Rendrakás a Horthy-kori repülőrádiók között – III. rész

Miután tegnap HA8BDE Dénes Om igen részletesen bemutatta az R/14-et, korábban pedig mi a többi rádiót, következzék a sorban utána álló R/15. Ez egy sötét ló, amelyről a számán kívül a téma ismerői sem tudtak túl sokat mondani. Tehát ami most jön, forrásközlés, így arra kérünk, ha idézel, hivatkozz a honlapunkra. Írunk pár sort az R/15a-ról is – igaz, ezt a vasút, egészen pontosan a Központi Szállításvezetőség használta, de mivel ez sem közismert, megosztjuk néhány adatát. Mai cikkünk zárásaként pedig a repülőtereken is használt 35 M és 36 M iránymérő készülékeket mutatjuk be.

45j

Folytatás

Rendrakás a Horthy-kori repülőrádiók között – II. rész

Folytatjuk tegnap indított sorozatunkat. A fő részt ezúttal HA8BDE Balás B. Dénes írta az R/14-ről, de magunk is hozzátettünk jó pár fontos apróságot az említett HTI könyvből. Továbbá készítettünk mindehhez egy kis ismertetőt az R/12F-ről, amely a minap kimaradt, s beiktatunk pár eredeti oldalt az örök kétkedőknek azért, hogy lássák, nem mi találtuk ki ezeket az adatsorokat. 🙂 A történet természetesen nem ér véget, hiszen hátravan például a ködleszálló, az irányvevő vagy a FuG XVI. furmányos működése. Hosszú írás jön, így arra kérünk, ne kapkodva olvasd. Végy magad mellé egy pohárka bort vagy gyöngyöző palack sört némi ropival körítve. Lesz itt ugyanis olyan adat is gazdagon, amely először lát napvilágot… A következő szám pedig nem kevésbé érdekes lesz, mert az R/15 reptéri földi állomás is szerepel majd benne.

R14-01

Folytatás

Rendrakás a Horthy-kori repülőrádiók között – I. rész

Klubunk tagjai rendszeresen kapnak segítségkérő leveleket. Mivel a káptalan (értsd: középkori hiteles hely, ahol minden oklevél legalább másolatban föllelhető) nincs nálunk, egyikre tudunk valamit felelni – a másikra nem. Egy azonban bizonyos, valamilyen választ igyekszünk kipréselni magunkból, mert ez a minimum. A minap egy, a Magyar Királyi Honvédség légi erejében használt repülőrádiókkal kapcsolatos megkeresés esett ki a postaládánkból, s ennek kapcsán néztük át forrásainkat. Örömmel jelentjük, alább a korabeli Haditechnikai Intézet eredeti dokumentumai alapján készült forrásközlés olvasható. Mivel ez az összeállítás magyarul a ha5kdr.hu oldalon jelenik meg ilyen komplexitásában elsőként, tisztelettel arra kérünk, ha idézel, mindenképpen hivatkozz a honlapunkra.

R13-01adó

A fényképen az R/13 adókészülék látható.

Folytatás

A gyűjtő polca – Taktisches Handbuch

(Clicking on the folytatás icon under the title the English flag appears.)

Ez se mai csirke! Sőt, idén tölti a százkettediket. Kétségtelenül igaz, a teljes tartalomhoz képest nem sok benne a katonai híradás – ami viszont föllelhető benne, az “korszerű” és ütős. Főleg azoknak ajánljuk, akik élnek-halnak a military telefontechnikáért… 🙂

Rendszer4

(Ezt a könyvet sem szkenneljük, mert lapjaira esik. A kor nagy úr… 🙂 )

Folytatás

Mi is az a végén táplált félhullámú antenna?

Agg István HA5CLF / N9EU írása

SOTA és más kitelepülések alkalmára az egyik kedvencem a végén táplált félhullámú antenna, vagy ahogy a szakirodalomban léptennyomon találkozunk vele angol néven, End Fed Half Wave (EFHW) antenna. Erről egy nagyon jó leírást találhatunk a www.aa5tb.com/efha.html oldalon, amit az angolul tudók számára ajánlok elolvasásra. Én praktikus oldalról szeretném megközelíteni ezt a típust, és leírni egy 40, 30, 20 méteres rádióamatőr sávokon jól teljesítő sugárzó paramétereit, amit bárki el tud készíteni különleges alapok nélkül. Sőt, közben szeretném bemutatni a módszertant is a saját fejlesztésű méretezéshez.

(Kezdőképünk illusztráció, pusztán a Sotázás romantikáját hivatott ábrázolni.)

DCIM100MEDIA

Folytatás

Előadás Tardoson

(After the Folytatás icon, under the title, look for the English flag for the translation.)

Mindig nagy öröm, amikor rádióklubunk valamelyik tagját (akár magánemberként) előadásra invitálják – egyrészt ez egyfajta elismerése a rádióamatőr közösségért végzett munkánknak, másrészt az ember boldog, hogy X vagy Y kellő számú közönség előtt népszerűsítheti  hobbinkat. Hiszünk abban, hogy ha valaki tényleg, ahogy szokták mondani szívből és igazán szereti azt, amit éppen csinál, az hiba nélkül átmegy a hallgatóság felé – a keletkezett profit pedig közösség hasznát hajtja, s nem az egyénét. S a lényeg szerintünk pont itt rejtőzik…

IMG_4069

A fényképen a Magyar Királyi Honvédség szinte teljesen restaurált R/1a készüléke látható. A rádió bal oldalán figyelhető meg a keretantenna részlete. A berendezést hamarosan egy önálló, nagyobb lélegzetű cikkben tárjuk a nagyközönség elé. Folytatás

Csoda Rétságon

(After the Folytatás icon, look for the English flag below the title … 🙂 )

Pfaff Lacit sokan ismerjük – de nem elegen. Az alábbi cikk azt a célt szolgálja, hogy még több ember szerezzen tudomást Laci páratlan haditechnikai gyűjteményéről – kollekciója ugyanis valóban szóakasztóan gazdag. Igaz ami igaz, a Börzsöny lábánál fekvő Rétságon élő hobbista társunk nem kizárólag az éterszennyező “lomhalmok” (angolban: boat anchore – hajónehezék, horgony) iránt lelkesedik, de ez semmit nem von le kollekciója értékéből! Sőt! Éppen, hogy olyan vegyivédelmi anyaggal bír, melynek egy-két cikkét még a múzeumok szakemberei is nyálcsorgatva szemlélik.

IMG_5726

Folytatás

A gyűjtő polca – Katonai zseb-lexikon

(After the folytatás icon, the English version (flag) is also readable.)

Kétségtelenül igaz, ez a kiadvány sem mai darab, hiszen 1939-ben bukkant föl a nyomdagép lemezei alól. Ez a régiség viszont ne riasszon el senkit a beszerzésétől, mert e könyv viszonylag gyakorta látható a hazai árverési oldalakon, digitális- és hagyományos antikváriumok képzeletbeli és valóságos polcain. Mint a címéből is sejthető, a szerző alapvetően minden, a harcászattal és a szolgálati viszonyokkal kapcsolatos ismeretet igyekszik közölni – s ezért izgalmas nekünk, gyűjtőknek is. Hiszen a százharminc-kilencedik oldaltól indul útjára – ha nem is a gyönyör, de – a híradó anyag ismertetése…

F1j

Folytatás

Hivatalos közlemény

Tisztelt Látogatók, Kedves Barátaink!

Az elmúlt időszakban sajnos számos fél- és hamis, olykor gyakorta szándékosan ferdített információ jelent meg a HA5KDR Budapest Fővárosi Rádióamatőr Klubbal kapcsolatban (HA5KDR BFRK). A klub vezetése ezekkel eddig szándékosan nem kívánt foglalkozni, mert világosan tudjuk, semmi olyasmit nem tettünk, ami ellen védekeznünk kellene. Ugyanakkor e “hírek” sorában a legutóbbi “adat” miatt mégis kénytelenek vagyunk megszólalni, hiszen ha hallgatunk, a lelkes de a klub belső ügyeit nem ismerő amatőröknek és érdeklődőknek könnyedén úgy tűnhet, hogy mi magunk is részesei vagyunk egy megtévesztésnek. A “hír” szerint ugyanis szervezetünk ingyenes rádióamatőr tanfolyamot hirdet az idei esztendő tavaszára – ám ez nem igaz, lévén erről az elnökség nem tud, így arról nem is dönthetett. Az információ megosztó HG5CUT (új hívójele HG5ICON) Novák Tibor e kérdésben magánakciót folytatott, melytől a HA5KDR BFRK vezetése ezúton is hivatalosan elhatárolódik. Egyben nyomatékkal ismételjük, HG5CUT (új hívójele HG5ICON) Novák Tibor a HA5KDR BFRK ügyeiben nem nyilatkozhat, annak nevében semmiféle fórumon nem járhat el, semmilyen dokumentumot nem írhat alá s adományokat vagy felajánlásokat sem gyűjthet.

Külön és nyomatékkal felhívjuk a figyelmet, hogy a ha5kdr@gmail.com címnek semmi köze nincs a HA5KDR BFRK-hoz – azaz a klub vezetése az ott áramló információkra nem lát rá, azokért semmiféle felelősséget nem vállal.

A HA5KDR BFRK nevében

HA7PTY
Száraz István
elnök