Különleges klubnap különleges vendégekkel

HA7PTY Pityesznek írt két német rádióamatőr DK2HM Hans-Martin és DO0SEK Simon, hogy fel szeretnék keresni a Budapest Főváros Rádióamatőr Klubot, mert Magyarországra látogatnak, és szívesen körülnéznének és megismerkednének egy magyar klubbal.

HA/DK2HM from HA5KDR club

„Dear amateur radio friends from Hungary,my friend Simon DO1SEK and I Hans-Martin DK2HM will visit Budapest Sunday night until Wednesday night for a city trip.

I thought getting in touch with you. Maybe there is a hamradio meeting or a clubstation which can be visited in Budapest at that time?

Would be a pleasure!

Best73

Hans-Martin DK2HM”

Mivel éppen belefért a keddi nap is a kirándulásukba, így abban maradtunk velük, hogy kedden jöjjenek fel az Őzike útra, mert akkor sok amatőrrel tudnak majd találkozni. Kár, hogy Pityesz belázasodott, így ő csak távolról tudta követni az eseményeket.

Vendégeink klubhívójele a DL0IR


Vendégeink klubját a DL0IR-t az Ingolstadt-i finomító patronálja. Talán ennek is köszönhető, hogy tagjainak száma 85 fő!

Hans-Martin itt orgonál

Hans-Martin nem véletlenül választotta ezt a képet a QSL lapja díszítésére. Elmondta, hogy ezen az orgonán rendszeresen szokott játszani. De jó is lenne egyszer meghallgatni egy szép barok muzsikát tőle! DK2HM-et DO0SEK kísérte el a látogatásra. Meg kell jegyeznem, hogy nem voltak nyelvi problémáink, mert mindketten kitűnően beszéltek angolul. Legfőbb segítőm így a kísérésükben HA5RV (M0XXS) Stewart lett.

Balról Stewart, Simon és Hans-Martin a megérkezés után az RH szobában

Stewart is egy különleges vendégünk. Mivel sokat utazik mostanában haza Angliába, ezért elég elfoglalt, de ha teheti eljár a HA5KDR klubba. HG6PTZ kifejezetten a vendégek kedvéért újra elhozta az új, most már erősen felturbózott SDR MB1 rádióját MB1 lenni MB1 Prime+ avagy az Informatikus rádiója 🙂

SDR MB1 az RH szobában


Ez alkalommal sokkal kényelmesebben tudtuk használni ezt komplex berendezést a sok benne futó Windows-os alkalmazásával együtt, mert HG6PTZ Tomi jól kibélelt GoBox-ában benne volt a HDMI kábel is, így volt egy második, szép nagy kijelzőnk is hozzá.

MB1 a második kijelzővel az RH szobában


A HA5KDR klub RH szakosztálya nagyot fejlődött: a korábbi szűk kis asztala helyett külön RH szobát kapott két nagy asztallal. Szinte mindig zsúfolva van így is emberekkel és berendezésekkel! Az előtérben a két vendégünk között e cikk írója, a háttérben HA8HL Lajos látható egy másik rövidhullámú rádióval és egy külső számítógéppel…

…HA5FET Tibor társaságában


Hát igen, ma már a számítógép elengedhetetlen tartozéka lett a rádiózásnak, akár benne van az a gép a rádióban, akár csak mellette van vele összekötve.


Az sem számít, hogy milyen üzemmódban használjuk a rádiós rendszerünket: lehet az az üzemmód a régi, elavultnak hitt távíró, vagy az ultramodern automata FT8, vagy a közönséges fónia, a rádió és a számítógép mindig kiegészítik egymást!

Vendégünk HA/DK2HM sem tudott ellenállni a kísértésnek, és eleresztett az MB1-el egy általános hívást. Íme a videó róla:

A válasz hamarosan megérkezett Ausztriából. Azt is sikerült felvenni. Sajnos a telefonos felvételem nem a legjobb, de a rögtönzött QSO 80 méteren azért megtörtént Hans-Martin és a mi örömünkre:

Közben sorban érkeztek a klubtagjaink:

HA5IKS István az ajtóban a DMR rádiójával, és
HA5MSK a Kedvesével


HA5MSK Misi klubtagunk is hozott egy különleges vendéget, a menyasszonyát, aki először látogatott el az Őzikébe.

A régi klubhelyiség az ebédlő asztallal


Már írtam a fejlődésről, változásról a klubban. Ez az ebédlő asztal is ennek a része. HA5AS Ákos, HA7EO Attila és Anga András nyugodtan el tudott vonulni a tömeges történések helyszínéről (ma az RH szobából), és nyugodtan ehet és beszélgethet a klub aktuális dolgairól. Andrást már régóta ismeri a tagság a hármas határ közeli kitelepülésekről. Sokszor eljárt már a keddi klubtalálkozókra, így én is jól megismerhettem. Az egyik „aktuális dolog” éppen András. A napokban lett hivatalosan is a HA5KDR klub tagja! Érezd jól magad a klubban!

HA8BIT Péter és a ZIL


HA8BIT Péter is volt még ezen a kedden a klubban. Emlékeztetőül itt egy korábbi kép róla, amint a ZIL javításán segédkezett.


Péter barátnője gyakori vendég a klubban. Kedves XYL-ek és OM-ek, vegyetek róluk példát!

HG5OJG Gergő csak rövid ideig tudott most kedden a klubban maradni.

HG5OJG leült az előadóteremben pihenni


Alább beidézem amit HG5OJG írt erről a klubnapról:


Srácok én is köszönöm szépen a tegnapi napot, elég későn értem föl sajnos, későn is tudtam indulni, már azon gondolkoztam, hogy lehet, hogy nincs értelme felmenni, de hál istennek sokan voltunk, nagyon jót tudtam beszélgetni veletek, ilyen jó hangulatú klubnapon talán nem is voltam még fent az Őzike utcában. Nagyon örültem a külföldi vendégeknek, örömteli volt azt látni, hogy a klub él, pezsgés van és ilyen jó hangulat! Tominak is köszönöm, hogy felhozta az mb1-et, láthattam ilyen készüléket, informatikus szemmel nagyon tetszett és főleg ahogy sikeresen feltuningolta. Tomi informatikai ismereteiből és tevékenységéből sokat tanulok én is, én inkább szerverekkel foglalkozok, úgyhogy mindig tud nekem újat mutatni, tudok tanulni abból amit csinál. Nagyon tetszik az hogy sokféle területen tevékenykednek klubtagjaink, ahogy több emberrel is beszéltem mindig érdekes dolgokat hallok, érdekes technológiákat ismerek meg.

HA2MV Sanyi


A klubnapon ott volt még HA2MV Sanyi is. Szerencsére ő is gyakran meglátogatja az Őzike úti keddi napokat. Sanyira felnézek a magas technikai ismeretei és a biztos morze tudása miatt. Vele többször is volt módom több napos morze aktivitáson részt venni. Soha nem érdekelte, ha a gyengébb morze tudásom miatt kevesebb pontot teljesítettünk pl. a MOM klub színeiben. Nem egy „vad versenyző típus”, akit csak a helyezés érdekel! Öröm vele morzézni! Ő CQ-zik, én mellette szorzózni szoktam.

Végül, de nem utolsósorban HA5CBM Mikiről szeretnék írni.

Miki a kedvenc katonai lomhalmaival


Nem csoda, hogy róla sem találtam képet! A sok különleges vendéget végigvezette az egész Őzike QTH-n, beleértve a legeldugottabb helyeket is, lenyűgözve őket mesélő anekdotázó stílusával. Ezért volt olyan emlékezetes ez a klubösszejövetel. A különleges vendégek, és a különleges klubtagok együttes hatására.

73! de HA4AA András

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .