Meleg nyári keddi klubnap az Őzikében

Tegnap szokásomhoz híven mindenféle csatornákon igyekeztem megtudni, hogy mikor indul az élet az Őzikében, hogy időben felérjek, és ne hamarabb :-). Már korábban szerettem volna megismerni HG6PTZ távvezérelt rádiós önjáró eszközét. Aki ismeri a HA5KDR klubot belülről, az tudja, hogy micsoda nagy jelentősége lehet egy ilyen berendezésnek a klub életében.

Sok munkát tehet könnyebbé ez az eszköz! 6PTZ Tamást már kértem, hogy megnézhessem működés közben is a konstrukcióját. Délután jelezte nekem, hogy ha bemegyek a klubba, akkor megnézhetem.

Gyorsan összeraktam a táskámat a vizes palackkal és az elemózsiámmal, és már hajtottam is felfelé az autóval. Volt aki két keréken már korábban elindult és Tamás is hozta a háromkerekűjét a négykerekűjével. Ha részletesebben is érdekelnek a dolgok, akkor mindjárt kifejtem.

Ezen a kedden sajnos HA8HL Lajos új klubtagunk nem tudott eljönni, mert orvoshoz kellett mennie. Remélem kapott elég jó tanácsot, hogy legközelebb ne kelljen kihagynia a HA5KDR konstruktőri szakosztályának összejövetelét. Lajos oszlopos tagja e csoportnak, de ismerve ambícióit, szerintem más szakosztályokban is aktív lesz hamarosan. HA5ASS Zsolt sem volt fent, de azért sok érdekes dolgot megtudtam a szakosztály tevékenységéből.

HA5IS István elmesélte HA5DOG Zoli társaságában, hogy műszerekkel felszerelve többen meglátogatták HA5FET Tibort a QTH-ján, hogy megmérhessék, hogy 5FET FET-jei mennyit bírnak ki. Sikerült is leégetni egyet, de aki nem konstruál, az nagyon jól tudja, hogy e nélkül ez nem megy. HA5RXZ Peter javasolta nekem, hogy vegyem meg az Experimental Methods in RF Design című könyvet, amely explicit leírja, hogy ahhoz, hogy valaki kitanulja ezt a mesterséget, sok félvezető eszközt tönkre kell, hogy tegyen!

Ennek a követelménynek eleget is tettek Tibor látogatói, de végül kimérték, hogy az olcsó végfok majdnem 70 Wattig is használható lesz, nem beszélve arról, hogy milyen sokat tanultak az esetből.

TI5CLA Louis megírta, hogy ezen a kedden feljön a klubba, mert hamarosan hazautazik, és legközelebb csak újra fél év elteltével lesz Budapesten. Abban maradtunk, hogy a klub elnökének, Pityesznek majd átutalással küldi a tagdíjat. Ehhez kért számlaszámot HA7PTY-tól.

Találkoztam HA5CLF Istvánnal és HG5OJG Gergővel is. Gergő elmesélte nekünk, hogy milyen útvonalon jött fel a csodás bringájával, és merre fog hazafele menni. Előtte szokásához híven készített egy saját időjárási előrejelzést, hogy ne érje őt meglepetés az úton. Ha mégis érné, akkor nincs kit szidnia a hibás jóslatért csak magát :-). Részletesen megismertük Gergőtől a Magyarországon nem ritkán kialakuló szupercellák tulajdonságait és veszélyeit. Gergő szerencsésen hazaért, és nem csalódott saját jóslatában. A komoly körutat itt láthatjátok.

Jött egy olyan amatőr jelölt is most kedden, aki operátorként már használta a HA3VAM hívójelet, és most idősebb korára saját hívójelet is szeretne. Ennek részleteiről és az amatőr előéletéről is beszélgettünk. Jött vele egy 8-10 éves helyes kis leány unokája, aki olyan játékot is kipróbálhatott, amit máshol nemigen.

Meg szeretném említeni HG5CZN-t is, aki HG5CUT Tiborral vizsgálta 5CZN analóg kézi rádióját. Azt mérték ki, hogy milyen feszültségi szinten milyen tárolt üzeneteket ad ki a kis Baofeng, és vajon mi okozhatja az időnként előjövő kontakt hibát. Ez utóbbi valószínű okozója az antenna csatlakozó lehetett. Az angol üzeneteket meg sorban megfejtették ill. tápfeszültség értékeket is hozzárendeltek hozzá. Beszélgettünk még a DMR rádiók sajátosságairól, amit HG5CUT Tibor a saját készülékén demonstrált.

Itt jegyzem meg, hogy Tibor kettős szakosztály vezetőként fontos szerepet játszhat a klub életében a korábbi funkcióváltás után. Remélhetőleg a zökkenőket elkerüli, és a hasznosságra teszi a hangsúlyt.

Eljutottam a tegnapi kedd legérdekesebb eseményéhez. Ha azt írom, hogy Tamás fűnyírásáról van szó, akkor mondhatnátok, hogy ebben mi a pláne? A BFRK klub sok HAMnet node-ot és URH átjátszót üzemeltet a magyar rádióamatőr társadalom nagy örömére, és ezekért sok helyen fűnyírással fizet. Nem mindegy, hogy mennyire lehet ezt a munkát megkönnyíteni!

Tamás konstruált egy villamos-benzinmotoros önjáró távirányítós fűnyírót. Az eszköz tökéletesen működik. Sok 10000 négyzetméteren bizonyított már. HA5LUI Lajos csak azért jött fel a klubba, hogy ő is nyírhassa az Őzike QTH füvét :-)!

Nem csak ő volt aki sorban állt, hogy füvet nyírhasson. Az a kislány is nagyon élvezte a „játékot”, aki a nagyapjával jött a klubba.

Magam is kipróbáltam. Tökéletes! Meg kell ismerni a terepet, de utána gyorsan lehet vele dolgozni.

Congrats HG6PTZ!

Most sem unatkoztam kedden a klubban. És te, aki itthon maradtál jól szórakoztál? 🙂

73! de HA4AA András

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .