Rádióamatőr Készenléti Szolgálat rádióforgalmi gyakorlata – 2015

Ismét HA5CLF István osztja meg velünk tapasztalatait – ezúttal egy 2015-ös kitelepülésről. Az akciót Hegyi Lóránt, HA8DH az RKSZ koordinátor hirdette meg. A munka célja azon készségek elsajátítása volt, hogy a telekommunikációs hálózatoktól független berendezésekkel és eszközökkel kapcsolatot tudjunk létesíteni az ország különböző pontjaira kitelepült rádióamatőr állomásokkal.

1

Lóri pózol a többsávos antennával 🙂

Dátum: Péntek, 2015. május 8.
Idő: érkezés a helyszínre UTC 10:00 és a gyakorlat kezdés UTC 16:00
Helyszín: Kiskúnsági Nemzeti Park (N46.809473, E19.157093), ASL nyolcvan méter
Résztvevők: Feri, HA7HF és István, HA5CLF (RKSZ081)
Berendezés: Yeasu FT-857D – rövidhullám nyolcvan és negyven méter valamint 145 MHz az átjátszó forgalmazáshoz
Antenna: nyolcvan és negyven méterre NVIS antenna, két méterre négy elemes Yagi
Tápegység: Honda 20i ezerhatszáz Wattos generátor
Átjátszó: HG9RVA – Kis-kőhát/Bükk és HG1RVA – Zalaegerszeg
Időjárás: 25-30 C°, napos, szél nem érzékelhető, csapadék nincs, naplemente helyi idő szerint 20:04

2

Igen korán érkeztünk, hogy az antenna kísérleteinkkel időben elkészüljünk, és ha sikerül, esetleg aktiváljuk a HAFF-007 nemzeti parkot még a gyakorlat előtt. Ebédidő lévén, kezdésnek még egy finom halászlé is belefért a programba a helyi Kígyósi Csárdában. Majd elindultunk a kiszemelt terepre a csárda közelében. Egy ismerős fehér autót pillantottam meg, éppen a kiszemelt helyen. Nem lepődtem meg, mert már az előző este emaileztünk HA8HD Lórival, hogy mi is a nemzeti parkban települünk ki. Nálunk a döntés az utolsó pillanatban történt, HA7HF Feri szólt, menjünk a Kiskunsági Nemzeti Parkba. Rábólintottam és nem is gondoltam, hogy Lóri épp ezt a helyet választotta, hisz ő Fülöpszállást említett a felhívásban (ugyanott van mindkettő). Így nagyon jól sikerült a kiszállás, hisz a QSO megvolt rádión is és szemtől szemben is.

3

4

Nehogy nekimenjenek a drótnak… 🙂

5

Durván fél kilométerre telepedtünk le Lóritól. Gondoltuk az 52-es út zajától minél messzebb, annál jobb, nem tudván, hogy a keskeny földúton tizenöt percenként jönnek majd az autók és megállnak tőlünk egy száz méterrel egy állványra szerelt szürke doboz mellett, majd tovább állnak. Fúrta az oldalunkat a kíváncsiság, mi lehet abban a szürke dobozban, de egyenlőre fontosabb volt az antenna szerelés. Először felállítottunk egy részlegesen tesztelt negyven-nyolcvan méteres végén táplált félhullámú antennát.

6

Sajnos a hozzátartozó saját készítésű illesztő egység forgókondenzátora váratlanul és időnként zárlatosnak bizonyult. Gyorsan hozzáfogtunk a B-terv végrehajtásához. Felállítottuk a tavaly már kipróbált és bejáratott nyolcvan-negyven méteres NVIS antennát.

7

Természetesen rövidhullámon bejelentkeztünk a vezető operátornál, Lórinál. Ilyen távolságról akár füst jelekkel is megtehettük volna és persze S9++ riportot adtunk, bármelyik antennájával is forgalmazott. Megfigyeltük, hogy Lóri bárkivel is beszélt, mi mindenkit S9+ vagy S9++ hallottunk. Szeretném kiemelni, hogy fényes nappal nyolcvan méteren is tökéletesen halottunk mindenkit. Működik az NVIS teória a gyakorlatban!

8

Majd következett a két átjátszón való forgalmazás. Felállítottuk a két méteres, négy elemes Yagit és félszáz Wattal meghívtuk mindkét átjátszót. Az egyik 270° a másik 35° azimutra volt a pozíciónktól. Sajnos egyiket sem sikerült elérni. Majd mikor Lóri forgalmazott az átjátszókon, figyeltünk, de még az alapzajt sem rezzentette meg a jel. Reménytelen volt a bejelentkezés.

9

Az energiaellátást a Honda generátor biztosította

Antenna bontás előtt Lóri bejelentkezett, hogy szeretné megnézni mielőtt leszereljük az állomást. Egy DG8SAQ VNWA3 antenna analizátoral érkezett és rövidesen láttuk, hogy 3,5 MHz-en az SWR tökéletes, bár a sáv eleje és vége egy kicsit meg van kurtítva (az antenna 3.630 MHz-re lett optimalizálva). Negyven méteren a sugárzó kissé alul rezonál és bár ez elfogadható volt, egy kis utóhangolást még megér.

10

Mér és… 🙂

Lóri még néhány QSO-val egészítette ki az elkezdett HAFF aktivitását. Így nem csak méréssel, de forgalmazással is tesztelte az antennát. Meg volt elégedve, sikeresen befejezte a HAFF-007 aktiválást.
Végül megpróbáltuk egy APRS üzenettel a térképre “helyezni” magunkat. Sajnos a másfél Watt nem volt elég, hogy elérjünk egy digipeatert. Talán még megjegyeznénk, hogy T-Mobile nem, de Vodafone teljes megbízhatósággal működött a területen.
Mire leszedtük az antennát, bizony este hét óra lehetett. Tovább már nem bírtuk a kíváncsiságtól, megkérdeztük egy éppen érkező autóstól mi az a szürke doboz. A horgászok napló bejegyzéseit tartalmazta – tudtuk meg. Most már nyugodtan elbúcsúzhattunk, és mindnyájan elindultunk hazafelé.
A kiszállás és gyakorlat sikeres volt, kivéve az átjátszó elérhetőségét. Tudjuk mire van szükségünk hasonló esetekben a vészhelyzeti frekvenciákon való forgalmazáshoz. Aránylag gyorsan fel tudjuk állítani az antennákat, tudjuk biztosítani az áramellátást, és a forgalmazáshoz szükséges egyéb eszközöket. Az időjárás okozta viszontagságokra pedig fel vagyunk készülve, függetlenül a tél hidege és a nyár melegétől, Feri és István mindketten lelkes SOTA aktivátorok vagyunk.

 

Baráti 73!

 

HA5CLF István

  1. Szia Lori !
    Orvendek,hogy szemelyesen is megismertelek a B-pesti talalkozon 2019 novemberebe. Tobb tevekenysegedet is olvastam a neten a veszhelyzeti elokeszuletekrol es a kiszallasokrol.En is ebbe a cipoben jarok az YO-ban.Csinaltam egy atjatszot erre a celra,de nemcsak es most epitem a kitelepulere szant QO-100 ra az allomast.Gratulalok,hogy Te megeloztel a HA-ban,Andrassal az elen. Mi is nagyra tiszteljuk a profeszor urat,aki szivbeli es nagyon segito kesz. volt mar qso-nk a qo-100 on es fogom is igazolni levelben.
    Tovabbi sok sikereket es ne lepodjel meg ha esetleg a jovoben segicseg keresel fordulok hozzad ezen a teren.
    Tisztelettel yo6uo Dezso

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .