Csoda Rétságon

(After the Folytatás icon, look for the English flag below the title … 🙂 )

Pfaff Lacit sokan ismerjük – de nem elegen. Az alábbi cikk azt a célt szolgálja, hogy még több ember szerezzen tudomást Laci páratlan haditechnikai gyűjteményéről – kollekciója ugyanis valóban szóakasztóan gazdag. Igaz ami igaz, a Börzsöny lábánál fekvő Rétságon élő hobbista társunk nem kizárólag az éterszennyező “lomhalmok” (angolban: boat anchore – hajónehezék, horgony) iránt lelkesedik, de ez semmit nem von le kollekciója értékéből! Sőt! Éppen, hogy olyan vegyivédelmi anyaggal bír, melynek egy-két cikkét még a múzeumok szakemberei is nyálcsorgatva szemlélik.

IMG_5726

Pfaff Laci barátunk gyűjtéseinek fő irányai olyan tárgyak, amelyeket az átlagember rendkívül ritkán lát. Aki rendszeres látogatónk tudja, becsípődésünk a katonai híradástechnika, – Laci ebben erősen otthon van – de mindezt mintegy megspékeli azzal, hogy figyelmét kiterjesztette a honvédségi és polgárvédelmi vegyvédelmi felszerelésekre. (Magyarán a ritkán látható jelző inkább erre a vonalra illik, mint a másikra.) Saját rétsági családi házuk padlásán tematikus kiállítás fogadja az érdeklődőt – szó szerint hatalmas gyűjteménnyel. Minden rendezett, jól átlátható – kereken kimondva szabályosan vonzza a tekintetet e tárlat.

PL2
Ma írásunk alanya foglalkozásából eredően került kapcsolatba a haditechnikai berendezésekkel – részben munkaeszközei voltak, saját bevallása szerint viszont ő maga sem gondolta akkor, hogy valaha eféle tárgyak között fog tárlatvezetést tartani, méghozzá a saját gyűjteményében. Az ifjú diák gimnazistaként kiemelt érdeklődést mutatott a kémia iránt, lenyűgözték az órák látványos kísérletei, így nem csoda, ha a későbbiekben is ezzel szeretett volna foglalkozni.

PL4

Bizonnyal kitalálták maguktól is, kémiából érettségizett, majd a felvételik alkalmával szintén a kémia és vegyész szakok felé orientálódott. Ez időben került az akkori Magyar Néphadsereg „előfelvételiseként” Hódmezővásárhelyre vegyi-, és sugárfelderítő katonának, ahonnan őrmesterként szerelt le.

PL3
Ember tervez – Isten végez, Laci végül elektroműszerész végzettséget szerzett és elektronikai-mechanikai vonalon folytatta pályafutását. Természetesen a rádiózás is helyet kapott életében – így került Vácra, a Sallai Híradó Kiképző Központba. Közben persze tanult, s a BME műszaki szakoktatói szakát is elvégezte. Nyolc évig volt kisrádió oktató, majd feleségével Rétságra költöztek, ahol a Városi Művelődési Központ művelődés-technológusa lett. S ott aztán kijutott neki minden, a színházi előadástól kezdve a tárlatrendezésig bezárólag.

PL5
Ahogy a szakmai szleng kissé tréfásan kifejezi: a zsinórpadlástól a pincéig bármit megcsinált.

PL7

Hat esztendő után azonban újabb kanyar következett: szakoktatóként sikerült elhelyezkednie a váci Sallaiban, de ekkor már a külföldi hallgatók képzését végezte, ahol a későbbiekben megalakult Híradásipari Szakközépiskola szakoktatója lett.

PL6

Laci élettörténetében fontos fordulópontot hozott a hadsereg leépítése, ugyanis ezzel párhuzamosan számtalan vegyivédelmi inkurrencia-anyagot küldtek az iskolába – akkor is, ha azok nem illettek a szakmai profilba s így szimplán csak útban voltak. Elindult tehát a gyűjteményképzés – amelynek épp olyformán része lett a vastelepeken történő kurkászás vagy a szomszédból ajándékba kapott R-104-es berendezés helyreállítása. A szakoktatóként eltöltött évek után Laci külhonban is kipróbálta magát, majd onnan hazatérve kezdte tudatosan bővíteni a vegyvédelmi és híradós technikai eszközök tárát.
A jelszó pedig mi lehetett más, mint az „értékmentés”.

PL8

Laci barátunk kollekciójáról még rendkívül sokat lehetne írni – ám e helyett azt tanácsoljuk mindenkinek, ha van ideje, látogasson le Rétségra, s személyesen szembesüljön a rengeteg csodával. Vagy ha ez nem megoldható, érdeklődjön barátunknál arról, hol állít ki legközelebb. Utóbbiban ugyanis Laci igen erős, s olyan fantasztikus tárlatokat gründol, hogy a fal adja a hobbistának a másikat. 🙂

PL9

Mára ennyi fért bele. Ha kérdésed van, alapvetően Lacit keresd, aki szíves-örömest vezet körbe a tárlatán… 🙂

Pfaff László, Rétság: +36-203-10-89-76

pfaff48@t-online.hu

Direkt link a gyűjteményhez.

 

Baráti 73!

 

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .