Újra pár szó az R-130M-ről (Frissítve!)

Ezt a cikket HA8BIT Péter inspirálta. Nem lesz túl nagy, s a fotó sem sok, de gondolatébresztőnek talán megteszi. Értjük alatta, hogy újfent rájöhetünk, “ezekkel” is lehet rádiózni, továbbá bizonyos esetekben az amúgy tartalékban álló katonai rádió többet ér, mint a legdrágább polgári adó-vevő. (Ami promt elérhetetlen…)

Figyelem, a cikk végén született egy kis frissítés!

Peti összeszerelt állomása – a vétel már megy!

Azt mondja HA8BIT Peti, hogy nehéz ügy az állomásépítés. Igaza van, mert hiszen ha mindent összeírunk, ami(t) kell, majd a költségeket kedvesen szaldózzuk, akkor bizony egészen vad összegek is ki tudnak jönni a lap aljára.

No de!

Az ember nem csak azért fizeti a tagdíjat, hogy jól mutasson a statisztikában, hanem azért is, hogy ha megakad, akkor legyen kire (esetünkben amateurtársára) számítania. Mindez most (és tegyük hozzá rögvest: természetesen) annyit tesz, hogy az ember körbenéz a saját gyűjteményében, s ha talál valami használható rövidhullámú adóvevőt, akkor azt boldogan kölcsön adja a kollégának.

Leválasztó trafók – párban szép az élet! 🙂

Mivel az R-130M pont ilyen masinéria, hát Petinek ez jutott. 🙂 Viszont ha már elővettük és kipróbáltuk úgy döntöttünk, írunk róla pár vonzó sort. Olyat, amellyel igazoljuk, hogy e vén vasat is lehet ám használni – nem is akármire!

Peti csupaszol! Az előtérben az asztalon a katonai HF csatlakozó, amely egyben a PTT áramkör vezérlésére is szolgál

Nézzük mit írtunk korábban? Emlékezzünk, a 130-cal szépen dolgozhatunk az 1,8, a 3,5, az 5 (!), a 7 és a 10 Mc/sec-os amateur sávban. Ez öt szegmens az éterből! Nem kevés egy kezdőnek! A hatvan méteren eleve USB van, ott tehát nem kell “könyörögni” senkinek, hogy így feleljenek nekünk. A 10 mega only távíró – azt alapból tudja e lomhalom. A többin is lehet morzézni feszt, így ez is okés. A teljesítmény minimum negyven Watt! Akad saját hangolója, sőt, e lomhalom önmagát automatikusan leilleszti. Mi van még? Kis szerencsével például beszólhatunk a hétvégi német vagy skandináv retro AM körökbe is! Aki csinált már ilyet tudja, e moduláció egészen varázslatos hangulatot áraszt… 🙂 A rádió beépített távírószűrővel bír – butaság lenne tagadni, egy kezdőnek ez sem utolsó csáberő.

S lehet akár USB-ben is dolgozni 1,8-3,5-7 megán. Csak az ellenállomásoknak türelmesen el kell magyarázni, hogy ez egy military rádió, s a kettő közül kizárólag felül képes üzemelni. (Tapasztalatból említjük: az amateurtársak nagy többsége készségesen megérti, s nem kekeckedik, magyarázza el feleslegesen a tutit.) Ha pedig idegen nyelven értekezünk, akkor azt is gyakoroljuk.

Szóval eddig csupa előny az élet. Pláne ahhoz képest, hogy bizonyos okok végett korábban csak elméletben jelentünk meg az éterben.

(Már mondtuk sokszor, de újfent leírjuk: aki amatőrködni akar, az egy “deszkával” is képes a láthatatlan hullámokat meglovagolni – aki pedig nem akar, annak a Hilberling is csak egy ócskaság lesz.)

És akkor következzék az, amiért e cikk megszületett – azaz a digit kábel. Peti mint műszaki és (sz)ámítástechnikával fertőzött ember elsősorban az egyesek és nullák különböző tömegű és mennyiségű átvitele felé szeretne fordulni. Erre pedig az R-130M tökéletes választás, hiszen

  • eleve USB
  • stabilan tudja a negyven Wattot, miközben már ennek a felével elérhető az egész világ
  • elektroncsövei bírják a strapát
  • és ha uborkás üvegei netán mégis kidőlnek a sorból, viszonylag könnyen pótolhatóak.

Tudjuk, lehet ellenkezni, hogy egy ilyen nehéz lomnak mi keresnivalója van a csodás és csillogó-villogó huszonegyedik században – de a kritikusoknak pusztán annyit javallunk, olvassanak vissza tizenhárom-tizenegy sorral, s megkapják a pontos választ. 🙂

A katonai lomhalom csatlakozója szerelés közben

A laktanya kútja olykor tényleg feneketlennek tűnik – értjük alatta most az alkatrészeket. Így gyakorlatilag semmit nem kellett vásárolni, mert minden adott volt – hála felhalmozó eleinknek. 🙂 A forrasztás során az 130M eredeti leírása volt segítségünkre, amelyből ki tudtuk olvasni a lábkiosztásokat. Peti igazi szakiként “pöttyözött” és vonalkázott, így nem kellett keresgélni, mi hová tart. A kábel viszonylag hamar összejött, s mint a lenti rövidfilm is jelzi, megbízhatóan működik. A két HF leválasztó transzformátort a galvanikus leválasztás és az egyéb meglepetések miatt szereltük be a ki-be körbe. Ha valaki az után-építésben töri a fejét, akkor az audio kimenetre mindenképpen forrasszon be egy pár száz Ohmos ellenállást.

Találkozzatok HA8BIT Péterrel (is) a sávokban. S ha esetleg (például) 3,5 Mc/sec-on USB-ben jön, akkor egyrészt gondoljatok arra, hogy ez így eredeti, másrészt tegyétek meg neki azt a szívességet, hogy kattintotok egyet a saját masinátokon.

Nem tiltja semmi! 🙂

 

Ápdét – Ápdét!

Mint említettük, felcígöltünk mindent a nyolcadikra, aztán múlt pénteken a laktanyából átugrottunk Petihez megnézni, mi a pálya. Hát, mit mondjunk? A kilenc plusz hatvanas zaj miatt a nyolcvan, a hatvan és a negyven méter totál gáz, de az 1,8 és a tíz MHz patika. Az előbbi most kiesett, de az utóbbin ott dübörögnek az állomások.

Nézzétek csak!

Van itt kérem amateurtárs gazdagon!

Egy korszerű HiFi torony szolgálati vétel üzemmódba kapcsolva! (Utóbbit a kis piros mutatja izzó balra.)

És akkor egyben az állomás! Ha van R-130M-ed, ne habozz, ne porfogónak vagy dísznek használd, hanem rádiózz vele! 🙂

 

Baráti 73!

 

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

  1. Sziasztok, az R-130M digi kábeléről (RS232) csatlakozóval és a HF leválasztóról egy rajzot küldenétek részemre, hogy csináltátok Petivel? köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .