Tiszta vizet az “Enigmákba”

Tavaly januárban kaptunk kölcsön a Kibervédelemtől egy Enigmát. Megkérdeztük, helyrehozhatjuk-e, s mivel a válasz igen volt, így nekifogtuk és működőképessé varázsoltuk. A minap pedig érkezett két másik darab is – ezúttal a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálattól. Ja, és mellékesen landolt három keretes irányvevő is ugyancsak reparációs célokkal…

photo_2023-07-16_19-52-13

Vajh’ mit rejtenek a ládikák? 🙂

photo_2023-07-16_19-52-58

Igen, jól tetszettek sejteni… 🙂

Vajon mennyi ember mondhatja el magáról, hogy helyreállított egy Enigmát? Nem idehaza, hanem úgy általában a világon. Szerintünk nem sok. Érthető, ha az ember csöppet büszke arra, ha egy sikeres akció után felkérik még kettő hasonló munkára.

Márpedig ez történt, hiszen a minap a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSz) küldött két titkosítót hozzánk azért, hogy próbáljuk meg helyrehozni azokat. És mintegy hab a tortaként érkezett kettő HH és egy KH keretes irányvevő, melyeket a Mechanikai Laboratórium (ML) gyártott valamikor az 1950-es évek második felében.

photo_2023-07-16_20-10-57

A két talponálló’ vevő. A látvány szépséghibája, hogy a három (egy ugye nincs a fotón…) berendezéshez csak két állvány és két eltérő antennakészlet landolt Szentendrén, az Altiszti Akadémián. De természetesen ez nem von le semmit az értékükből, s ugyan olyan lendülettel állunk majd neki a javításuknak, mint korábban bármiféle másik antikvitás lomnak…

A képen szemlélhető ML eszközök amúgy hasonképp’ kutiózumnak tekinthetők, mint a két kódoló, hiszen jelen ismereteink szerint e termékkörből mindössze egyetlen darab van magántulajdonban – s az is URH kivitel. Pedig a sorozatszámok alapján nem keveset gyártottak sem a KH, sem a HH kivitelből. Mindez annyit tesz, hogy vagy még valahol lappang egy hatalmas tétel – vagy az elmúlt évtizedekben úgy kukázták (titokban) az egész halmazt, hogy arról egyetlen gyűjtő sem értesült.

Mivel az amatőr is (kíváncsi) ember, az egyik vevőből kirántottuk a tápegységet. Ebben a munkában HA2EBA István járt az élen, aki volt annyira bátor, hogy az ismeretlen, a fészkében keményen ülő eszközzel szemben bevetette az “erőt”. S itt újabb meglepetés ért minket, ugyanis napvilágra jött, hogy szocialista termék ide vagy oda, a keretes vevőben egy eredeti amerikai gyári Mallory 6 Voltos vibrátoros tápegység lapul.

De ezekről jelenleg ennyi elég is, mert egy szervizcsapatnak elég egyszerre  egy fajsúlyos projekt. Azaz majd sorra jönnek az ML cuccai, ha dolgoznak az Enigmák…

photo_2023-07-16_20-13-55

A készülékek antennái közelebbről nézvést

Rákanyarodva a “fadobozokra”, az érkezésük óta eltelt csaknem két hónap alatt az egyiket már nem csak szétszedtük, hanem elkezdtük összerakni. Igaz, e munka során kiderült, hogy a két oldalsó, úgynevezett bázismozgató rugója kilágyult – azaz ezekből újat kell készíttetni. Nosza, el is mentünk a VIII. kerülei mesterhez – aki azonban időközben megunta a banánt, és jól’ bezárta a műhelyét. Tette valahol érthető, hiszen már több mint negyven esztendeje tolta a szekeret és nem akadt utánpótlása sem – ez azonban nekünk nem nagy vigasz, hisz így nem lesz rugónk.

De az élet ugye nem áll meg, így kis keresgélés után leltünk egy másik, hasonkorú’ szakit, aki illő díjazásért cserében elkészíti a vágyott alkatrészeket. 🙂

photo_2023-07-16_20-00-07

A KNBSz kettes számú titkosítójának a kerekei bakelitből készültek. Mindegyiken ott figyel a “tsirke”, a lába között azzal a politikailag unkorrekt jellel, ahogy köll’. Viszont mivel ezek oly aprók, hogy élőben is csak nagyítóval látszanak, bátor szívvel lehet itt mutogatni mindet…

Naszóval, van ugye a Kibervédelem Enigmája, ami valójában egy magyarított változat. Ennek eleddig nem volt párja, de mint a mérések során kiviláglott, a KNBSz frissiben szétkapott példánya pont úgy van átvezetékezve, ahogy a Kibervédelemé. Apró szépséghibája a dolognak, hogy a tárcsák sorszáma nem egyezik – de ezt a kérdést át tudjuk hidalni olyformán, hogy a KNBSz második titkosítójának bakelit kerekeit összevegyítjük az elsővel, s akkor már létrejöhet az ŐK a két nyugger’ kódoló között.

De ez még a jövő muzsikája, ugyanis először be kell szerelni a frissiben kovácsolt rugókat és össze kell legózni azt, ami jelenleg szerte-szana van a rádióállomás szervizrészlegének asztalán.

Amint ez megtörtént, azonnal jelkezünk az újabb hírekkel!

73!

HA5CBM

Miklós

Military szakosztály

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .