Előadás Tardoson

(After the Folytatás icon, under the title, look for the English flag for the translation.)

Mindig nagy öröm, amikor rádióklubunk valamelyik tagját (akár magánemberként) előadásra invitálják – egyrészt ez egyfajta elismerése a rádióamatőr közösségért végzett munkánknak, másrészt az ember boldog, hogy X vagy Y kellő számú közönség előtt népszerűsítheti  hobbinkat. Hiszünk abban, hogy ha valaki tényleg, ahogy szokták mondani szívből és igazán szereti azt, amit éppen csinál, az hiba nélkül átmegy a hallgatóság felé – a keletkezett profit pedig közösség hasznát hajtja, s nem az egyénét. S a lényeg szerintünk pont itt rejtőzik…

IMG_4069

A fényképen a Magyar Királyi Honvédség szinte teljesen restaurált R/1a készüléke látható. A rádió bal oldalán figyelhető meg a keretantenna részlete. A berendezést hamarosan egy önálló, nagyobb lélegzetű cikkben tárjuk a nagyközönség elé.

Különös alakulat menetelt végig csütörtök este hat felé a komárom-esztergom megyei Tardos község főutcáján. Az élen három, a Magyar Királyi Honvédség uniformisát  viselő katona haladt egy zászlóval, mögötte pedig kettős oszlopban további közel negyven egyenruhás. A cél a templom előtti Hősi emlékmű volt, ahol a polgárokkal közös énekléssel, díszsortűzzel és koszorúzással emlékeztek meg a két világháború katonahőseiről.

S történt mindez nem először, hanem immár tizenhetedik alkalommal a Doni Hősök Emléktúra keretében. S nem csak Tardoson, hanem az ország számos pontján. A négy napos túrán a magyarokon túl egyebek mellett cseh, román, lengyel és német egyenruhások, tartalékosok és hagyományőrzők is meneteltek.

IMG_4072

A fentebb látható R/1a előlapja.

Bennünket az a megtiszteltetés ért, hogy Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy kérése nyomán csaknem százhúsz ember előtt mondhattuk el a Magyar Királyi Honvédség hadi híradásának sztoriját. Az eredetileg legfeljebb harmincöt-negyvenöt percesre tervezett bemutató a hatvan perces vacsoraidőt (a falu hölgyei által főzött rendkívül finom gulyás plusz házi lekváros palacsinta) leszámítva végül két órára rúgott.

IMG_4068

A háború előtti R/3a adó-vevő. Bemutatását szintén tervezzük.

Magáról az eseményről itt lehet bővebben olvasni. Mivel a google rengeteg képet feldob, csak egy linket csatolunk, de kis kereséssel ennél nagyságrendekkel több fényrajzot lehet találni az emléktúráról.

Ha kérdésed van, tedd föl itt vagy a szokott módon privátban, s mi a legjobb tudásunk szerint igyekszünk majd felelni rá.

 

Baráti 73!

IMG_4071

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .