Agyoncsapott QTH-ról is megy! JT65 és JT9 – II. rész (HA5CLF és HA5IKS közös írása)

Mint az előző részhez érkezett számos hozzászólás is jelzi, e téma népszerű az amateurtársak körében. S való igaz az is, hogy magyar nyelvű leírást bajosan találni a programhoz. A szerzők terjedelmi okok végett minden kérdésre nem tudnak itt felelni, de ha kérdeztek tőlük, akkor a legjobb tudásuk szerint igyekeznek majd válaszolni. (Az előző rész ezen a linken érhető el: Link)

Íme egy teljes QSO. Ez bizony hét perc… (HA5IKS)

Folytatás

Eyeball QSO után valódi

Ma megint egy nagyon jót QSO-ztam. Nemrég hoztam rendbe az állomásom internet kapcsolatát, a régi Windows XP-s soron kívüli 3-as Service pack-jével is több napot bajlódtam. Log vezetőnek a régi gép is megteszi. Már alig vártam, hogy távírón az RH sávokon újra összeköttetéseket csináljak.

Szokásomhoz híven a Logger32-es programba bevezetett Telnet-es protokollú Reversebeacon.net adatait figyeltem. Főleg a Földgömbön megjelenő távoli DX-ekre vadásztam. Tudom, ez nem igazi vadászat, amikor a hűséges gép kutyák felhajtják a ritka állomásokat, én megy csak click, és már ott is vagyok a megfelelő sávon, a végfok utáni ATU kihangolva a tárolt L és C értékekkel. Már csak azt figyelem, hogy az RBN automaták által távírón levett hívójel stimmel-e.

Sorban nagy megelégedésemre csináltam is 3 távoli összeköttetést: K3RA-t Maryland-ből, DU3LA-t Philippinies-ről és JH1GEX-t Japánból.


Folytatás

Csináld magad- R313M2 by HA8ADI Ádám

Sokszor áll elő az a helyzet, hogy ha kezünkbe  kerül egy katonai rádió , nem tudjuk beüzemelni, mivel nincsenek meg a szükséges tápkábelek. Ilyen helyzetbe kerültem Én is egy R313M2-es lommal. Kis szerencsével van esélyünk eredeti kábeleket szerezni, ez a legjobb megoldás, mivel hozzá sem kell nyúlni. Amennyiben ez nem sikerül magunk is készíthetünk megfelelő “madzagokat” , itt a kritikus pont a megfelelő csatlakozók beszerzése, ez valamivel egyszerűbb, mint egy komplett kábel beszerzése, mivel az oroszok sok helyen használtak ugyan olyan csatlakozókat.

Portré… 🙂

Folytatás

Tizenhárom karakter – azaz mi is az a JT65 és JT9? I. rész (HA5CLF és HA5IKS közös írása)

Valamikor a távíró volt az egyetlen rádióamatőr kommunikációs lehetőség. Majd amikor megjelent a fónia (AM és az SSB), egyesek az öreg rókák közül rosszallóan nézték, de hiszen ez telefon nem is amatőr rádiózás. A fejlődés persze nem állt meg és számtalan új kommunikációs lehetőségel bővült a repertoár. Szinte megszámlálhatatlan digitális amatőr kommunikációs mód van ma használatban. Először jött a jó öreg radioteletype, vagy más néven RTTY. Van aki még hallotta mechanikus készülék zakatolását, lévén korunkban asztali számítógépen fut az is. Aztán jöttek a PSK31, MFSK, PACKET, THROB, OLIVIA, csakhogy megemlítsünk párat a teljesség szüksége nélkül. A digitális kommunikációnak a célja a lehetőleg hibátlan adatátvitel, és különböző zavarási körülmények közt is biztosítható kommunikáció lehetősége. Bár a legtöbb ilyen kommunikáció, beleértve a fóniát is természetesen, sokáig alulmaradt a távíró és a távírász jó füle mellett, ma ez már nem így van. Különösképpen a JT65 és JT9 digitális mód, amiről írni szeretnék, amely még akkor is áthidal két pontot, amikor már füllel nem is érzékelhető a jel.

Nem annyira bonyolult, mint ahogy kinéz – sőt!

Folytatás

Napfelkelték naplementék RH-s terjedések

Ma kora hajnalban W6S állomást vettem 559-el 7 MHz-en, ahol jóval nagyobb volt a zaj a szokásosnál. A QRZ.COM-on 85 volt az SFI és 3 a K. Az elektromágneses sugárzást segítette a felénk forduló 2671-es sorszámú napfolt is. Ennek erejét az SN = 33 mutatja. Érdekes, hogy ha ugyan az is a napfolt, ami már egyszer felénk fordult, kaphat új sorszámot is. Ezt egy korábbi filmjéből tudtam meg a Napidőjárás jelentő hölgytől.

7,016 MHz-en 1:42 UT-kor csináltam egy QSO-t SV1MF/8-al az IOTA EU-067-es szigetről. Nagyon zajosan jött ő is, de legalább sikerült az összeköttetés, nem úgy mint W6S-el az USA-ból. Többször próbálkoztam, de ő csak az amerikai földrészről jövőket hallotta meg. Szinte mindig vettem a partnereit is a nagy zaj ellenére.
Folytatás

Kitelepülő Nap – “Field Day” 2017

Az időjárás kissé változónak ígérkezett az idei Field Day alkalmából, de tanulva a múlt év tapasztalataiból, jobban felkészültünk. Röviddel délelőtt tíz után érkeztünk. Majd felmértük a terepet, bár nem volt ismeretlen mert a 2014. novemberében az RKSZ gyakorlat alkalmából ugyanezt a kitelepülési helyet választottuk. Folytatás

R-30 – V. rész

Zárul Dénes mókatára – azaz véget ért az R-30-as rádióállomásról készült sorozatunk. Ha tetszett, az nagy örömünkre szolgál, lévén HA8BDE Dénes valóban óriási munkát fektetett a cikk megírásába. A szerkesztő e helyt is köszöni Neki tevékenységét, s egyben kifejezi abbéli óhaját, hogy hamarosan újabb és újabb anyagokat közölhessünk tőle itt, a katonai rádiógyűjtők méltán legnépszerűbb magyar oldalán…

(A korábbi részek itt érhetőek el: 1. 2. 3. 4.)

 

Fények és árnyékok

(HA8BDE)

Folytatás

Szabályos sikerek négy méteren

A magyar nyelv rendkívül gazdag. A címben szereplő mondat például többféleképpen is értelmezhető – ám ezúttal a szabályos 🙂 értelmét használjuk. Ez nagyjából-egészében annyit tesz, hogy az engedélyezett tíz Watt alatt maradtunk, s úgy győztük le a képeken látható távolságokat. Itt és most (sajnos) nem lesz semmi military, tisztán polgári dolgokról beszélünk – de kárpótolhat a tudat, hogy hamarosan érkezik az R-30-as cikksorozat folytatása! 🙂 Közbevetőleg jegyezzük meg, ha valaki négy méterre vágyik, nem árt, ha előtte elolvassa múltkori írásunkat: Link A cikk rövidke, hiszen inkább inspirációs célból született, mint műszaki kedvcsinálóként.

Bizony: ezerhatszáz kilométeren fölül hat Wattal!

Folytatás

Véget ért, de lesz jövőre is!

Idén is volt Military Weekend. Sajnos már véget ért, de a beszámolót alant olvashatjátok. Itt jártak a katonák, részt vettünk spontán tűzoltó bemutatón, sőt, cserkészek is jártak az állomáson. Összesen harminchét látogató tisztelt meg bennünket jelenlétével. A kaja és a hangulat is felemelő volt. Itt köszönjük meg a Budapest Helyőrség Dandár Petőfi Laktanya parancsnokának az engedélyt, a természetvédelmi hatóság gyors ügyintézését és áldását, az Antenna Hungária Zrt. És a Süttői Erdészet pozitív hozzáállását a rendezvényhez. S végül, de nem utolsó sorban hálatelt szívvel gondolunk Marton Vilmosra, a Pusztamaróti Sólyomfészek tulajdonosára, aki a csütörtöki, katonákkal elköltött remek ebédünket felszolgálta. (E szubjektív elemeket felvonultató és kétségtelenül csapongó beszámolót HA8ADI Ádám és HA5CBM Miklós készítette.)

Csepel és Gaz-69. Az utóbbiban előjött a nyári Gaz-betegség, de végül megoldottuk a problémát, és az MW hátralévő idejében minden gördülékenyen működött… 🙂

Folytatás