Napfelkelték naplementék RH-s terjedések

Ma kora hajnalban W6S állomást vettem 559-el 7 MHz-en, ahol jóval nagyobb volt a zaj a szokásosnál. A QRZ.COM-on 85 volt az SFI és 3 a K. Az elektromágneses sugárzást segítette a felénk forduló 2671-es sorszámú napfolt is. Ennek erejét az SN = 33 mutatja. Érdekes, hogy ha ugyan az is a napfolt, ami már egyszer felénk fordult, kaphat új sorszámot is. Ezt egy korábbi filmjéből tudtam meg a Napidőjárás jelentő hölgytől.

7,016 MHz-en 1:42 UT-kor csináltam egy QSO-t SV1MF/8-al az IOTA EU-067-es szigetről. Nagyon zajosan jött ő is, de legalább sikerült az összeköttetés, nem úgy mint W6S-el az USA-ból. Többször próbálkoztam, de ő csak az amerikai földrészről jövőket hallotta meg. Szinte mindig vettem a partnereit is a nagy zaj ellenére.

Ezután átmentem 80 méterre. Az jóval csöndesebb volt. 3,617-en (az ilyenkor kW-al adó YO2AAG Boby-t kis zajjal, QSB-sen de elég jól vettem. A reggeli “Kakas kör” elmaradt, mert a közeliek nem hallották egymást. Ez 3:00 UT körül volt. Tekergettem tovább LSB-n és 3,622 MHz-en UR4UDP-nek visszamentem, mert S9+ térerővel jött (előerősítő nélkül). Egyből meghallott Vjacseszláv Kiev mellett 599-el és egy rövid QSO után megkérte UR0UR is, hogy ő is meghívhasson. UR4UDP kimenő teljesítménye 700 watt volt, az enyém 70 watt!

UR0UR Nyikoláj ugyancsak Kiev mellől hasonlóan erősen jött, és jó riportot adott SSB-n! Ahogy pirkadt, lement a terjedés. Szokott ilyen többször lenni, hogy a helyiek panaszkodnak 80 méteren, hogy “nincs terjedés”, de a távoliakra meg nem figyelnek oda 😕.

Ezután PSK31-en és PSK63-on QSO-ztam oroszokkal 14 MHz-en 4 óra UTC körül, de hiába kértem őket orosz nyelvű előkészített szövegekkel, hogy ők is oroszul írjanak nekem, csak makrókkal etettek. Szóban az ukránok válaszoltak az orosz mondtataimra, igaz néha ukrán szavakkal vegyítve a mondandójukat, de azt azért nem vitték túlzásba 😀.

Az amerikaiak mostanában élnek át egy újabb naplementét-estét-napfelkeltét gyors egymásutániságban. Én jól érzem magam itthon, de most szívesen lettem volna ott náluk egy órácskát.

Ezt mindenképpen érdemes meghallgatni:

esetleg majd a beszámolóikat is.

Emlékszem 1999-ben, hogy a teljes napfogyatkozás idején a madarak hangja olyan volt, mint amikor este készülnek lepihenni. Akkor Agárdról csináltam 80 méteren Budapesttel egy QSO-t, amit dél körül normál esetben nem lehetett volna!

73! de HA4AA András

  1. Kedves András!
    Németh Tibor (HA4YK) unokája vagyok, és Boby-t keresem. Tudna nekem szerezni tőle egy email címet? Nagypapám jó barátja volt, és amióta nagyapám meghalt, nem tudok róla és a családjáról semmit, és szeretnék neki írni.
    Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .