt szívvel köszön Neki. Ebből korábban már bemutattunk két csemegét, illetve a minap a HTG-1 elődje kapcsán is értekeztünk róluk…

Ápdét-ápdét: HA2TO Árpi ismét segített, s amit e sorok írója külön töltögetett föl, azt ő pdf formában egybe rendezte. A kiegészítés a cikk végén lelhető föl. Köszönjük Árpi szokott remek színvonalú segítségét!

Sokszor és számos cikkben leírtuk – de mégsem lehet elégszer hangsúlyozni; a HA5KDR csapatának egyik fő célkitűzése a tagok birtokában lévő tudás megosztása. Ennek része a folyton bővülő könyvtár rovatunk, ahol hónapról-hónapra egyre több beszkennelt anyag érhető el. A legújabb termés a várva várt R-312-es – részben – beolvasott leírása, melynek fájljait majd lejjebb tudjátok elérni. Tehát figyelem; a könyv csak részben lett szkennelve – oka ennek pedig egyrészt az adott mű fizikai állapotának kímélése, másrészt a permanens időhiány, harmadrészt pedig azt gondoljuk, a tűpontos működési leírás keveseket, míg a használati utasítás sokkal többeket izgat. Ha pedig javítani kell, arra ott a szakember, akinek úgyis megvan a kapcsolási rajz és az alkatrészek tételes jegyzéke. (Persze ha “Te” mindenáron ragaszkodsz a diagramhoz, akkor kifénymásoljuk és feladjuk postán. Általában ezt teljesen ingyen tesszük – viszont a teljes könyvet akkor sem fogjuk beolvasni (pláne kölcsön- vagy eladni), ha cserében Dárius összes kincsét kínálod.)

Alant összesen negyven oldal található. A pakkban egyebek mellett benne van az inverteres tápegység kapcsolási rajza, a teljességi jegyzék és a kezelési leírás valamint a főbb technikai adatok. Azt gondoljuk, ezzel már azért elég jól el lehet boldogulni, ha hozzájutsz egy ilyen remek rádióhoz.

HA2TO Árpi munkája nyomán íme a PDF:

Még két apróság. Egyrészt a kezelésnél leírtak tól-ig az R-311 esetében is megállják a helyüket – másrészt kérjük, ha tovább adod, hivatkozz ránk.

Mára ennyire tellett, de hamarost érkezünk az újabb érdekességekkel.

73!

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .