Pénzbedobós TMG-1 és jó érzések egy R-326-os leírás kapcsán…

4c940dfc-10ed-43a9-810f-fd34788d6d56

HA4AA András, Andrej, a fiatalember édesapja Jakov és HA5RV, vagy másként mondva M0XXS Stewart. Talán nem lövünk nagyon mellé amikor azt állítjuk, ha valaki benyit hozzánk, s ilyen kép fogadja, menten mosolyra szalad a szája s hevesebben ver a szíve. A keddi klubnapi hangulat amúgy ismét vidám volt – csak azt fájlaltuk, hogy pár barátunkat, így például HA7PTY Pityeszt és Anga Bandit még mindig valami csúf betegség gyötri, így ők személyesen nem tudtak ellátogatni az Őzike utcába. Viszont mivel folyamatosan kapták a képeket és a filmeket a kommunikációs csatornánkon, mégis ott érezhették magukat köreinkben… 🙂 Alant egy képes és videós beszámoló következik. (Az arckönyvünkre már feltettünk két minimozit! 🙂 )

Folytatás

Raspberry Pi a rádióamatőr közösség szolgálatában – 1. rész

A Raspberry Pi egy bankkártya méretű számítógép, amelyet az Egyesült Királyságban fejlesztettek oktatási célokra. A Raspberry Pi alaplapra a legszükségesebb hardver elemeket integrálták, amely kell egy operációs rendszer futtatásához. Az operációs rendszert micro SD kártyáról képes futtatni az alaplap, a teljesség igénye nélkül az alábbiakkal képes együttműködni:

  • Raspbian: egy Raspberry Pi-re optimalizált Debian Linux,
  • Windows 10 IOT Code,
  • OpenWRT,
  • FreeBSD,
  • Minibian: egy minimalizált OS, Raspberry Pi számára.
Raspberry Pi 3 Model B+ és USB-s RTL-SDR vevő
Folytatás

Anticiklon hozott száraz hideg időt a hétvégére

A rádióamatőr hobbitól nem áll messze a meteorológia, mivel az elektromágneses hullámok terjedésében nagy szerepet játszik a Föld légköre.  A légkör alsó, kb. 11 km magasságig terjedő szakasza a troposzféra. Az időjárási jelenségek jellemzően ebben a légrétegben zajlódnak le. 

A troposzféra állapota fontos szerepet képez a nagy távolságú ultrarövid hullámú frekvenciák terjedésében, megfelelő légköri változások és állapotok esetében visszaverő rétegek alakulhatnak ki, létrejöhet a troposzférikus hullámterjedés. Az időjárás változása és a légkör állapota így a rádióamatőr számára fontos információ. Számomra a rádióamatőr hobbi mellett fontos kedvtelés az időjárás tanulmányozása, amatőr szintű megfigyelése, így összekapcsolva a két területet szeretném időnként olvasókkal megosztani megfigyeléseimet, számomra érdekesebbnek ítélt hazai időjárási állapotokról készített beszámolóimat. Rádióklubunk tagsága részére gyakran készítek időjárási előrejelzéseket, írok figyelmeztető információkat a várható különös időjárási helyzetek kialakulásáról, de a honlapon még nem publikáltam ilyen témában, így ez az első ilyen jellegű írásom, remélem elnyeri tetszéseteket.

Folytatás

Különleges klubnap különleges vendégekkel

HA7PTY Pityesznek írt két német rádióamatőr DK2HM Hans-Martin és DO0SEK Simon, hogy fel szeretnék keresni a Budapest Főváros Rádióamatőr Klubot, mert Magyarországra látogatnak, és szívesen körülnéznének és megismerkednének egy magyar klubbal.

HA/DK2HM from HA5KDR club

„Dear amateur radio friends from Hungary,my friend Simon DO1SEK and I Hans-Martin DK2HM will visit Budapest Sunday night until Wednesday night for a city trip.

I thought getting in touch with you. Maybe there is a hamradio meeting or a clubstation which can be visited in Budapest at that time?

Would be a pleasure!

Best73

Hans-Martin DK2HM”

Folytatás

Csövesekkel fülelő vámos

A nosztalgiázás – ha nem viszik túlzásba – hasznos tevékenység. Az alábbi írás a hajdani Üzleti7 című hetilapban látott napvilágot 2001. nyarán. Ma már sem az eredeti orgánum, sem a klasszikus VPOP nincs meg. Az anyaghoz a legendás Új Tükör egykori fényképésze, az akkor az Üzleti7-nél dolgozó, s 2009-ben elhunyt Kékesdy Károly fotóriporter készítette az illusztrációt. Nem azt, amit itt lehet szemlélni, ugyanis a hetilap 2004-es bezárásakor szinte a teljes archívum megsemmisült. Ezt maga a célszemély, azaz Péter adta. Korabeli, de sajnos neki sincs több, mert nála meg a kék halál aratott. A lényeg azonban talán így is átmegy… 🙂

Na, mi van a képen? (Az első helyes megfejtő egy üveg pezsgőt kap ajándékba! 🙂 )
Folytatás

MB1 lenni MB1 Prime+ avagy az Informatikus rádiója :)

Nem olyan rég hozta a UPS futár a hőn áhított Expert Electronic MB1 SDR rádiót, mely még mindíg hihetetlen élmény számomra.

Expert Electronic MB1 rádió dobozában
Méretes doboz rejti az MB1-et

A készülék jó ideje foglalkoztatja a gondolataimat, meg is tapogattam már Friedrichshafen-ben a kiállításon. Mégis volt más gyártó, más terméke melyre vártam, de a specifikációk nyilvánosságra kerülése után mégis az MB1 lett a befutó.

Azt tudni kell két verzióban érhető el a készülék ( régebben volt az ATU nélküli verzió, de már egyáltalán nem elérhető, így marad a kettő) MB1 és MB1 Prime. Hamarosan hazánkban is forgalmazni fogják az Expert Electronic termékeit, de történetünk főhőse még az esős Angliából érkezett, ahol mint mondottam, két verzerzióban érhető el MB1 és MB1 Prime

Folytatás

Sok jó ember…

…kis helyen is elfér – tartja a régi mondás. Tegnap ezt szépen igazolta a klubnap, amikor is nem kevesebb, mint tizennyolc amateurtárs jelent meg az Őzike utcában. Persze fértünk volna még, de akadt, aki betegség okán nem tudott jelen lenni, mást meg a munka tartott vissza. És igen, a képen látható csodarádió is szerepet kapott e kedden…

59420349-cf36-4452-a350-19f9bdc99319

A fotón a nap főszereplője, az MB1 SDR adó-vevő szemlélhető…

Folytatás

Beütött a műhold a határba!

Külhonban már nagyot ment a hír, de a magyar fórumok közül talán itt értekeztek róla a legtöbbet. A geostacionárius üzemű Es’Halil-2 műhold elérése műszaki szempontból komoly kihívás – de aki szeret kísérletezni, az vélhetően viszonylag olcsón megússza majd e “beruházást”.

“Fedőábra” – nem lennénk mostanság az észak-amerikai amateurtársak helyében…
Folytatás

Sok javítás – egy QSO

A külső D-5-ös raktárból zsákmányolt, amúgy kidobásra ítélt R-30-as

Tegnap HA5SPA Péter, HA5IKS Pisti és HA5CBM Miki ismét fölkereste az Altiszti Akadémián található rádióállomást. Mivel a külső D-2-es raktárból mentett kincsek szó szerint ott hevernek a lábunk előtt, gondoltunk egy merészet, és elővettük az R-30-as vevőjét. Az alábbi rövid beszámoló arról az “ügymenetről” szól, amin csütörtökön hárman végigmentünk… 🙂

Folytatás

Na jó, jó – de mi mozog a fenyőfa rejtekében?

HG7WMA “op Ádám QTH Verőce” újabb írással örvendeztetett meg bennünket! Igaz, nem építési leírást közöl, hanem csak egy kedvcsinálót, ám mi annak is örülünk. Pláne annak fényében, hogy kedvelt és szeretett amateurtársunk (gyengébbeknek: sonka) e fejlesztés révén végre feltűnhet a tíz méteres “zenekarban” is. 🙂

20171212_101809

Folytatás