Gerecse TV torony – amely nem kilátó

Olykor egészen furcsa kérdések érkeznek a rádióklubhoz. Akadt olyan, aki az amatőr televízió rövidítését az ATV-vel tévesztette össze, s úgy gondolta, egy önéletrajz beküldésével biztos álláshoz juthat nálunk. Valaki azt szerette volna elérni, hogy adjunk neki helyet a kalózadóként üzemelő FM műsorszóró állomásához – míg megint más azt szorgalmazta, telepítsünk számára privát meteorológiai állomást akárhány méter magasra. Persze a sok zöldség között üdítő kivételek is akadnak – ilyen volt B. L. kisdiák édesanyjának S. M-nek a kérése: e szerint az ifjú azt tűzte ki maga elé feladatul, hogy dolgozatot ír a Gerecse tetején álló, az Antenna Hungária Zrt. Tulajdonában lévő TV toronyról. Amit tudtunk, segítettünk neki – a remekbe szedett dolgozat apró kiegészítéssel alább olvasható. Egyben itt is tisztelettel köszönjük az AH Zrt. segítségét e cikk elkészítéséhez és közzétételéhez.

Az Antenna Hungária Zrt. telephelye a Gerecse tetején (A fénykép az AH Zrt. tulajdona)

A II. világháború után (a hidegháború időszakában) fontos volt a megfigyelés és az információküldés. Ez a jeladás korábbi formáitól eltérően ultrarövid-hullámmal történt, ami azért érdekes, mert a rövid- és hosszúhullámoktól eltérően a tereptárgyakról visszaverődik. Tehát ilyen jeladót völgybe nem érdemes telepíteni.
Innen – azaz a Gerecse tetejéről – akár Ausztriáig és az akkori Csehszlovákiáig lehetett megfigyelni, hiszen a Kisalföld nem akadályozta a jeladást. Erre a Gerecse 633 méter magas csúcsa tökéletesen megfelelt.
Jó régen, 1951-ben ezen a helyen egy ideiglenes állomás épült, majd 1953-ban két kis épület (amelyek még ma is állnak) és egy lehallgatóállomás. A technika fejlődésével egyre több bázisra volt szükség (ezek már mikrohullámon sugároztak). Ezért 1953-ban elkezdtek több mikrohullámú adót telepíteni. Ekkor derült ki, hogy az akkori Gerecse-adó rádióhullámok sugárzására is alkalmas.

Felhőkép a HA5KDR rádióklub kameráján

1956-ban Kádár János, Hruscsov utasítására elrendelte a televíziózás fejlesztését. A Gerecse-adó erre a célra is megfelelt. Ezért itt a hatvanas évek közepén egy ideiglenes adótornyot állítottak fel és innen sugározták a TV-adást Tata, Tatabánya és Komárom irányába. Annyira sok antenna lett az ideiglenes tornyon, hogy 1968-ban felvetődött az ideiglenes rendszer felszámolásának gondolata. A Magyar Posta mérnökei 1968-ban kezdték el tervezni a ma is meglévő tornyot, amilyenből az országban többet is építettek. (Szerk.: azért a posta építette, mert 1991-ig oda tartozott a műsorszórás – az Antenna Hungária utána vette át.) A torony nem a Gerecse legmagasabb részén van, hanem 632 méteren (a legmagasabb pont 633 méteren fekszik) mivel ezen a helyen volt az építésére alkalmas tömör szikla. Ez a Gerecse legnagyobb, egy tömbben lévő masszív sziklája.

Kora esti hangulat…

A torony alapja egy, a sziklában tizenöt méter mélyre ásott harang alakú betontömb. Ez úgy készült, hogy a harang alakba (Szerk.: egészen pontosan a harang alakból sugár irányban) két méterenként vízszintesen, két méter átmérőjű csöveket fúrtak, melyeket az üreggel együtt betonnal töltöttek meg. A torony ezáltal könnyebb, mint az alapjául szolgáló betontömb, így földrengés sem tehet benne kárt. Az építmény 1969 és 1971 között épült. Az építkezéshez mindent oda kellett vinni, valószínűleg csak a (Szerk.: helyben összetört) sziklát használták fel. A liftet 1971 őszén szerelték be, majd 1972-ben felkerültek az antennák és az adók.

Közelkép (A fénykép az AH Zrt. tulajdona)

A betontorony kilencvenhat méter magas, onnan vezet fel egy vascső, melynek hossza régen huszonnégy méter volt – ezt 1979-ben rakták rá. Ebből később, 2010-ben még egy métert leszedtek és hét métert hozzáépítettek. Így a torony mai magassága: százhuszonhat méter.
A toronynak saját beépített dízel-generátora van, hogy áramszünet esetén is működhessen.

Légifotó a telephelyről

UFO a hegyen! 🙂

Kilátóként nem működhet, mivel eleve nem úgy tervezték.

Kívülről hét tálca van rajta, ebből három-három egyforma, a középső pedig ezeknél kisebb, ez a gyilokjáró erkély. Belülről huszonkét emelet magas, lifttel lehet feljutni a huszadik emeletig. Manapság rádiótelefon, rádió-műsorszórás, TV-műsorszórás és mikrohullámú sugárzás céljára alkalmas.
Köszönöm az Antenna Hungária segítségét!

B. L.

Apró kiegészítés: Gerecse rádiós szerepe nem 1951-ben kezdődött, hanem az 1930-as években, amikor egy-egy alkalomra ide települtek ki a Magyar Királyi Honvédség rádiófelderítői. Ugyancsak „nagy” élet zajlott itt az éterben 1938-ban, amikor az első bécsi döntés előtt a Rongyosgárda tagjai átszivárogtak az akkori Csehszlovákiába, s itt, a Serédy-kastélyban illetve Péliföld-szentkereszten állítottak föl egy-egy katonai rádióállomást. Ezt követően az 1968-as csehszlovákiai bevonulás alatt dolgoztak a Magyar Néphadsereg és a Szovjet Dél-hadseregcsoport rádiósai a Gerecse tetejéről. A púpról az Érsekújvártól Nyugatra zajló hadműveleteket irányították. A szovjetek egyébként 1991-ig üzemeltettek egy relét ott, ahol ma a Telenor átjátszója áll. Ennek romjai ma is láthatóak, s bár úgy tűnik, az épület jó karban van, ez sajnos nem igaz, mert valójában az összedőlés határán áll, ezért életveszélyes a bemenetel.

Látványvilág by Antenna Hungária Zrt.

Nagyon fontos leszögezni, a gerecsei tévétorony, mint a fiatal diák írta, nem kilátó, oda kizárólag külön engedéllyel és speciális felszereléssel lehet belépni. A hegytető ugyan megközelíthető autóval, de az utak egyrészt rendkívül rosszak, másrészt nem közforgalmúak, harmadrészt pedig szigorú oltalom alatt álló természetvédelmi területen futnak – így azokra csak a nemzeti park és az erdészet engedélyeivel lehet behajtani.

A büntetés az új kresz szerint 150.000 forint – az pedig csak hab a tortán, hogy a sorompókat könnyedén az emberre zárhatják.

Ha valaki a táj szemlélésére vágyik, annak a TV toronytól alig nyolcszáz méterre lévő geodéziai torony megmászását javasoljuk. Ez a Vízválasztótól kicsit több, mint egy órás séta után érhető el.

Isméteten köszönjük az Antenna Hungária Zrt. segítségét és engedélyét a cikk elkészítéséhez, feltöltéséhez.

B. L.
diák

és

HA5CBM
Miklós
Military Szakosztály

  1. Szia Miklós!
    Idén is lesz a Gerecsei Military Weekend? És ha igen mikor? Válaszodat előre is köszönöm!
    Üdv: Winkler Csaba

  2. Visszajelzés: Hétköznapi naplemente nézés a Gerecse csúcsáról • mondolo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .