Kedves Feri, kérünk, törődj velünk onnét is…

Kevesebben lettünk itt – s többen odaát. A katonai rádiógyűjtők egyik nagy öregje ment el. A hangja itt cseng a fülünkben. Sokat köszönhetünk neki – s nem csak tárgyakat, melyeket jó szívvel és ingyen adott a klubnak, hanem emberséget és törődést is.

Anno Bozó Tibor (a képen altábornagy) is kitüntette Feri OM-ot

Jött egyszer egy levél a klubba, még valamikor 2016 környékén. Feladója HA5BDF Demeter Ferenc volt, s a sorokból jó hír bonatkozott ki. Szeretett amatőrtársunk ugyanis közölte, látván a múlt értékeinek megmentése érdekében kifejtett munkánkat úgy döntött, gyűjteményéből jó pár eszközt nekünk óhajt adni ajándékba. Mivel kizárólag katonai “lomokról” forgott a szó, természetesen örömmel vettük a “pakkot” – amit aztán Feri a saját kocsiján több körben be is hozott Szentendrére, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiájának rádióállomására.

Aki már járt nálunk azt tudja, a kollektíva a laktanya legmagasabb pontján, a csigalépcsővel nehezített V. emeleten kapott helyet – így aki ide fel akar hozni valamit, annak erősen oda kell tennie az izmait a munkára. Feri barátunk korát meghazudtoló lendülettel vett részt a cipekedésben, s amikor végül minden az asztalra került, elámultunk, hogy mi mindent kaptunk Tőle.

Ha azt mondjuk, hogy első osztályú berendezésekről mondott le (összességében három etapban’) a köz javára, akkor nem állunk messze a valóságtól. Féltett kincsei döntő részét igen hamar elhelyeztük az Akadémia különböző helyiségeiben álló vitrinekben és Apátistvánfalván, a Határőr Emlékhelyen, míg kisebb tételét nekifogtunk feléleszteni. (Utóbbi a legendás R-30, melyhez nemrégiben készültek el a nyomtatott csatlakozók.)

Feri a munkája okán sajnos ritkán, de akkor szívesen és jó kedvűen járt a laktanyába. Megbecsültségét mutatja, hogy a parancsnokság elismerése jeléül állandó belépőt biztosított számára, így a kapun sem kellett alkalomszerűen bajlódnia.

Egyszer mindannyian elmegyünk. Aki hisz Istenben – márpedig ő így gondolkodott – annak egyértelmű, hogy Feri OM most odaátról figyeli a dolgainkat. Szép és becsülendő közösségbe került, s méltán kaphat helyet a legnagyobb katonai rádiógyűjtők sorában, asztalánál.

Isten Veled, Kedves Feri! S ha van egy csöpp időd a barátok, rokonok és a többi “ápolt” mellett, szeretettel kérünk, vedd a nyakadba az ügyes-bajos dolgainkat, s jár közben érettünk…

 

Baráti 73! innét lentről – fölfelé!

 

A HA5KDR teljes kollektívája

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .