Röviden egy rövid üzemmódról – górcső alatt az FT8

Ez a cikk nem jött volna létre, ha HA5IKS Pisti nem mutatja be a minap az FT8-as üzemmódot. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy egy élmény alapján fizikai képtelenség részletes bemutatót írni – ezért itt pusztán arra szeretnénk vállalkozni, hogy kedvet csináljunk e program használatához. Fogalmazhatunk olyformán is, hogy a cél a közös tanulás azért, hogy mentül több magyar amateurtárs tűnjön föl FT8-ban az éterben. Itt jelezzük, ha kiegészítesz vagy javítasz bennünket, azt véletlenül sem sértésnek tekintjük hanem szépen megköszönjük! S kis milirary is lesz a cikk végén…

Íme az FT8 – azaz a legújabb “őrület”

Rögtön az elején tisztázzuk a legfontosabbat: azaz miért FT8 az FT8? Az új digitális mód(i) nevét a fejlesztők, azaz K9AN Steven Franke és K1JT Joe Taylor adták. A szám jelöli az üzemmód nyolc fázisú eltolásos formátumát. Mivel az egyes hangok távolsága 6,25 Hz, az FT8 jel csak ötven Herzet foglal el a bandból. Ez az arány a JT65-tel vagy a JT9-cel ellentétben igen szép mutató – bár mondjuk a másik kettő sem volt az a sávzabáló üzemmód. 🙂 Az FT8-as adatátviteli és vételi ciklusainak mindegyike tizenöt másodpercet vesz igénybe. A JT65-hez hasonlóan az FT8 is pontos időszinkronizálást igényel – mi a laktanyában az ubul.kfki.hu honlapra szoktunk nyomulni az “Azonnali frissítés” feliratú gomb lenyomásával. Az automatikus szekvenálás funkció kipipálása – lásd a képen a dátumot és időt jelző fekete hátterű ablaktól jobbra – lehetővé teszi, hogy a számítógépünk önerejéből válaszoljon az első dekódolt válaszra a CQ után.

Persze ha egyszer végignéztünk egy ilyen QSO-t, könnyen fölvetődhet a kérdés: minek az ember? Pláne, ha a menüben a watchdogot is föltoljuk az égbe, akkor tényleg egy egész versenyt le lehet nyomni olyformán, hogy mi nem a QTH-n, hanem mondjuk a melóhelyen múlatjuk az értékes órákat, perceket…

A legújabb, már az FT8-at is művelő WSJT-X-et innen tudjuk letölteni. (Version 1.8.0-rc3) S rögvest egy jellemző példa a használhatóságára: a béta változat csak néhány nappal a júliusi CQ VHF verseny előtt tűnt föl, de mint utóbb kiderült, a megmérettetés során számos szereplő használta a hat méteres sávban. W3LPL Frank Donovan utóbb úgy nyilatkozott, sok esetben nehéz volt befejezni a távíró QSO-t, ám az FT8 kimondottan jól teljesített. (Értve alatta azokat az állomásokat, ahol a kísérleti programot is letöltötték.)

Maga a használat módja nem sokban tér el a honlapunkon HA5CLF és HA5IKS által már bemutatott rendszertől:

1., JT65 – 1. rész

2., JT65 – 2. rész

Ami nagyon más, az a pörgés. Hiszen itt még annyi idő – tíz másodperc – sem jut gondolkodni, mint a tárgyalt módoknál. Ha tetszik valaki, azonnal kattanni kell – s a többi a gép dolga.

Mivel nagyon új módiról forog a szó, még nem alakult ki hiteles, írásban rögzített gyakorlat de az tól-ig kijelenthető, az FT8 frekvenciái a WSJT alatt fekszenek két kc-val. Tegyük azonnal hozzá; elvileg, mert a népek egyre inkább kilógnak a sávból, s elkezdtek jobbra-balra (értsd: föl és le) terjeszkedni. Ugyan nem illik, de ez van.

A hazai fórumozó amateurtársak többsége elégedetten nyilatkozott a szoftverről, annak ellenére is, hogy kisebb gyermekbetegségek azért akadnak benne, vele. (PTT és vidéke Kft..) A fejlesztők mentségére legyen mondva, a hibákra folyton-folyvást érkeznek a javítások. Mint minden esetben itt is igaz: nem árt az angoltudás azért, hogy képben legyünk az újításokkal kapcsolatban.

Saját tapasztalataink szerint kell az erő, a RAM és a másfél-két GHz-es processzor a PC-be, hogy a program békességgel és akadozás mentesen elfusson. A régi, megunt pár száz MHz-es masinériák felejtősek, de a Windows újabb verziója sem haszontalan.

Hiába no, itt nem a MixW-ról beszélünk, ami még 155 MHz-en is kiválóan elpöförészik.

Kedvcsinálónak ennyi szerintünk elég, de ha kérdésed van, keresd a sávban vagy privátban HA5IKS Pistit, ő ugyanis rendre használja az FT8-at, így bír már némi tapasztalattal. Amúgy tényleg faék jellegű a program – melyet szépen igazol, hogy nekem is hamar ment, pedig lámer vagyok a köbön.

Zárásnak pedig egy sztori: amikor Pistivel azon tanakodtunk, hogy a CAT vezérlésnél az FT-akárhányDX-et vagy az IC-hétezer-pártucatot állítsuk be azért, hogy az R-134-es katonai lomhalom adásra menjen eszünkbe jutott, vajon K1TJ Joe mit szólna a felálláshoz? Felrémlett előttünk a kép: amerikai amateurtársunk ott ül a letakart R-134 mellett, s nyakig merül a PC adta lehetőségekbe. Aztán egyszer megunja a hiábavalóságot s határozott mozdulattal lekapja a pokrócot az adó-vevőről.

Vajon mi történne? Szerintünk infarktust kapna a látványtól… 🙂

This picture will be sent to Joe K1JT with love – we are working on this band 🙂

R-134, Blok-12 It’s a computer unit – the R-134 Russian technique since 1986. And today it’s great!

Baráti 73!

 

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

  1. Szervusztok. Minden digi módot kipróbáltam sőt a kedvencem az sstv. FT8-nak és a hasonlóknak szerintem csak 50mhz felett van értelme. Így is nagyon leszűkült a kommunikáció rh-n manapság már a nevet sem adják sokan csak 599 /ez nem összeköttetés/ lassan már a cw-t is hanyagolom mert nincs értelme 599-et kapni mikor alig hall az állomás/hi/ persze ez az én véleményem vy 73 Karesz

  2. Szia Karesz!

    Köszönjük hozzászólásod! Nagyon sok az igazság abban, amit írsz, pláne annak fényében, hogy az FT8-as állomások lassan az egész tíz kc-t elfoglalják… 🙁

    73!

    Miklós

  3. Az a különbség a CW -nél, hogy ott két ember “beszélget”.
    Tehát bármikor belekérdezhetsz (kommunikálhatsz),
    ráadásul nem igényel számitógépet és érdemes
    CW adóvevőt épiteni annak, akinek igénye támad erre.
    Ellentétben az FT8 -cal, ami egy gépesitett riportadó.
    Már volt aki a neten (dx maps) adott riportot FT8-as
    állomásnak, igy ehhez lassan elég adni is, arra viszont
    sokkal jobb a WSPR. Egyszerüen primitiv módnak
    tartom az FT8 -at, gyakorlatilag nem jó semmire.
    Azért mert ez tömegmozgalom lett, nem jelenti azt,
    hogy léptünk előre, vagy fejlődtünk, vagy ügyesebbek lettünk. Inkább léptünk hátra kettőt kényelemből.
    Ezzel a móddal az amatőrök saját magukat minősitik (le).
    Köszönettel: Tibor

    • Szervusz, Kedves Józsi!

      Mennyire régi készülékről beszélünk? Leválasztó trafó a HF körökbe nem árt, meg optikai cucc a PTT körbe.
      Rengeteg leírás van a neten, de ha kéred, küldök egy-két ötletet. Nálunk második világháborús gépek is mennei így… 🙂

      73!

      Miklós

    • Szervusz, Kedves Józsi!

      Mennyire régi készülékről beszélünk? Leválasztó trafó a HF körökbe nem árt, meg optikai cucc a PTT körbe.
      Rengeteg leírás van a neten, de ha kéred, küldök egy-két ötletet. Nálunk második világháborús gépek is mennek így… 🙂

      73!

      Miklós

      • Szia Miklós!
        Köszi a választ. Kb. 20 éve építettem, természetesen digitális kimenetről akkor még nem beszéltek. Vételbe a hangfrekis körből csatolok ki a hangkártyára, így működik a JT 65. De nem tudom, hogy adásba honnan és hová csatoljak, hogy a számítógépről tudjam vezérelni.
        Esetleg emailba is lehet küldeni: hívójel kukac gmail.com
        Üdv. : Jóska ha9mdd

  4. És még azt terjeszti néhány okostojás, hogy “fogyunk”.
    Nyilván nem rádióznak sehol és a kapcsolatuk zéró.
    Tessék megnézni az ft8 -asokat, tömegek használják.
    Igaz, az FT8 beceneve ZOMBIE MODE lett az épeszű
    rádióamatőrök között az egész világon. Üdv. Zsola.

  5. Az FT8 fogságba ejtette a software -es amatőrtábort,
    a fejlesztőkkel együtt., ezzel megállítva az egészséges
    fejlődési fejlesztési pc rádiózási folyamatot,
    pedig sokan várják vártuk az előrelépést ebben is.
    A különböző módok aktivitásának visszaeséséről
    pedig néha azok reklamálnak, akik a legnagyobb
    rekámot csinálták az FT8 -nak, illetve csak azt használják.
    Üdv.

  6. Az FT8 -hoz nem kellene engedély, ilyen egyszerű.
    Kapnának spéci hívójelet, pl “HAFT81 , HAFT82 … ” stb.
    Ez illene ehhez a módhoz …. szerintem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .