Volt két szabad óránk – a Magyar Királyi Honvédség híradásszervezése

A Magyar Királyi Honvédség C-2-es kódoló eljárásának megfejtéséről Link és hívójel-rendszeréről szóló Link cikkeinkhez számos hozzászólás érkezett. Az érdeklődök sok kérdést tettek fel, melyek egy szeletére akadt válaszunk – más részére pedig nem tudtunk mit felelni. Az alábbi tíz ábra az MKH híradásszervezését mutatja be. Az anyag természetesen sokkal nagyobb, s ez nem más, mint amolyan ízelítő. Mentségünkre szolgáljon, hogy a cégnél nincs nagyobb szkennerünk, így csak a kisebb rajzokat tudtuk lementeni. Két szabad órába ennyi fért – értve alatta a szerkesztést, az írást és a szkenner előtti ücsörgést. Reméljük, elnyeri olvasóink tetszését…

Így kell(ett) tűzmérő rendszert létesíteni (HA5CBM)

Ésszel élő ember a katonai rádiók gyűjtése mellett a vonatkozó szakirodalom összegereblyézésére is ráfekszik. Mivel a háború előtti anyag ma már igen ritka, az ápolt minden apróságnak képes örülni – mely esetünkben hat, igen nagy méretű lapot jelent. Az összegzés egykoron Bengyel Sándor Hadműveleti alapismeretek című könyvéhez készült mintegy kiegészítésképpen. A rendkívüli alapossággal megírt mű már önmagában is megér(ne) egy misét – s akkor szót sem ejtettünk a betétlapjairól, amelyek a páncélosok kedvelőinek épp úgy örömöt képesek okozni, mint a tüzéreknek vagy a híradó eszközök szerelmeseinek. (A cikk végén lesz egy link, ahol a fényképek nagyítható módon is elérhetőek.)

Így nézett ki egy tisztességes magyar hadosztály hírközpontja (HA5CBM)

Emitt pedig a gyalogezred távbeszélő századának tagozódását lehet szemlélni (HA5CBM)

Az ember a sok információt látva szinte visszaképzeli magát a múltba. E sorok írója legalább is úgy van ezzel, hogy ha valami antik lomhalom kerül a keze ügyébe, rögtön arra gondol, vajon miféle üzenetek áramlottak rajta keresztül hajdanán.

Példák a hírrendszer felépítésére (HA5CBM)

Munkában a Magyar Királyi Honvédség felderítői és híradói… (HA5CBM)

Korábban valaki kérdezte, miként nézett ki egy hadosztály hírrendszere. Nos, az olyan nagy volt, hogy a szkennerbe be sem fért… 🙁

Tényleg sajnálom, de a gépbe csak ennyi fért. Viszont az ábra így is érthető! 🙂 (HA5CBM)

Ezen az úton-módon pótolták anno a híradóanyag veszteségeit (HA5CBM)

Sokan voltak kíváncsiak rá – így nézett ki 1945. előtt egy rádió szakasz (HA5CBM)

Ez az ábra pedig a hadosztály híradó század szervezetét szemlélteti (HA5CBM)

Lovas hadosztály híradó század szervezete (HA5CBM)

 

Kicsit sárgult, de legalább a miénk és (ha csak részben is, de legalább) meg tudtuk osztani Veletek. Mára ennyire futotta, de hamarosan visszatérünk.

S akkor az ígért link: Link

 

Baráti 73!

 

HA5CBM Miklós

Military Szakosztály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .