1% 2015-ben is

Az adóbevallási időszakhoz közeledve, a múlt évben klubunk részére felajánlott 1%-ot ezúton is szeretnénk még egyszer megköszönni! Igyekszünk minden évben a rádióamatőr társadalom fejlődését elősegítő lépéseket megvalósítani, melynek jó alapja ezen lehetőség! A terveink között idén is rengeteg ötlet szerepel, éljünk ezzel a lehetőséggel, minden felajánlást szívesen fogadunk az alábbi adószámra: 18096370-1-43, melyet előre köszönünk Neked! A nyilatkozatot legegyszerűbben az ÁNYK (AbevJava) programmal adhatod le, a 14EGYSZA nyomtatvány telepítésével és kitöltésével (ügyfélkapu elérés kell az egész procedúrához).1 szazalek 2015 Folytatás

DMR élő státusz és adatbázis

UPDATE: az oldalak átkerültek az általunk gondozott ham-dmr.hu-ra!

Weboldalunkon ezentúl itt élőben nyomonkövetheted a DMR hálózat forgalmát, valamint itt megnézheted a regisztrált felhasználók és átjátszók listáját is!

Ezekkel a fejlesztésekkel weboldalunkon a DMR projekt rész már mindent egyben tartalmaz, ami a DMR rádiózáshoz hasznos és amit arról tudni érdemes.

LÁMPAGYÚJTOGATÓK ÉLŐ KILÖVÉS ESEMÉNY KÖZVETÍTÉS ÉS PREMIER

lampaKét év kemény munkának a végére teszünk ma egy (piros) pontot. Az internetre is, illetve országosan több város 9 mozitermébe tervezzük az élő adást. HA MÉG NEM AJÁNLOTTAD A BARÁTAIDNAK, ISMERŐSEIDNEK, CSALÁDODNAK, KÖZELI ÉS TÁVOLI ROKONSÁGODNAK, kérünk tedd meg! Menjetek moziba! 🙂  (link: http://www.ustream.tv/channel/lampagyujtogatok), : )
– élő 2015. 04. 22.: Cinema City Westend 19:00-tól Folytatás

Miről ír a QST magazin? 2015. április

A 2015 áprilisi QST-ből csak egy cikket választottam, mert ezt nagyon aktuálisnak és fontosnak éreztem, de ezt a cikket szó szerint az elejétől a végéig lefordítottam:

30. oldal Gubancoljuk ki a digitális hangátviteli módokat 50 MHz felett QST-April

D-STAR, DMR, C4FM, P25 ezek a választható rövidítések az URH feletti világból

Bob K1IW írása

Kiigazodni az FM hangátvitel digitális világában, valljuk be, nehéz feladat. 50 mérföldön belül Massachusetts városában, ahol lakom, öt különböző digitális technika található a különböző átjátszókon. Egyik sem kompatibilis a másikkal. Hasonló eredményre juthattok, ha körbenéztek a rádiótok hatósugarában, és ha megfelelően sűrűn lakott helyen laktok, vagy jártok rendszeresen.

Ha azon gondolkodtok, hogy az analóg FM-ről digitálisra váltsatok, és ki szeretnétek választani a nektek legmegfelelőbbet, az sok mindentől függ. A legfontosabb és egyben triviális kérdés, hogy melyik működik a közeletekben. Ha nincs digitális átjátszó, akkor meg kell elégednetek a szimplex digitális móddal, ez se rossz, de ez behatárolja a hatótávolságot.
Folytatás

Rövid ismertető a DMR-ről

Az ismertető eredeti szerzője DK7LST. A fordítást HG7KS Sanyi készítette, a szerző hozzájárulásával.

Mi a DMR?

A DMR (Digital Mobile Radio) egy digitális szabvány az ipari rádiózásban, amelyet az ETSI (European Telecommunications Standards Institue) 2006-ban tett a jelenlegi formájában publikussá. A szabvány lehetővé teszi, különböző gyártók készülékeinek azonos hálózaton történő müködtetését. A DMR képes hang és adatforgalmazásra egyaránt.
A DMR szabvány elsősorban ipari igényekre lett formálva olyan cégek, vállalatok számára akik megbízható rádiós infrastruktúrát szeretnének alkamazni.
Jelen ismertető a DMR szabványt elsősorban a amatőr rádiózás szempontjából kívánja bemutatni.
Folytatás

Beérett a gyümölcs – kijött Germuska Pál könyve!

Mint ahogy korábban beszámoltunk róla, a közelmúltban megkeresett bennünket Germuska Pál, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténet0410-3i Kutató Osztályának munkatársa. A fiatalember tavaly november elején zárta le „A magyar középgépipar – Hadiipar és haditechnikai termelés Magyarországon, 1945-80” című könyvét, amely az Argumentum Kiadó jóvoltából e hét végétől vásárolható meg a boltokban.
Folytatás