SSO-A újratöltve

Mint korábbi írásunkból már tudhatjátok, az SSO-A fellövése csúszott, sőt, azóta már többször is volt halasztás. Végül 2018. december 3-án hétfőn, sikeresen fellőtték és pályára állították az SSO-A hasznos terhét, a SpaceX magáncég Falcon 9-es hordozórakétájával.

A kesztyű öltöztet, a műholdat meg lessük közösen!

A fellövés amatőr szempontból sikeres volt, a „nagyágyú” AMSAT Fox-1Cliff nevű műholdja él és virul! A pályáraállítás után nem sokkal az első szerencsés Brazil amateur állomások vették a beacon jeleit. A műhold elkezdte a telemetriai adatok sugárzását is. durván negyvennyolc órával a pályára állítás után, már több mint száztíz amateur küldte vissza az általuk vett adatokat az AMSAT szerverére, így a műhold megkaphatta az AO-95 (AMSAT-OSCAR) jelzést. A fedélzetén lévő átjátszót egyelőre még nem helyezték üzembe, erre még úgy hét-tíz napot kell várni a fellövéstől számítva. Eddig tart elemezni a telemetriai adatokat és tesztelni a műholdat, amiben továbbra is számítanak az amateurtársak segítségére, a Föld minden pontjáról várják a beküldött adatokat.
A további műholdakról egyelőre nem sok részletet tudni, de az ESEO, a JY1SAT, biztosan, az ExseedSat1 pedig valószínűleg sikeresen feléledt, így kijelenthetjük, hogy saját szempontból egy rendkívül sikeres indításnak lehettünk tanúi.
Apropó! Akit érdekelnek a fellövés részletei, annak melegen ajánljuk az alábbi felvételt a SpaceX jóvoltából. A videóban megtekinthető az előkészület, a fellövés és a visszaérkezés is, hiszen a rakéta első fokozata immáron három! leszállást sikeresen teljesített! Ez új rekord, eddig egy rakétájuk sem tért még vissza ennyi alkalommal a Földre! Az animációk és a felvételek páratlanok, némi angol nyelvtudás ugyan nem árt, de a videó önmagában is élvezhető!

https://youtu.be/b7y-FIB99BI

Nos, akkor műhold vadászok kalandra fel!

Sok sikert mindenkinek!

73 de HA5IKS Pisti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .