DX Geo-mágneses viharban

A helyi időt mutató órámon már holnap volt, de UTC szerint még csak július 16-a. Szokás szerint megnéztem, hogy mi van a Napunkkal, mármint azzal az égitesttel, ami meghatározza az életünket itt a Földön, a miénket is rádióamatőrökét.

Még mindig leköt a rövidhullám, mert olyan sok új történik velem, hogy sokat kell tanulnom. A qrz.com-on megnéztem, hogy mire számíthatok. Ez az információ az USA-ból érkezik, és nekünk RH-soknak a magas K érték (6 major storm) nem sok jóval szokott kecsegtetni. Az SFI 86 viszont még ilyen napfolt ritka időben is hasznos a DX-eléshez.


Megnéztem Kiel-ben is a mért értékeket (ld. a QRZ-s ábra alatt). Július 16-a utolsó órájában a K 5 volt, és a várható érték is 5 volt. Az SFI meg 92, ami az RH-sok jelének ionoszféra tükrét fényesíti, ha magas. E második ábrát persze már a QSO után készítettem, így nem tudhattam, hogy „téves” volt a várható K = 5 érték, bár látszik, hogy nagy volt az ingadozás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem szoktam a dolgot a véletlenre bízni, így adtam egy teszt hívást a reversebeacon.net számára. Egy amerikai automata W1NT vette a jeleimet, de hibásan. Mielőtt valaki azzal vádolna, hogy csúnyán adtam (nem szoktam :-), látható, hogy valószínűleg az első visszaverődésnél EA5WU-nál még jó volt a hívójelem. Szerintem csak elveszett egy pont a második visszaverődés közben.

 


Azért be is hallgattam korábban a sávba, és egy prefixet pontosan vettem 7,013 MHz-en: HK. Nagyon erősen jött! A teszthívásom végét meghallotta HK1MW (ő volt az, akit korábban hallottam), és visszakérdezett. A CQ de HA4AA HA4AA -ra azonnal válaszolt Bolmar 569-el. Én 599-et adtam neki. Rövid volt a QSO, csak a neveinket adtuk még le, de az örömöm még mindig tart.


80 wattal egy 10 méter magasan lévő doublet antennával ez talán érthető. Úgy látszik, hogy a Föld mágneses viharban is vannak kis szünetek, amik megörvendeztetik az RH-s rádióamatőröket. Az aurórázó rádióamatőrök meg direkt örülnek az ilyen viharos időknek.

Ellenkező igényekkel is jól megvagyunk ezen a Földön. Úgy-e?

73! de HA4AA András

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .