Nyomtassunk R-30 csatlakozót (is)!

Az R-30-as adó-vevőről korábban öt részes sorozatot közöltünk. Ugyan akkoriben nem utaltunk rá, de a tárgyalt berendezésből a rádióklub tulajdonában két adó valamint egy-egy vevő és tápegység található. Mindez nagyon szép és jó, ám “aprócska gond”, hogy kábelünk és csatlakozónk nincs egy fia darab sem. Helyesebben nem volt – eddig, mert szeretett barátunk Zsolt a közelmúltban legyártott egy egész garnitúrát a hiányzó eszközökből. Így hamarosan jöhet a kábelszerelés és az óvatos élesztés…

A fotókat szeretett klubtársunk, HA5SPA Péter készítette.

a77157b8-d19e-4ef8-95f6-78837429d222

Mint egy édességes dobozka – s bár nem ehetők, mégis, nekünk mindegyik hatalmas kincs!

Létezik egy remek orosz mondás: Лучше сто друзей, чем сто рублей. Ez nagyjából annyit tesz, hogy “inkább száz barátod legyen, mint száz rubeled”.

Nos, ezen igazság jegyében lássuk mai cikkünk tárgyát, az R-30-as csatlakozókat – melyeket szeretett barátunk, Zsolt gyártott le egyesével a kedvünkért. Ezek amúgy azért készültek, mert a klubnak van két adója és egy-egy vevője valamint tápegysége, de kábel és csatlakozó egy fia sem. Azaz egy mégis, de csak szigorúan kölcsön, amit egyszer vissza kell szolgáltatnunk jogos tulajdonosának.

4ee06c90-3159-4a76-9dbe-53b2516eb6a9

Fordítva jobban látszanak a hüvelyek, melyeket Zsolt egyesével esztergált le

Persze az a tény, hogy van “egy” csatlakozónk jó hír is egyben, hiszen azt lemintázva szépen ki lehet nyomtatni műanyagból a hiányzó készletet. A projekt természetesen nem sitty-sutty lett meg, hiszen közbejött a koránt sem vicces koronavírus járvány meg egy költözés – viszont ajándékba kaptuk mindet, így aztán végképp egy szavunk sem lehet. Fontos azt is ide iktatni, hogy a berendezéseken lévő “apa” csatlakozók a kopottság különböző fázisaiban leledzenek, ennek okán az “anyákat” egyesével külön-külön méretre esztergálta Zsolt. S ezért külön kalapemelés jár neki.

4e4583c1-c38e-4d48-be8a-0a4030b7d09a

A kész stekkerek az adóba helyezve

A következő lépés az eredetihez hasonlatos fekete színű, gumírozott és négy eres kábel beszerzése, majd a megfelelő sorrendű forrasztás lesz. Szerencsére az R-30 leírása nem csak a digitális könyvtárunkban érhető el, hanem eredetiben is forgatható. Ebből kifolyólag talán nem lesz akadálya az óvatos élesztésnek sem… 🙂

b6fed1bc-1ad6-449c-9bfb-7da60acec540

Azért ez a látvány erősen üt – s ha még dolgozni is fognak…

A fotón látható két adó közül a fölsőt HA5BDF Feritől kaptuk ajándékba – mely juttatást a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiájának akkori parancsnoka, Bozó Tibor dandártábornok is igen szépen megköszönt. Az alsó pedig az Altiszti Akadémián találtatott egy külső raktárban, s az illetékes szakközegek úgy gondolták, az nálunk lesz a legjobb helyen. Már akkor megfogadtuk, felélesztjük – s lám, talán már látszik is az alagút vége – vagy a fény annak végén. 🙂

 

Mára ennyi fért bele – de ahogy az időnk engedi, felbukkanunk az újabb érdekességekkel. Addig is nézegessétek sűrűn közösségi oldalunkat is, hiszen oda gyakrabban kerülnek ki rövidebb hírek, mint ide nagyobb lélegzetű írások vagy videók.

 

73!

 

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .