Rádiótáviratok az ostromlott Budapestről

Ritkaság, épp ezért felemelő az ember életében az olyan pillanat, amikor a magyar történelem sorsfordító eseményeihez kapcsolható hivatalos dokumentumok kerülnek a látókörébe, esetleg a saját kezébe. Jász József barátunk így járt, amikor nála kötöttek ki az alábbi, egy budai padlásról fölbukkant iratok. Az anyag eredetije Józsefnél pihen, de másolatban bekerült a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményébe is. Mi külön engedéllyel és hálás szívvel köszönve a lehetőséget az eredeti iratokból szemezgetünk. Figyelem, e cikk inkább érzéseket közvetít, mint lexikális tudást ad – de kivételesen úgy gondoltuk, így jobban visszajön a lényeg, mint ha telepakolnánk nevekkel és életutakkal az anyagot.

Jegy7

Ha valakiben lapul némi érzék a történelem és a misztikum iránt, akkor átérezheti minden sor súlyát. Talán elég csak arra utalni, hogy február 4-én már csak hét nap volt hátra sokak életéből. Külön felhívnánk a figyelmet a dokumentumokban szereplő nevekre – bár róluk a neten szinte mindent meg lehet találni Folytatás

És akkor újra itt…

Bocsánatkéréssel kell kezdenünk: nem teljesítettük azt, amit ígértünk, mi szerint kedden-szerdán adunk mindenféle izgalmas anyagot a közösségi oldalra. Mentségünkre csupán az szolgálhat, hogy szó szerint elsodortak bennünket az események. Az alábbi beszámoló igyekszik minden szempontból teljes képet adni arról, miféle forgatagba kerültek klubtársaink…

IMG_20180524_084415

A legendás T-72-es

Folytatás

Meglepetés holnaptól…

Kedves látogatóink! Ha semmi nem jön közbe, akkor klubtársaink holnaptól csütörtökig egy különleges helyszínről jelentkeznek. Hagyományos értelemben vett cikk e héten legfeljebb pénteken várható, de a Facebook oldalunkon majd folyamatosan posztolunk fotókat. Military megszállottak, katonai ápoltak előnyben! Lesznek drónvideók is. Találkozzunk az éterben a számtalan /P és HA9HAF9A hívójellel!

Rádióamatőr Készenléti Szolgálat rádióforgalmi gyakorlata – 2015

Ismét HA5CLF István osztja meg velünk tapasztalatait – ezúttal egy 2015-ös kitelepülésről. Az akciót Hegyi Lóránt, HA8DH az RKSZ koordinátor hirdette meg. A munka célja azon készségek elsajátítása volt, hogy a telekommunikációs hálózatoktól független berendezésekkel és eszközökkel kapcsolatot tudjunk létesíteni az ország különböző pontjaira kitelepült rádióamatőr állomásokkal.

1

Lóri pózol a többsávos antennával 🙂

Folytatás

Beszámoló egy 2017-es Field Day-ről – HA5CLF István írása

HA5CLF István ezúttal egy tavalyi kitelepülésről írt beszámolót. Persze jogos lehet a kérdés, mi végre ez a sok múlt-idő? A válasz egyszerű: jó újra olvasni arról, hogy milyen remek rádiózási lehetőségek részesei voltak a barátaink, továbbá a tapasztalatok is örök érvényűek. Ezen túl pedig egy kezdő – mert hiszen minden ellenkező állítással (és olykor szánni valóan sötét önhittségükkel) szemben a jelenlegi legnagyobb hazai és külhoni DX-erek is a nulláról indultak – sokat tanulhat abból, hogy mások miféle módon futnak neki egy efféle projektnek.

1

HA5DON a sátor bejáratánál ügyködik, tőle (nekünk) balra a HHH objektuma…

Folytatás

Egy 2015-ös Field Day – írta HA5CLF István

Újabb remek hangulatú írást adott át közlésre HA5CLF István. Igaz, a sztori még 2015-ös, de ez ne akadályozzon senkit az olvasásban. Pláne mondjuk ezt annak fényében, hogy hamarosan jön a sorban a 2017-es anyag is, továbbá más izgalmas cikkek István tollából… 🙂

16

HA5DSA András éppen egy nyugágyból forgalmaz… 🙂

Folytatás

Interjú a Magyar Katolikus Rádióban

Május 6-án vasárnap délután egykor a Magyar Katolikus Rádióban népszerűsítettük az amateurizmus szépségeit. A HA5KDR tagsága ez úton is köszöni az orgánum munkatársának, Fazekas Gyöngyvérnek a remekbe szabott interjút. Digitális kikötőnk olvasói itt érhetik el a MKR hangtárát, s benne az interjút.

Baráti 73!

A HA5KDR csapata