Az ember a hívójel mögött – HA5CQZ Csahók Zoltán

Régente huszonötezres katonai térképekkel dolgoztunk, s egyáltalán nem volt könnyű feladat a csúcsok kijelölése – mondta a ha5kdr.hu-nak adott interjújában HA5CQZ Csahók Zoltán. Zoli OM múlhatatlan érdemeket szerzett a hazai SOTA mozgalom elindításában. Mint utalt rá, bár Magyarországon legalább egyszer már minden pontot aktiváltak, de azért itt is akad számos olyan hegy, amelyről ilyen-olyan okok miatt csak elvétve röppennek jelek az éterbe.

HA5CQZ Zoli munkában…

Folytatás

Az ember a hívójel mögött – HA5AJR Debreczeny Ábel

Egyszer, hogy legalább látványra meglegyen a kellő létszám, engem is beültettek egy morze vizsgára – aztán a megmérettetésen olyan lassan adtak, hogy szó szerint elaludtam és az utolsó lettem – annak ellenére, hogy akkor már régen én oktattam másoknak a távírót – elevenítette föl egy korai élményét a ha5kdr.hu-nak adott interjújában HA5AJR Debreczeny Ábel. A Rádiótechnika ismert és sokunk által szeretett szerzője először általános iskolásként, majd komolyabban 17 esztendősen kezdett foglalkozni a rádiótechnikával, amikor unokaöccsével jelentkeztek az I. kerületi MHSZ Petőfi RK-ba.

HA5AJR Ábel a műhelyben

Folytatás

Teljesült az álom

Kisfiúi álom sokféle akad – ki cukrász, ki erdész, ki komphajóparancsnok szeretne lenni, más esetleg “csak” arra vágyik, hogy Hosszú Katinkával úszhasson pár tempót a medence vizében. Csöppnyi ember szintén ezerféle találtatik idehaza: egyikük jobb, másikuk rosszabb anyagi körülmények között él, s ami az egyiknek – pénzügyi tehetségét nem nézve – forintok híján is karnyújtásnyira elérhető az a másiknak – legyen bármily gazdag is – tiltott gyümölcs marad, míg fel nem nő, esetleg él. Az Őrangyalok Ligája Link pont arra vállalkozott, hogy a hozzá forduló ifjaknak az adott állapotoktól függetlenül mentül több álmát megvalósítsa.

Attila és az R-399 – jól szólt a magyar kör 3.615-ön, de az ifjút a morze természetesen jobban érdekelte… 🙂 Olyannyira, hogy levette egy angol állomás CQ-ját – igaz, önkritikusan közölte, ő a hatvan-nyolcvanas ütemnél erősebb jeleket ma még nem bírja, de igyekszik, mert az a célja, hogy világbajnok legyen!

Tisztán személyes  megjegyzés: ha tegnap valaki azt mondja, hogy akad idehaza olyan tíz éves fiú, aki esztendők óta egy katonai rádióállomást szeretne megnézni közelről – bizonnyal megmosolygom. Ha másért nem azért, mert ez egy annyira speciális “valami”, amit felnőttként sem egyszerű szabatosan elképzelni – nem hogy tíz nyarat látva. De csalódnom kellett, mert Attila ténylegesen ezt óhajtotta. Olyannyira, hogy az első pillanattól a búcsúzásig, sőt, még e sorokat írva is az élmény hatása alatt állok.

Folytatás

Step by step R-134 russian radio instructions

We wrote for help. Many of us got from outside. The authors ask us to help with the use of the R-134 receiver. The following writing was written in two languages. We write about the most important ones. Stay Discovering You … 🙂

Attention: here it’s just the R-134. Blok-12 is coming.

Previously: Link

Ezt a cikket kimondottan támogatás gyanánt írtuk. Az elmúlt időben egyre több privát levelet kaptunk külhonból, amelynek szerzői azt kérték, valamiképpen könnyítsük meg az általuk beszerzett R-134-es adód-vevő használatát. Aki ismeri klubunk szellemiségét tudja, Igyekszünk mindenkinek segíteni. A rossz angolért elnézést kérünk, a javítást szeretettel fogadjuk! Itt köszönjük meg HA2MN Tibor minapi módosítását és HA1UK Karesz fotóit.

R-134 russian military transceiver – HA9HAF9A and HA7AA Hungarian Army amateur station Szentendre, NCO Academy (Blok-12 It’s over) (HA5CBM)

Folytatás

HA5ASS Zsolt filmje a HA9HAF9A és HA7AA katonai rádióállomásról – Szentendre, Magyar Honvédség Altiszti Akadémia

Az alábbi, kicsit több mint fél órás mozi Szentendrén, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján készült HA5ASS Zsolt jóvoltából. Az egyes lomhalmok bemutatását HA5CBM Miklós vállalta magára. Ha bármi kérdésed van, bátran tedd föl, s mi a szokott módon legjobb tudásunk szerint igyekszünk majd felelni rá. Külön köszönjük HA5CD Csaba kedvességét a bemutató QSO-hoz nyújtott segítéségért.

Nem titkoljuk, szeretjük a military rádiókat, s ennek lépten-nyomon igyekszünk hangot adni. Hisszük, munkánk nem csak a rádiózásról szól, hanem értékmentés is – különösen annak fényében, hogy e berendezések közül számos Magyarországon született, a mi mérnökeinknek volt a szellemi terméke.

HA5ASS Zsolt’s movie introduces HA7AA – HA9HAF9A ham radio station of the Hungarian Army’s NCO Academy. Miklós, HA5CBM, in this hardly longer than a half hour film, interprets different (practically operable) military radio station collections of the club located at Szentendre. Should you have any question please visit website of HA5KDR Budapest Fővárosi Rádióamatőr Klub: https://www.ha5kdr.hu.

Military radios: R-323, R326, R-134, R-399, R-375, R-313M2, R-326M, R-323M, R-130M, R-107T02, R-134, R-173P, R-173M and R-123M.

 

Baráti 73!

 

HA5ASS Zsolt

és

HA5CBM Miklós

Military Szakosztály

Nyáridéző QSO – azaz HA5IT de HG70HATAR

Az alábbi videót HA7PTY Pityesznek köszönhetjük. A rögzítés helyszíne az őrségi Kétvölgy, a hullámhossz nyolcvan méter, míg a QSO főszereplői az általunk tisztelt és szeretett HA5IT Tamás és Anga Andris – utóbbi egyben a nyári határtúra egyik fő szervezője és motorja. A rádió Yaesu, a teljesítmény száz Watt, az antenna pedig egy tíz méteres katonai oszlopra kihúzott 3,5 MHz-re méretezett félhullámú dipólus.

A túráról itt olvashattok bővebben: Link

Baráti 73!

A HA5KDR kollektívája

Az amatőr retikülje

Ha az ember sok gyűjteményt látott, tudja, némely antik műszer vagy annak tokja akár divatcikknek is elmenne. Persze ha a használhatóság felől közelítünk, már más a gyermek fekvése – de az alább bemutatásra kerülő masina házikója valóban annyira tündéri, hogy azt Andrea (kisleányom és klubtársunk) a saját bevallása szerint is bármikor és örömmel kivinné magával az utcára. Alább egy rövidke személyes szösszenet következik házi kollekcióm egyik legkedvesebb civil műszeréről…

Hát nem cuki? 🙂

Folytatás

Röviden egy rövid üzemmódról – górcső alatt az FT8

Ez a cikk nem jött volna létre, ha HA5IKS Pisti nem mutatja be a minap az FT8-as üzemmódot. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy egy élmény alapján fizikai képtelenség részletes bemutatót írni – ezért itt pusztán arra szeretnénk vállalkozni, hogy kedvet csináljunk e program használatához. Fogalmazhatunk olyformán is, hogy a cél a közös tanulás azért, hogy mentül több magyar amateurtárs tűnjön föl FT8-ban az éterben. Itt jelezzük, ha kiegészítesz vagy javítasz bennünket, azt véletlenül sem sértésnek tekintjük hanem szépen megköszönjük! S kis milirary is lesz a cikk végén…

Íme az FT8 – azaz a legújabb “őrület”

Folytatás