Az amateurizmus él!

Ez az írás bevallottan nem az amateuroknak szól. Oka pedig annyi, hogy őket az esetek nagy százalékában értelmetlen győzködni a rádiózás hasznosságáról és értelméről. (Szomorú kivételek persze sajnos folyton akadnak.)

Duna-kanyari életkép egy ifjú ápolt otthonából. A jelmondat világos: Tungsram csővel is jó a rádió! (Persze, tudjuk, a szlogen eredetileg a Patay Imre által alapított Vatea gyárat emlegette, de az sajnos régen odalett és az R-30 vevőben nem is azok dolgoznak.)

A mi célközönségünk most más – de nem egy adott korosztály vagy társadalmi réteg-közeg, mert valljuk, ezek a kategóriák esetünkben nem léteznek. S itt egyben rögvest utalnánk Patay Imrének, a Vatea Rádiótechnikai és Villamossági Rt. legendás alapítójának (tényleg) zseniális reklámszlogenjére, amely mélyebb tartalommal bír, mint ahogy az elsőre látszik.

Hogy is szól tehát a két tagú hírverés első mondata? Az amateurizmus él!

Hosszan lehetne elemezni, hogy ez az egy mondat miként érinti meg az ember, az olvasó lelkét, miféle utakon hatol a mélybe piszkálja föl a fantáziát – de legyen elég annyi, hogy amit mások egyetemen sem képesek elsajátítani, azt Patay Imre kisujjból kirázta.

Ez a formula ugyanis annyit is tesz, hogy a társadalmi ranglétrán való “állástól” függetlenül bárki lehet amateur.

Szokták mondani, a kimondott szó elszáll – de ez véletlenül sem igaz. Szóval lehet “örökre” sérteni és barátságot szerezni egyként – a leírt mondat pedig még hatásosabb.

Nem tartozik szorosan ide, de érdemes a reklámszlogen folytatását is ide iktatni: Vatea csővel jó a rádió! Az egyén, az amateur, s ami legalább ennyire fontos, a felcsillanó lehetőség áll elöl, s utána következik mintegy mellékesen a hírverés – e kettő összeolvasva pedig még egy fokot emel az egészen. Hiába no, Patay Imre igazi garabonciás alak lehetett… 🙂

———————————–

Mi a HA5KDR-ben az amateurizmus élményét kínáljuk a kívülállóknak is. Azoknak, akik képesek örülni annak is, ha nem jön össze valami – például egy QSO sem. Vagy azoknak, akik a számítógépük előtt ülve óhajtanak tespedni (akár egy-két-három sör mellett, lévén nem szégyen az), s csak a digitális világ adta előnyöket szeretnék kihasználni. Esetleg csak hallgatóznának a sávokban, de nem ám a szimpla FM érdekli őket, hanem annál valami tudományosabb téma vagy a légiforgalom.

Van, aki csak a közösségi élményekért rajong, s azért jár “akárhová” klubba, mert ott másokkal is – például külhoni rézdöngölőkkel, rendkívül érdekes emberekkel – is randevúzhat. Másnak ugyan ott lapul a mellényzsebben az adóengedélye, de szinte soha nem hallható az éterben, mert per pillanat jobban izgatja a konstruktőrködés és a mérés, mint a forgalmazás. A klubban persze a rádiózás hőskora iránt érdeklődést mutatók is megtalál(hat)ják a maguk számítását. Másokat esetleg a jeles, valóban nagy tetteket véghezvitt emberek tettei és a mögöttük álló technikai teljesítmény érdekelhet – nos, nekik sem kell félniük, hogy unatkoznának.

Manapság egyre több embert érdekel a magyar hadtörténelem – mi ebben is igyekszünk naprakészek lenni. Rejtélyek feloldására, ismeretlen adatok kitúrására épp úgy vállalkozunk, mint rendrakásra a Horthy-kori military lomhalmok vonalán. Más pedig csak egy ténylegesen hiánypótló könyv megírásához kért segítséget. De itt az is megtalálhatja a “bogarát”, akit az OT-s autószerelés hoz lázba. 🙂 (S akkor az ilyenekről már nem is beszélve…) 🙂

S ezt a sort folytathatnánk még sokáig, ám úgy gondoljuk, ennyi elég egy kívülállóknak.

Persze jogos a kérdés: ezek itt fent mind, szinte egytől-egyig amateurtársak produktumai – miközben arról írtunk pár sorral feljebb, hogy most nem hozzájuk szólunk.

S ez igaz is. Ám ne menjünk messzire a vonal alatti “reklámtól”: Mi a HA5KDR-ben az amateurizmus élményét kínáljuk a kívülállóknak is. Azaz a fentiek (reményeink szerint) azt érzékeltetik, mennyire színes élet megy a klubban – hála a tarka-barka amateur közösségnek. Nem kell sorainkba feltétlenül belépni, minden kedden kötelezően bejárni, hiszen egy közösséghez a tagsági és a látogatási periódusok unos-untalan ismételgetése nélkül is odakötheti magát az ember – de ha gondod akad, vagy a tárgykörön túli dolgok izgatnak, ne fogd vissza magad, s gyere hozzánk, keress

Nem kell amateurnak lenned!

Ha tudunk, szívesen és örömmel segítünk.

Pont úgy, ahogy eddig is tettük.

 

Baráti 73!

 

a HA5KDR csapata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .