Két klubban…

Kedves olvasóink! Ezen a héten két rádióklubról szeretne írni HA4AA András…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az egyik a BFRK, a Budapest Fővárosi Rádióamatőr Klub, melybe már úgy nyolc éve járok. Itt keddenként van klubnap. Az elmúlt héten kedden, mint gyakorta, most is, ott voltam az Őzike út 37/A-ban. HA8BIT Péter is hamar megérkezett, és mint mindig elkezdtünk beszélgetni. A klub dolgairól is, de a régi katonai rádiókról, azok használhatóságáról a rádióamatőr gyakorlatban, a nemrég sikeresen renovált ZIL katonai teherautóról, meg arról, hogy jó lenne az R-140-es teljes RH változatát mihamarabb beüzemelni, amit magam is nagyon várok már.

Beszéltünk a HA7AA laktanyáról és persze arról is, hogy a BFRK különösen nagy hangsúlyt fektet a katonai kapcsolataira, főleg a régi military rádiók gyűjtésére és bemutatására. HA5RV Stewart követte a beszélgetésünket, aki gyakran eljön keddenként a HA5KDR klubba, mivel Magyarországon lakik. Hivatalosan nem tagunk. Akkor jött hozzánk először, amikor még angol hívójele volt. HA5CBM-et találta meg, Miki volt az, aki megkért, hogy beszéljek vele részletesebben is, hogy mik a tervei.

Stewart ahhoz kért segítséget, hogy magasabb rádióamatőr vizsgát tehessen. Végül amellett döntött, hogy Angliában fog vizsgázni. Először személyesen vett részt az OFCOM vizsgán. Nagyon sok gyakorlati feladatot is meg kellett oldania, amire jól fel tudott készülni a „Brit NMHH” segédletei segítségével. A morze ismereteit is kérdezték a vizsgán. Azonnal meg is kapta az M6XXS hívójelet.

Később egy újabb lépcsőben, a legmagasabb szintű angol CEPT vizsgának is nekiveselkedett. Ennek eredményére hosszabb időt kellett várnia, mert a klubban, ahol a vizsgalapot kitöltötte, csak olyan rádióamatőr volt jelen, aki a táv vizsga alatt a vizsgázókat ellenőrizhette, de nem volt jogosultsága a válaszok végleges elbírálására. Ezért kellett 1-2 hetet várni arra, hogy a legmagasabb vizsgaszintnek megfelelő hívójelét megkapja. Ez az M0XXS lett.

Érdekes módon a régi hívójelei is mind megmaradnak, mert azok egy életre szólnak, és egyben azt is kifejezik, hogy milyen szintű vizsgával rendelkezik a tulajdonosa. Stewart az NMHH-tól kért a CEPT vizsgabizonyítványa alapján magyar hívójelet, ami a HA5RV lett (nem ütközve HG5RV SK Jánoséval).

Írtam, hogy a katonai dolgokról beszélgettünk HA8BIT Péterrel. HA5RV/M0XXS Stewart elég jól ért magyarul, egyszer csak megkérdezte, hogy mit jelent az, hogy „laktanya”. Megmagyaráztuk neki, hogy az tulajdonképpen két szó összetétele: lak(ó)tanya. Stewart visszakérdezett, hogy a tanya az azt jelenti, hogy farm? Igen, mondtuk. Így Stewart be tudta illeszteni a korábbi ismeretei közé a neki új magyar szót.

Szeretem a HA5KDR klubot, mert nagyon élő klub ez. Stewart még nem klubtag, de sok olyan rendszeresen az Őzike úti QTH-ra járó rádióamatőr van, akit ez a klub szívesen fogad. Járjon el keddenként a reményteli klubtag a klubnapra, és döntse el, hogy akar-e hivatalosan is klubtag lenni. Van több ilyen klub gyakorlat az országban. E sorok írója is tagja hasonló kluboknak. Ezzel el is értünk oda, hogy melyik klubról szeretnék még írni. Ez a snitt Stewart-al indul:

A másik klub, ahol ezen a héten (is) voltam, a HA4KYB Szöllősi József székesfehérvári rádióklub. Az ő klubnapjuk péntekenként szokott lenni, de mivel most szombaton volt az évenkénti kitelepülésük Csórra, így csak szombaton mentem el hozzájuk a regionális klubtalálkozójukra. A rádióklub tagjai rendszeres résztvevői a Csóri Falunapnak. Idén is elhoztak RH rádiót, mikrofont, távíró billentyűt, antennát, kondért, és a nyers belevalókat, valamint a hordozható gáz főzőt.

Azt, hogy a remek szakácsunk HA4KB Karcsi jól főz (a képen balról) abból is kiderült, hogy annak ellenére, hogy van falunapi ebéd és sok sok finomság, amiknek az illata a focipályányi területen ide-oda leng, rendszeresen odatévednek csóriak, hogy itt fő a falunapi ebéd? A finom ennivalóból nemcsak a klubtagoknak és a kísérőiknek jutott, hanem néhány odatévedt falubélinek is. 🙂

Az Icom rádió előtt a klub titkára HA4FY János ül,

aki mint a pólójáról is látható komoly SOTA-s múlttal és jelennel rendelkezik. A csúcsok szinte mindegyikére kerékpárral szokott felmenni, még akkor is, ha azok pl. Szlovákiában vagy Ausztriában vannak, és még akkor is, ha azok elérik, vagy meghaladják az ezer métert!

A továbbiakban nem is a jó beszélgetésekről és a HA4KYB klub jövőbeni terveiről szeretnék írni, hanem két dolgot emelnék csak ki. Az egyik HA4FY-hoz is köthető, mivel ő még most is nyugdíjas tartalékos alezredes. A falunapon kint volt a Magyar Honvédség toborzó sátra és a hozzá tartozó (gyermek) csalogató kiállítási tárgyak is:

BTR-80A

Ide magam is bemásztam :-), mert az alábbi útba igazító tábla alapján:

meg akartam örökíteni az 5KDR-eseknek a parancsnoki rádiót, amit persze Miki „csípőből” azonnal megnevezett R-173M:

Meglehetősen nehezen mozogtam a szűk helyen, ami persze az egész nap a berendezések körül futkározó gyerekekre nem volt jellemző:

Ami nekem a legjobban tetszett az HA4YF Bélához köthető. HA4YF Béla (tehát nem 4FY) volt a HA4KYB klub újraalapító elnöke hosszú évekig, megmentve evvel egy szétesésre ítéltetett rádióamatőr klubot. Ha ő nem vette volna a vállára a székesfehérvári klub sorsát, akkor én biztosan nem tudnék a nyaraló szezonban rendszeresen péntekenként eljárni a Szöllősi József klubba.

HA4YF Béla azóta példás módon adta át a klub vezetését HA4BM Mucs Bélának, mert HA4YF Halmi Bélát nem a sértettség vagy a hiúság vezette, hanem az, hogy a székesfehérvári rádióamatőrök maradjanak együtt, élvezzék a rádióamatőr tevékenységüket és nem mások legyőzése vagy ellehetetlenítése vezérelte őt.

Nemcsak ezért vagyok HA4YF-nek hálás! Béla a másik olyan rádióamatőr (HA5FA Matzon Jenő SK után), akiktől nagyon sokat tanultam rádiózást.

A szombati kitelepülésem legjobb pillanatait, mint fentebb is említettem, HA4YF-nek köszönhetem. Az Icom rádiót figyelve egyszer csak hallom, hogy valaki kitartóan CQ-zik. Kicsit pontatlanul időzítette az állomás a pont-vonás arányát és meglehetősen gyorsan is adott. Ilyenkor addig, amíg le nem tudom írni a hívójelet, nem nagyon merek visszamenni az állomásnak. 🙁

Látva ezt, Béla elvette tőlem a kis kézi katonai billentyűt, leadott két pontot .. mintegy provokálva az ellenállomást, hogy adjon újabb általános hívást. A francia állomás Párizsból visszafeleselte neki a két .. pontot. HA4YF újra visszabeszélt neki .. széles mosollyal az arcán. Ezen élcelődés után természetesen sikerült a távíró QSO, ahol Béla leadta, hogy a közösségi hívójel HA4KYB, az operátor neve Béla, és a QTH Csór.

Öröm volt számomra mindkét rádióklub rendezvényén részt venni. Remélem ebből a beszámolóból minden régen, vagy nemrégen alakult rádióklub csak a hasznos jövőépítést vonja le magának tanulságul.

73! de HA4AA András, aki a következő rádióamatőr klubok tagja:
HA5KFV MOM,
HA5KDR BFRK és
HA4KYB Szöllősi József.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .