Lassan kevés lesz a hely… :)

HA5TBN Dani, HG6PTZ Tomi és HA2MV Sanyi bűvölik a technikát…

Kezdjük egy felsorolással, lévén ez jelzi a legjobban, mennyien fordultunk meg tegnap az Őzike utcai klubnapon: HA7PTY Pityesz, HA4AA András, régi-új klubtagunk HA5LUI Lajos, HA8HL Lajos, HA5FET Tibor, HA5CLF István, HA5IKS Pisti, HA5SPA Péter és fia Attila, HA5TBN Dani, HA2MV Sanyi, HA5AS Ákor, HA8BIT Péter, Hegyomlás András, HG5OJG Gergő, HG6PTZ Tomi, HA7PC Karesz, HA5NKG Tamás, egy nagyon jó barátunk és HA5CBM Miki – míg az éterben aktív QSO társként HA5IT Tamás, HA5CD Csaba és hallgatóban HA5AUJ Józsi – aki barátainak Béni.

HA5IKS Pisti találó megjegyzése szerint nem volt ez mindig így. Tegyük rögvest hozzá: hála az égnek ma már más a módi. Lássunk tehát egy képes beszámolót – amely nem az események sorrendjét követi, csak egyfajta anzixot nyújt klub digitális kikötőjébe érkező látogatóinknak.

Tisztaság és rend, ahogy a nagy könyvben meg van írva…

HA8BIT Pétert nagy köszönet illeti, ugyanis a múlt hétvégén saját idejének egy részét beáldozva rendet tett a klub új közösségi szobáiban. Innen szép nyerni – révén ezt ugye nem ismételni, hanem megtartani kell. És ez egyáltalán nem vicc, hanem komolyan gondolt vállalás.

Egy szép RH adószobának majdnem így kell mutatnia. Persze van még mit javítani, de már látszik az alagút vége… 🙂
Ez pedig az URH részleg
A távíróóra főszereplője, a TMG-1

Természetesen egy klubnap nem múlhat el távírógyakorlás nélkül. Ennek óraadó tanára HA4AA András, aki HA5SPA Péterrel és fiával, Attilával, HA5FET Tiborral, egy jó barátunkkal és HA5CLF Istvánnal együtt döngölték a rezet!

Szép ábrák egy 70 MHz-es szkópon – górcső alatt a Sun SDR
Pedig gyepálták eleget a rádiókat! 🙂

Persze a másik szobában sem pihentek az emberek. HA8HL Lajos és HA5TBN Dani az “igazság kiderítése érdekében” megpróbálták “torzításba” vinni Dani Sun SDR rádióját – ám ez mérsékelt sikerrel sem járt. 🙂

HG6PTZ Tomi és régi-új klubtagunk, HA5LUI Lajos

Közhely, mégis igaz: a jóleső érzetek könnyen eluralkodnak az emberen, ha kedves ismerős látogat az Őzike utcába. Azt meg pláne csak szuperlatívuszokkal tudjuk illetni, amikor egy korábban “egyéb okokból” távozott tagtárs ismét felvételét kéri közösségünkbe. HA5LUI Lajosról forog a szó, akivel HA7PTY Pityesz rögvest ki is töltette a megfelelő dokumentumokat! 🙂 Lajos jó kedve természetesen ismét betöltötte az Őzike utcai ojjektum’ legeldugottabb sarkait is. 🙂

Csaba, HA5CBM MIki és HG6PTZ Tomi

E keddi napnak több fénypontja is akadt – ezek közül az egyiknek az R-107T02 és a Sem-35-ös feltűnése tekinthető. Mint a múltkor megírtuk, keddre vártuk Andrejt és édesapját, akik azonban külhoni munkaelfoglaltságuk okán most nem tudtak eljönni hozzánk. (De bezzeg jövő héten már igyekeznek!) Ám ez nem akadályozta meg az ápoltakat szűkebb csoportját abban, hogy az üzemképes berendezésekkel kimenjenek a svábhegyi víztorony mellé. Ám mielőtt nekivágtunk a hatalmas expedíciónak, értesítettük HA5IT Tamás barátunkat, hogy hamarosan kezdődik a báj’ dö véj. No, de innét adjuk át a szót – milyen furán hangzik ez- a fotóknak. 🙂 (A minőségért bocsánat, de úgysem ez a lényeg, hanem az “átmenő hangulat”.)

Csaba, hátán a Sem-35-tel és HA5CBM MIki
A 107-es mikrofonjánál HA5SPA Péter
Az amateurizmus él!

Szinte bármit a sikerért! Ha kell, akkor felmászunk a kerítésre, s úgy emelkedünk ki a hullámok hátára – vagy hátáról? Na, melyik a helyes? 🙂

Be kell vallanunk, a Sem-35-tel első körben gyengécske volt az üzem, de amikor HA5SPA Péter behelyezte a földre állított R-107T02-be az összedugott, embermagasságot meghaladó pálcasort, akkor HA5IT Tamás azonnal vette a jeleit. És szorosan hozzátartozik a képhez, hogy HG6PTZ Tomi az MB-1-es csúcs SDR-rel és a végén a szoknyás köcsögantennával (igen, ezt a nevet találták ki neki a HTV hajdani mérnökei) kiválóan töltötte be a vezető állomás szerepét.

Megy az FM, száll a jel… (HG6PTZ Tomi)

Közben mi az utcán egyáltalán nem keltettünk feltűnést. Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeem… 🙂

Na, még egy remek fényrajz a vezető állomásról…
Egykor ellenségek voltak…

Miután visszatértünk az anyahajóra, jött az újabb ötlet, próbáljuk ki a lomhalmokat a vicces antennával is. Közben a QSO-partiba becsatlakozott partnerként HA5CD Csaba és hallgatóként HA5AUJ Józsi is. Tamás és Csaba Penetrátorral dolgozott, Józsi pedig egy dróttal. A QSO-k szépen összejöttek mind a két berendezéssel, sőt, az sem okozott zavart az erőben, amikor a Sem-35-tel lekapcsoltunk százötven mW-ra. Csaba ezt úgy jellemezte, hogy a hetesről kettesre esett a mutató, de még így is tisztán érthetőek voltunk.

A kétkedőknek íme egy kis mozi, melyen HA7PC Karesz olvasztja le a 107 gigászi egy Wattos teljesítményével az antennát. 🙂

Csaba jegyzetel…

És akkor lássuk, mi minden volt még terítéken:

  • SDR rádiók (ezen belül oszcilloszkópos mérések)
  • Katonai rádiók kiegészítő eszközeinek tesztelése
  • Elektronika tanulás építő játékkal – utóbbi nagy sikert aratott és HA5NKG Tamás hozta mutatóba magával
  • Átjátszó építés
  • Morze gyakorlás gépi felismeréssel
  • Old-timer autók
  • Nehéz berendezések „átvitel technikája” (l. SDR MB1)
  • HAMnet építési tervek
  • ATAS antenna használat
  • Éter versenyek
  • Villanyautók

Megkerülhetetlen az alábbi képen látható játék – amit HA5NKG Tamás hozott magával. Ahogy Pityesz összegzett, ez a készségfejlesztő cucc sokakat a gyermekkorba röpített vissza. És bár e sorok írója a nagy military láz okán lemaradt róla, de a csillogó tekinteteket látva könnyen el tudja képzelni, hogy ez a valóságban is így történt. 🙂

Szemléletes és egyszerű – épült is belőle rögtön egy morzegyakorló! 🙂
HG6PTZ Tomi nem kissé dobta föl a klub digitális világát…
Hát nem tündéri játék ez? De biza!
HA4AA András, HA2MV Sanyi, HA5NKG Tamás, Hegyomlás András és háttal HG5OJG Gergő
C4FM R3!!!

Tudnánk még hosszan írni, de az embernek gondolnia kell ugye az amateurtársak tűrőképességére is. 🙂

Zárszónak pedig annyit, e remek hangulatú kedd is ékesen bebizonyította, hogy érdemes maximális tisztelettel, megértéssel és megbecsüléssel odafigyelni a másikra, lévén csak és kizárólag így lehet egyre messzebb jutni s élővé tenni egy szervezetet.

Rádiózzatok Ti is – akár egy deszkával, ha éppen nincs más!

73!

a HA5KDR kollektívája

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .