HA5AND Herbert Ferenc előadása a napelemek rádióamatőr alkalmazásáról

Elhatároztam, hogy olyan dologgal fogok foglalkozni, amit mindenki el tud fogadni, hiszen közös ügyünk, hogy a Föld élhető maradjon, kezdte HA5AND az előadását…

Nyomatékképpen a Boney M We Kill the World számát kapcsolta be notebookján: Link

Így kezdtem el foglalkozni a megújuló energiákkal, és azon belül is a napelemes rendszerekkel, mondta. Ebbe senki nem tud belekötni. Csendben villamos energiát termel és kész. Volt alkalmam leszerelni olyan napelem táblát, ami hrminckét éve termelt energiát, ma már az lassan túl lesz a 40 éven. Ha valaki jól megcsinál egy rendszert, az emberöltőre villamos energiát termel neki. Így a rádióamatőröknek is ideális, hogy ha olyan rendszerekkel veszik magukat körbe, hogy ha egyszer beruháztak rá, akkor már többé nem kerül pénzbe. A napelem nem igazán rendelkezik olyan tulajdonságokkal, ami káros lenne a Földre, a környezetre, vagy a környezetében élőkre.

Egy dolog veszélyes igazán a napelemtáblákra, a szomszéd irigysége, pláne ha ez párosul egy féltéglával vagy egy sörétes puskával, mert egyébként egy colos jégig ezeket tesztelik, és ezek a táblák nagyon jól ellenállnak az időjárás viszontagságainak.

A zenével fűszerezett bevezetője után Feri rátért volna az előadása ismertetésére, de ekkor ért fel az Őzikébe HA5BFN Laci, aki a témában haladónak számít, mivel a jelenlegi QTH-ján több kiloWattnyi napelem tábla könnyít a rezsi költségén.

Hajdanán, az 50-es években a Bell laboratórium telefonos jel erősítőket táplált napelemekkel, folytatta HA5AND. Később az amerikai műholdakon kezdtek megjelenni a napelemes rendszerek. A jelenlegi elérhető napelem típusok a Poli- és Mono-kristályos, vékony-film és a többféle flexibilis rendszerek. Energiatermelésben gyakorlatilag a piacot meghatározó (kilencven százalék fölötti) típusok a Poli- és Mono-kristályos rendszerek.

Feri bemutatott olyan napelemtáblákat, amiket az amatőrök használnak előszeretettel.

A Mono-kristályos rendszereket onnan lehet felismerni, hogy azok sarkai le vannak általában vágva, és szép homogén felszínük van. A Mono-kristályosakat egy kristályból húzzák, a Poli-kristályos anyagot meg kokillába öntik. A Poli-kristályos eljárás környezetbarátabb. A régi anyagokat, szilíciumot begyűjtik bevegyítik. Kevesebb tisztítás is kell neki. Utána amikor a tömb kihűlt, akkor egy gyémánt szállal felszecskázzák különböző vastagságra. Ma olyan száz mikron körül tartanak a cellavastagsággal.

A Csepel szigeten van egy kis üzem. Megjön az alapanyag, amit véfernek hívunk. Ezt itt nálunk nem szelektálják, jobb helyeken igen. Az alapanyagot újra mérik, és olyan csoportokba válogatják, hogy azonos tulajdonságúak kerüljenek egy tábla modulba. Ezután egy tappancs megfogja ás rárakja egy futószalagra, amit régen két néni, ma már egy forrasztó rendszer összeforrasztgat.

Ezután eligazgatják a táblán a hatvan cellát, arra kerül egy vasmentes üveglap, majd tesznek rá egy EVA fóliát. Jönnek a cellák, még egy kis celluxot is alkalmaznak, hogy egyenletes legyen az egymáshoz képesti távolság, újabb EVA réteg kerül rá és mehet be a szendvics sütőbe egy tedlár lappal. Azért nevezem így őket, mert pont úgy működnek mint a szendvics sütő, csak egy kicsivel nagyobbak négyszáz fokon ezt összesütik. A két Etil-Vinil-Acetát fólia megolvad, minden maradék rést kitölt, és ettől kapnak egy olyan stabil szerkezetet, ami ma már minden cégnél természetes, hogy huszonöt évre garantálják az élettartamát.

Egy kérdés kapcsán Feri elmondta, hogy a normál ablaküveg húsz százalékot elnyelne az energiából, ezért kell a vasmentes mechanikusan is megerősített üveg. A vasmentes üvegen kilencvenhat százalékban áthatolnak a napsugarak. A vas megfogná az UV sugárzást.

HA5AND ezután megmutatott Mono-kristályos napelem morzsákat, amik könnyen törnek, de bármekkorák is, mindig leadnak 0,6 Voltot üres járásban.

A teljesítmény meg a felszínnel arányos. Egy 156-szor 156 mm-es cellából olyan nyolc Ampert tudsz kivenni, és a 0,6 leesik olyan 0,55 V-ra.

Minden fajta napelem érzékeny az árnyék hatásra. A legkevésbé a vékony filmesek, ahol ugyan úgy megvannak a diódák, de sokkal vékonyabbak, és így nehéz eltakarni. Csak úgy lehetne egy diódát eltakarni, ha fekete szalaggal végig leragasztanánk egy cellát. Ha a másik fajtából letakarunk egy cellát, akkor a teljesítmény lenullázódik. Itt csak húsz százlékkal kevesebb jön ki belőle, de a maradék teljesítmény megmarad. Azt mondja a szakirodalom, hogy a vékony-film cella az árnyéktűrőbb, mint egy Poli- vagy Mono-kristályos. Erre oda kell figyelni.

A vékony-filmeset lehet kapni a kereskedelemben, nálunk a Dunasolar gyártotta Kőbányán, de egy thaiföldi ember az egészet megvette. Neki megérte. Innen nem tudtak Németországba csak néhányat eladni, neki Thaiföldről könnyebben ment :-). Azóta vett hozzá négy hasonló gépsort, folytatta Feri a történetet, és vidáman megél belőle!

A magyar gyárnak az volt a baja, hogy nem volt gazdája. Az Állami Fejlesztési Bank volt a befektető, de ott csak egy osztályvezetőt érdekelt a dolog. Kellett volna egy igazi befektető!

E kis kitérő után Feri bemutatta az alapvető karakterisztikákat a különböző megvilágítások függvényében. Magyarországon a legnagyobb teljesítményt a Kandó tetején mértük, olyan 1.120 Watt/négyzetmétert egy februári napon, amikor egy hidegfront kisöpörte a légkört. Nagyon jó megvilágítás volt, és azt nem zavarta a légkör szennyezettsége.

Fontos a hőfokfüggés. Egy napelem tábla akkor termeli a legtöbb energiát, ha ő minél hűvösebb. Ez ellentmond annak, hogy amikor ráesik a napfény, akkor elkezd melegedni. Ezért fontos úgy szerelni, hogy mögötte mindig járjon a levegő. Ezzel nagyon sokat lehet nyerni! Egy Tesco áruház tetején csináltunk egy mérést hatféle egy kW-os táblával Gödön. A japán cellák végeztek az élen. Ezeket is nálunk gyártották, de amikor volt a fukushimai nukleáris katasztrófa, akkor nagyobb támogatást adtak a japánok, így a teljes magyar gyárat leszerelték és hazavitték! Most már nincs nálunk cellagyártás, de még Európában sem gyárt a Sanyo cellát.

Mértük öt évig, hogy hány Wattóra energiát termeltek egy kW-os táblák a különböző években. Volt amikor a január volt gyengébb, volt, hogy az április volt egy kiugró érték, szeptember is jó volt, talán olyan vénasszonyok nyara volt, mint most. Egy biztos: két azonos év nincsen, két azonos nap sincs, szinte mégis az biztos, hogy a megépített rendszer megtermeli az 1.000-1.100 kWh villamos energiát kW-ként Magyarországon! Ez minden évben bejön. Én 2003 óta rendszeresen gyűjtök adatokat és ez minden évben megvan. Ennél jobbat, negyven százalékkall többet, a napkövetős rendszer tud csak.

Hogy lehet ezt az 1.000-1.100 kWh-át elérni? Úgy, hogy földre kell tenni jól átszellőzött helyen és jó napelemtáblát kell alkalmazni. Bádogtetőn szorosan szerelve biztosan kevesebb lesz a megtermelt energia. Ezt bizonyította az a XI. kerületi rendszer, amit az önkormányzat és tűzoltóság épületének tetejére szereltek. Ott eleve adott volt a bádogtető, és nem figyeltek arra, hogy tartsanak egy légrést.

Rátérve további alkalmazásokra Feri megemlítette, hogy a Toyota Prius plugin hybrid tetején is Kyocera cellák vannak, ez is aláhúzza azt, hogy ezek elég jó táblácskák. Ezután bemutatott egy hátizsákba épített 3 cellás rendszert, melyből létezik nagyobb feszültségű, nemcsak 5 V-os telefonos változat, és flexibilis táblás is. Igazi gyalográdiós megoldás. Bemutatta HA5CQZ rendszerét, majd egy olyat is, mely a sátor mellett 100 Wattot is tud. Ezek vészhelyzeti kommunikációkra is alkalmas rendszerek.

Íme itt van egy napenergiával vett állomás: Link

Az előadás után élénk beszélgetés folyt még az egyéb megújuló energia forrásokról és azok rendszerbe kapcsolási lehetőségeiről.

Köszönjük szépen a tartalmas előadást!

Baráti 73!

A lejegyezőtől, azaz HA4AA Andrástól

Herbert Ferenc HA5AND előadásának teljes anyaga itt megnézhető: Link

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .