Kitelepülő Nap – “Field Day” 2017

Az időjárás kissé változónak ígérkezett az idei Field Day alkalmából, de tanulva a múlt év tapasztalataiból, jobban felkészültünk. Röviddel délelőtt tíz után érkeztünk. Majd felmértük a terepet, bár nem volt ismeretlen mert a 2014. novemberében az RKSZ gyakorlat alkalmából ugyanezt a kitelepülési helyet választottuk.

Dátum:    Szombat, 2017. július 15.
Idő:        Érkezés a helyszínre helyi idő szerint 10:00
Helyszín:     Hármashatár-hegy (N47.550169, E19.005565), ASL 447 m
Résztvevők: HA5CLF, István és HA5DON, István
Berendezés: “Go-Box” – Yaesu FT-857D-vel beépítve és egy különálló Yaesu FT-857D, LDG tuner
Antenna
:     Inverted “V” antenna 80-60-40-20m (teljes hossz 40 és 20m-re, rövidített a többin), Rybakov GP antenna 7,6m változatban
Tápegység:  Honda 20i generátor, 1600 Watt
Átjátszó:     DMR / Hytera PD685G kézi rádió
Időjárás
:    Változó kb. 25-32 C°, napos/borús/szeles rövid záporral

Az első feladatunk volt biztonságos helyet találni, ahol minimális az esetleges autó átjárás, sőt a túrázók sem botlanak bele az antenna feszítő köteleibe. Majd a telepítési hely kiválasztása után, felállítottuk mindkét antennát. Pillanatok alatt az autó kereke alá került a teleszkopikus antenna árboctartó, és kezdődhetett az antenna telepítés. Ez már kevésbe nevezhető rutinos készülődésnek. A felső rúdra megfelelő sorrendben ráfűztük a tartó gyűrűket, majd az árboc legtetejébe erősítettük a 2m-es antennát. Kiderült, hogy a szél hatására, igen csak hajlong az árboc. Ekkor visszaemlékeztem, hogy a legutóbb alacsonyabbra, nem pedig a csúcsra erősítettem az antennát. Leeresztettem az oszlopot és áthelyeztem az antennát. Sajnos a legkisebb szél hatására is nagyon vészesen hajlongott. Ekkor újra leeresztettem az árbocot és leszereltem a 2m-es antennát. Hát ez egy kicsit bénán sikerült, de éppen ez a kitelepülés célja, gyakoroljunk és tapasztalatot szerezzünk.

A bal oldalon látszó másik antennát István, HA5DON segítség nélkül ripsz-ropsz felállította. Ez egy végen táplált Rybakov antenna, a betáp pontnál egy 4:1 ununnal.

Egy alumínium műszer hordozó táskában tárolom az antennákat. Kiszálláskor csak felkapom és megyek. Ez a táska tartalmazza a fent említett antennát és egy végén táplált félhullámú antennát is. Ez nem ugyanaz, mint a Ribakov antenna, ami több sávos, ez minden sávon félhullámú antenna huzallal kell, hogy rendelkezzen. Gondoltuk, hogy talán ezt az antennát telepítjük, de végül is a másik mellett döntöttünk. A 20m-es sáv ugyanis ezzel az antennával nem elérhető. A végén táplált antenna illesztője egy masszív, vízhatlan dobozban kapott helyet.

Végül is megtörtént az antenna telepítés, sőt a múlt hibáiból tanulva, a készülékek esővédelme és a tűző nap ellen való védelmünk is egy sátor telepítésével.

A sátorban két piknik szék és asztal kényelmes forgalmazási helyet biztosított számunkra. Az energiaellátást a szokásos Honda inverteres áramfejlesztő biztosította.

István, HA5DON kész a forgalmazásra, indulhat az akció. Először 20m-en próbálkoztunk, de vajmi kevés eredménnyel. Itt csak négy kusót sikerült összehozni, két orosz, egy bolgár és egy macedón állomással. Nem siettük el a dolgokat. Egy kis szünetet is beiktattunk és kényelmesen megebédeltünk. Majd csak utána fogtunk neki újra a „munkának” mint két jóllakott óvodás. Hirtelen felerősödött a szél és igyekezett a sátor falait döngetni, de csak a sátorban levőket bosszantotta. Az eső is eleredt, de szerencsére csak kisebb zápor kerekedett ki belőle, ami nem sokára el is állt. A hőmérséklet alább esett, és már egyáltalán nem tűzött a nap.

40m-en folytattuk. Itt újra két orosz, majd egy bolgár állomás jött össze. Majd délután négy felé gondoltuk, hogy talán a 80m is beindul. Bizony már dübörgött a sáv magyar állomásokkal. Talán kis túlzás, de örömünkre csináltunk néhány helyi kusót is. Nem mondhatjuk, hogy versenyt nyertünk volna a kusók számával.

Hogy kissé hivatalosabbaknak nézzünk ki, kihelyeztük az RKSZ molinóját és felvettem a megfelelő láthatósági jacketet is. Szükség is volt rá. Forgalmazás közben érkezett egy „pickup truck” ismeretlen letakart rakománnyal, és kissé zavartan mondták, hogy csak nézelődnek a környéken. Hát ez csak feltételezés, de valószinű megakadályoztunk egy illegális szemét lerakást.

Belehallgattunk a digitális átjátszókba is. A már majdnem országos lefedettségű DMR hálózaton is beszéltünk néhány rádióamatőr társunkal, többekközött HA7PTY Pityesszel, aki Friedrichshafen-ben leltározta az árukészletet, és HA6IGM Gyurival. Gyuri egy simplex kisérletre kért bennünket, de bármennyire is jó nyereséges antennát használt, sajnos a mi kis gumi antennánkal nem jött létre az összeköttetés. Maradtunk az országos DMR hálózaton. Ha teljesen kiépül a hálózat, az egyik csatornán csak egy PTT nyomásra van szükség és az egész ország hallja az adást, a másik csatornán pedig csak a helyi régió hallja, ha nincs szükség a nagy lefedettségre. Vagyis két csatorna áll a rendelkezésünkre. Az echolink is hasznos, de nem olyan praktikus a mai állapotában mint a digitális rádió.

Még egy megfigyelést leírok itt. A Hármashatár hegy hatalmas antenna parkja nem előnyösen befolyásolta a rádiózást. A 40m-es sávban igen erős zajt figyeltünk meg. A mobil hálózat sem remekelt ilyen közel az ipari antenna rendszerhez. Az adathálózat alig volt elérhető és néha egyáltalán nem volt lefedettség.

Délután hat felé kezdtünk bontani. A borús idő miatt kissé hamarább sötétedett. Lássunk még egy utolsó képet a bontás előtt.

Mint minden alkalommal most is tanultunk a kitelepülésből. Bármennyire feleslegesnek tűnik egy leírás, mindenképp fogok készíteni egy rajzokkal tűzdelt antenna telepítés „puskát”. Elkerülhettük volna a bénázást, ha pontosan tudtam volna, hogy is szeretném telepíteni az antennát. Ezzel mindenképp bővíteni fogom a legközelebbi kitelepülés repertoárját. Főleg vészhelyzetek alkalmával hasznos egy ilyen leírás, amikor minden perc számíthat. Talán a legközelebbi Field-Day már ilyen alkalmatossággal is bővül.

A sátor nagyon hasznosnak bizonyult, kis eső is nagyon megzavarhatja a kitelepülést, akárcsak a 2016-os Kiskunsági Nemzeti Parkba való kitelepülésünk, ahol hosszan tartó esőzés miatt csak egy rövidke ideig sikerült rádióznunk. Pillanatnyilag megoldottnak tűnik a feladat, bár majd még egy nagyobb zivatar közben fog kiderülni mennyire jó ez a megoldás.

István, HA5DON különálló Yaesu FT-857D és LDG tunerje sem volt felesleges, hisz bármi történhet és könnyen meghiúsulhat egy jól megszervezett kiszállás rádió meghibásodás miatt. Egy pót rádió mindig biztonságot ad. Szerencsére eddig nem volt rá szükség ilyen szempontból.

Mindenképp ajánlom minden kedves rádióamatőr társamnak, hogy próbálja ki a kitelepült rádiózást. Nemcsak különös élmény a természetben rádiózni, de nagyon sokat tanulhatunk belőle. Időnként SOTA-zom is, ahol egy dolgot megtanultam: „A hegyen minden sokkal nehézkesebb.” Ha másként nem, csatlakozz valakihez, aki már tapasztalt a kitelepülés területén. 

73! DE HA5CLF István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .