Összefogva jó!

Egy-egy sikeres esemény után idő kell, hogy az emberben leülepedjenek az élmények – így az apátistvánfalvi Múzeumok Éjszakája után sincs ez másként. Az amateur ül és azon töri a fejét, miként jött ez össze, s a hír miként kommunikálható a külvilág felé? A legjobb lesz talán lebontani személyekre, mert így bárki számára világossá válhat, hogy a “közösbe” mindannyian, honvédek, hagyományőrző határőrök és amateurtársak odatettük magunkat. Talán megbocsájtható, de mi itt és most az utóbbiakkal foglalkozunk kissé részletesebben. Előre leszögezzük: ugyan mindannyian szinte mindenben munkafázisban részt vettünk, ám hely hiányában csak egy-egy elemet emelünk ki a nagy egészből. Tesszük ezt egyebek mellett azért, hogy a kívülálló is lássa, mitől lesz élő egy rádióklub. Leszögezzük, mindenkit nem lehet egy cikkbe beleírni – így ha valaki úgy érzi, kimaradt, attól eleve elnézést kérünk.

Mindezen túl nyomatékkal aláhúzzuk, a klubtársak sorrendje esetleges és semmiféle rangsort nem jelöl – ahogy a fényrajzok pedig inkább a hangulatot igyekeznek visszaadni, mint konkrét személyeket ábrázolni.

Nyugalom…

Folytatás

Minden várakozás fölött

Hat csodálatos, egyben kétségtelenül nehéz nap állt mögöttünk, amikor 24-én vasárnap az utolsó csomagokat is betettük a gépkocsikba. Apátistvánfalvai, a Hagyományőrző Határőrökkel és a Magyar Honvédség Veszprémi Radarezredének katonáival közösen végrehajtott öt napos rendezvényünket szinte lehetetlen szabatosan összefoglalni. Az alábbi cikk sem törekszik a teljességre, de a főbb elemeket azért igyekszik egy színes és olvasmányos csokorba gyűjteni.

Az Országos Rendőr-főkapitányság minden évben koszorúz Apátistvánfalván- oka ennek pedig annyi, hogy a vezetés azt vallja, hogy a hagyományok ápolása, a hősöknek kijáró tisztelet a múlt szeretetére és megbecsülésére nevel.

photo_2018-06-26_09-03-09

(b-j) elöl guggol PZS és Móni, álló sor HA5DON István, HA8ADI Ádi, HA7EO Attesz, Döme, HA7PTY Pityesz, “Csepeles” Lajos, Anga Andris, a Gaz-66-on áll HA5AS Ákos, a tetőn ülnek Anita, HA5CBM Miklós, HG6PTZ Tomi, Éva és István – valamint aki nem látszik, azaz a fotót lőtte: HA8BIT Peti

Folytatás

Folyamatosan érkeznek a vendégek! :)

Elképesztő élményben volt részünk: közel harminc Old timer gépjármű érkezett pár órája Apátistvánfalvára, a Határőr Emlékhelyhez. A szlovén hobbisták csaknem egy órát töltöttek nálunk. Mi az ő, ők a mi technikánkat bámulták meg. Eddig több mint kétszázötven ember tette tiszteletét a Hagyományőrző Határőrök, a Veszprémi Radarezred és a klubunk által is támogatott eseményen. És az éjfél még igen messze van… 🙂

Képernyőfotó 2018-06-23 - 15.44.24

Old timer gépjárművek Apátistvánfalva főutcáján

Folytatás

Dübörög a technika!

Tisztelettel jelentjük, megérkezett a Gaz-66-os híradó autó, s jött vele ráadásnak egy Ural-4320 is. Az út kissé kalandos volt, de immár minden rendben. De mindenről győződjetek meg a saját szemetekkel… 🙂

Gaz 66

Egy csodálatos fénykép Apátistvánfalváról, a Határőr Múzeum kertjéből… 🙂

Folytatás

Leértünk!

Van egy jó és egy rossz hírünk – melyikkel kezdjük? Mivel mi ésszel élő emberként a rosszat szeretjük először hallani, ez lesz az első közlendőnk: a Zil-131-es híradó géperejű jármű otthon maradt. Az ok prózai: a masina szíve megrepedt. Nem vészesen, csak kicsit, s “pusztán” a hűtővíz folyik belőle, de mi így sem mertünk elindulni vele. Viszont mivel rögtönzésből a HA5KDR tagjai jók, ezért kikülönített brigádunk az összes autók összes szabad helyét kitöltötte, így most egy RH-URH antennaerdő árnyékában írjuk e sorokat. A helyszín az őrségi Apátistvánfalva, a Határőr Múzeum kertje, alkalmi hívójeleink pedig a HA1IROGATO és a HG0BORDER.

CDVP7551Az OT-s Csepel begördül a múzeum udvarára…

Folytatás

Gyertek az Őrségbe! Múzeumok Éjszakája – Apátistvánfalva, Határőr Emlékhely

Izgalmas, egész napos rendezvénnyel várja a látogatókat június 23-án szombaton a Határőr Emlékhely. Az őrségi Apátistvánfalván lévő páratlan gyűjtemény az országos Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz kapcsolódva ezúttal kibővített tárlattal jelentkezik. Az eseményen a Magyar Honvédség Veszprémi Radarezred katonái, a Határőr Hagyományőrzők Baráti Társasága és a HA5KDR Budapest Fővárosi Rádióamatőr Klub tagjai vesznek részt eredeti járművekkel, eszközökkel és egyenruhákban. A rendezők egyebek mellett korabeli gépjármű-bemutatókkal, fegyversimogatóval és két darab működő katonai rádióállomással várják az érdeklődő polgárokat. Fontos megjegyezni, a kiállítás interaktív, azaz a közszemlére bocsájtott tárgyakat nem csak nézegetni, hanem felügyelet mellett használni is lehet.

Két alkalmi hívójelünk a HG0BORDER és a HA1IROGATO

Aki esetleg 23-án szombaton már más elfoglaltságot célzott meg családjának, annak felhívjuk a figyelmét, hogy a tárlat berendezése 20-án szerdán kezdődik míg a bontás 24-én vasárnap délután lesz. Magyarán akkor sincs gond, ha valaki 21-én délután, esetleg 22-én reggel szeretne határőröket, katonai rádiókat és szép OT-s autókat szemlélni. Egy kérésünk van csupán, az extra igényt jelezzétek előre a +36-208-28-14-03-as telefonszámon. (A térerő hiánya ne legyen akadály, nyugodtan hagyjatok üzenetet, visszahívunk!)

Jöhetnek csoportok, magánosok, családok! Mindenkit szeretettel látunk Apátistvánfalván a Fő út 83. szám alatt található Határőr Emlékhelyen.

 

73!

 

HA5KDR

A vidámság és a barátság a legjobb viharkabát!

Nagy menete volt a klubtagságnak szombaton: csocsira rendbe tettük a Zil-131-es híradó géperejű járművünket. Persze roppant szigorúan nézve még akad pár hiba, de ezek (tán) már nem kardinálisak. Így ha az égiek is úgy akarják, akkor a Múzeumok Éjszakáján, azaz június 23-án szombaton ott leszünk vele az Őrségben, Apátistvánfalván. Sőt, már 19-én is este, másnap pedig telepítés. TA-19-es oszlop, egyből két példány, meg rádiók, R-155P, R-326M, R-323M és más csodák. Meg sok határőr hagyományőrző Latviákkal, Gaz-okkal, Lada Nivákkal és egyéb retro-autókkal! Gyertek vagy keressétek az éterben két alkalmi hívójelünket! (De inkább is-is!)

960196fa-8a4f-4ed1-9877-6b6149ec58ff

Bal szélen HA7PTY Pityesz, jobbra HA5IKS Pisti és HA5TBN Dani küzd az esőben  a láncos emelővel szombat reggel. Ekkor még nem hittük, hogy éjfél után pár perccel fejezzük be a munkát…

Folytatás

Újra pár szó az R-130M-ről (Frissítve!)

Ezt a cikket HA8BIT Péter inspirálta. Nem lesz túl nagy, s a fotó sem sok, de gondolatébresztőnek talán megteszi. Értjük alatta, hogy újfent rájöhetünk, “ezekkel” is lehet rádiózni, továbbá bizonyos esetekben az amúgy tartalékban álló katonai rádió többet ér, mint a legdrágább polgári adó-vevő. (Ami promt elérhetetlen…)

Figyelem, a cikk végén született egy kis frissítés!

Peti összeszerelt állomása – a vétel már megy!

Folytatás