Rendvágás négy méteren

Méltatlanul elhanyagolt „terület” idehaza a négy méteres amatőrsáv. Talán nem tévedünk nagyot, ha az egész országban másfélszázra tesszük azok számát, akik képesek ott összüzemmódban megszólalni. Mint a múltkori cikkünkben is érzékeltettük, amolyan küldetésnek tekintjük e band népszerűsítését. Nálunk (állítólag) az a legfőbb gond, hogy csekély az információ a kaotikus európai engedélyezési gyakorlatról, így a magyar amateurtársaknak “eleve” nincs is kedvük ide tekerni. Az alábbi kedvcsinálóban megkíséreltük összegyűjteni a legfrissebb adatokat, hogy aki mégis ide vágyik, ne rossz helyen kezdjen CQ-ba. Ha tévedtünk, bátran javíts ki bennünket…

Folytatás

Tovább a megkezdett úton – R-30 IV. rész.

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó – ezen ősigazság mentén folytatjuk az R-30-as vevő bemutatását. Az írást szokás szerint HA8BDE Balás B. Dénes, kiváló technikatörténészünk jegyzi. Az előző részek ittitt és itt érhetőek el. S ha már nálunk a szó, bevalljuk, a sok fényrajzot azért mellékeljük, hogy a gyűjtők (kevéssé kényeseknek: ápoltak) kellő rálátással bírjanak a részletekre. Utóbbiak ugyanis olykor perdöntőek lehetnek egy-egy alkatrész korának és hovatartozásának meghatározásában. (Példaként  őszintén bevallom, ha Dénes nem tölti fel az R-30 antennatalpának képét, tuti egész más készülékre tippelek. 🙂 )

Egy biztos, aki ezt tervezte, nem csekély szépérzékkel is bírt… 🙂

Folytatás

Ez ám a vevő – R-30 III. rész

Folytatjuk az R-30-ról szóló cikksorozatunkat – HA8BDE Dénes ezúttal a vevővel indítja írását. A Korábbi részeket Itt és itt lehet megtalálni. Még egy apróság: Germuska Pál remek, a magyar középgépipar (azaz a hadiipar) történetét tárgyaló könyvéből kiderül, az R-30-as állomásokból alig néhány ezer példányt gyártott a hazai ipar…

Egy sokak által vágyott HiFi torony az ötvenes évekből… 🙂

Folytatás

DX Geo-mágneses viharban

A helyi időt mutató órámon már holnap volt, de UTC szerint még csak július 16-a. Szokás szerint megnéztem, hogy mi van a Napunkkal, mármint azzal az égitesttel, ami meghatározza az életünket itt a Földön, a miénket is rádióamatőrökét.

Még mindig leköt a rövidhullám, mert olyan sok új történik velem, hogy sokat kell tanulnom. A qrz.com-on megnéztem, hogy mire számíthatok. Ez az információ az USA-ból érkezik, és nekünk RH-soknak a magas K érték (6 major storm) nem sok jóval szokott kecsegtetni. Az SFI 86 viszont még ilyen napfolt ritka időben is hasznos a DX-eléshez.

Folytatás

Meleg nyári keddi klubnap az Őzikében

Tegnap szokásomhoz híven mindenféle csatornákon igyekeztem megtudni, hogy mikor indul az élet az Őzikében, hogy időben felérjek, és ne hamarabb :-). Már korábban szerettem volna megismerni HG6PTZ távvezérelt rádiós önjáró eszközét. Aki ismeri a HA5KDR klubot belülről, az tudja, hogy micsoda nagy jelentősége lehet egy ilyen berendezésnek a klub életében.

Sok munkát tehet könnyebbé ez az eszköz! 6PTZ Tamást már kértem, hogy megnézhessem működés közben is a konstrukcióját. Délután jelezte nekem, hogy ha bemegyek a klubba, akkor megnézhetem.

Gyorsan összeraktam a táskámat a vizes palackkal és az elemózsiámmal, és már hajtottam is felfelé az autóval. Volt aki két keréken már korábban elindult és Tamás is hozta a háromkerekűjét a négykerekűjével. Ha részletesebben is érdekelnek a dolgok, akkor mindjárt kifejtem.
Folytatás

Volt két szabad óránk – a Magyar Királyi Honvédség híradásszervezése

A Magyar Királyi Honvédség C-2-es kódoló eljárásának megfejtéséről Link és hívójel-rendszeréről szóló Link cikkeinkhez számos hozzászólás érkezett. Az érdeklődök sok kérdést tettek fel, melyek egy szeletére akadt válaszunk – más részére pedig nem tudtunk mit felelni. Az alábbi tíz ábra az MKH híradásszervezését mutatja be. Az anyag természetesen sokkal nagyobb, s ez nem más, mint amolyan ízelítő. Mentségünkre szolgáljon, hogy a cégnél nincs nagyobb szkennerünk, így csak a kisebb rajzokat tudtuk lementeni. Két szabad órába ennyi fért – értve alatta a szerkesztést, az írást és a szkenner előtti ücsörgést. Reméljük, elnyeri olvasóink tetszését…

Így kell(ett) tűzmérő rendszert létesíteni (HA5CBM)

Folytatás

Egy megkésett ízelítő – pár gondolat „A Gamma-Juhász légvédelmi lőelemképző” című könyv kapcsán

Ennek a nyúlfarknyi könyvismertetőnek a negyvenes években, de még bőven a háború előtt kellett volna megjelennie. Az, hogy nem került a lapokba, persze érthető, hiszen a kiadvány a korszak csúcstechnológiáját, az elektromechanikus számítógépet tárgyalja – azt, amellyel közel háromszázötven (más adatok szerint csaknem hatszáz) ellenséges gépet lőtt le a Magyar Királyi Honvédség légvédelme 1939-től 1945-ig. A hiányosságot persze pótolhatták volna a lapok 1945-től kezdve bármikor, ám érthető okokból a harcok elülte után nem ez, hanem a mindennapi túlélés lett a fő csapásirány. No meg arról sem szabad elfelejtkezni, hogy a szovjet megszállás alatt nem igazán volt tanácsos hadi jellegű titkokkal dicsekedni, pláne, ha azok magyar fejlesztésűek. E megkésett – és terjedelmileg nem jelentős – ismertető a Gamma Rt.-nek, s azon belül a korszak egyik legjelesebb mérnökének, Juhász Istvánnak állít emléket.

A szóban forgó könyv fedlapja (HA5CBM)

A HM HIM tulajdonában lévő restaurált lőelemképző (Fotó: Leéb Ádám, MH)

Folytatás