Szépen szól a kvarc is!

HA5SPA Péter a minap a szentendrei laktanyából hozzájutott egy nagy marték, rádióamatőr sávokon dolgozó kvarckristályhoz. Akad köztük olyan is, amely tán’ már a második világháborúban is harcolt. A lényeg, Péter épített egy apró kapcsolást, amely révén képessé vált ellenőrizni az alkatrészek működőképességét. Ami meg nem dolgozott, azt szétszedte.

Szeretett klubtársaink közül az utóbbi időben többen is elektroncsöves adó és vevőkészülékek építésére adták a fejüket. HA5SPA Péter a kvarcok mellett tette le a voksát, így a közelmúltban áttúrtuk a szentendrei Altiszti Akadémián föllelhető készletet, s összegyűjtöttünk számára pár ilyen alkatrészt. A legtöbb példány nyolcvan-, egy hatvan, négy pedig negyven méteren rezonál, míg felhang üzemmódban szerencsére huszonegy MHz-re is találtunk a CW szegmensbe eső kristályokat.

1914b29b-b055-4f30-9253-c74ab64e5137

Mint a fenti fotón is szemlélhető, szerencsére van kvarc bőven. Persze az elmúlt több évtized nem tett jót, így egy részük eleve be sem rezgett – még olyformán sem, hogy bevetettük a klasszikus (a hősidők kifejezésével élve) “amateur trükkjét”, azaz egyszerűen fordítva tettük be a helyére az alkatrészt. (E sorok írójának még Osztás Jóska bá’ mutatta be ezt a szimpla furfangot Újpesten, a Venetiáner utcában, valamikor 1988-89 fordulóján egy sokat látott Wehrmacht kristállyal. Nem tegnap volt, hogy a fene vigye el.)

a97b84db-85f8-4909-94aa-617ed5a0cfe4

No, de félre bánat, félre bú (búsuljon a marabúúú) – azaz lássuk az izzó fűtőszálú csöves jelent és jövőt, ahol hamarost’ “fényes tekintetű lapkák” fogják vezérelni a szédületes, három-öt Watt teljesítményű adókat!

96135c3e-7bde-436f-9a71-950cc891ff28

Mint a mellékelt fotón is szemlélhető, a ház ízléses bakelit, a csavarok meg csillagfejűek. Fontos megjegyezni, hogy ebből a kivitelből és ettől a gyártótól akad olyan, 1944-es készítésű kvarc, amely gyakorlatilag ugyan ilyen frissen mutat ma is. S ha már itt járunk, érdemes felidézni egy sztorit a magyar katonai rádiózás hőskorából. Amikor a magyar hadmérnökök a húszas évek végén elméletben megalkották az R/1-R/14 családot (tudjuk, volt R/18 is, de az most nem ide sorol), akkor elgondolkodtak azon, hogy a nagyobb frekvenciastabilitást biztosító kristályokat kéne választani a hagyományos LC oszcillátorok helyett. Azonban végül oda jutottak, hogy minden adó-vevőhöz annyi kvarcot kellene gyártani, hogy arra sem a hazai ipar nem alkalmas, sem a magyar gazdaság (Lásd még: adópolitika és más mesék…) nem képes kitermelni ennek a kétségtelenül szükségesnek tűnő, azonban fölfoghatatlan mennyiségű pengőkbe kerülő hadügyi beruházásnak az árát.

c2debc62-34d6-4ba3-b4ae-813708317250

A fehér lapocska maga a kristály

Sőt, akkoriban valamelyik hivatalos hadügyi szemlében azt is leírták, hogy véleményük szerint ezt az utat nem fogja senki választani. Hiszen gondoljunk bele, egy egytől harminc MHz-ig dolgozó adó-vevőhöz kHz-es bontásban huszonkilencezer darab kvarcra lenne szükség. És ha gyártanak (mondjuk) tízezer berendezést, akkor ehhez a számhoz még egy raklap nullát is hozzá kéne írni, hiszen a sérülésekre is gondolni szükséges.

Nos, tévedtek. Az amerikai ipar és szervezés, valamint gazdasági háttér sok más mellett ezt a kérdést is patika módon megoldotta. És ennek volt köszönhető, hogy sok száz, bevetésre induló vagy éppen akcióban lévő bombázó egyszerre tudott akár teljes rádiócsendben frekvenciát változtatni úgy, hogy mi ebből (sajnos) egy vak jelet sem érzékeltünk…

5fcc7458-f019-45b1-9b1a-e4ccb6ff5b23

Nos, visszakanyarodva a kvarcokra, Péter a beteg példányokat egyesével szétszedte. Néha elég volt egy kis pucolás, máskor meg a csavarokat kellett jobban meghúzni, hogy az érintkezés tökéletes legyen.

a38a6fef-6a94-4ea5-8d35-bb31a8243491

075120b1-7788-4166-aacf-57ee9389ce13

Nos, valójában ennyi az egész történet. Mondhatja persze bárki, a XXI. század elején minek efféle kövületekkel foglalkozni – azonban mi erre azt feleljük, ez egy széles, sokféle lehetőséget nyújtó hobbi, ami efféle kísérletekre, helyesebben szólva fantasztikus kalandokra is lehetőséget ad.

Mára ennyire futotta, de hamarosan érkezünk majd az újabb érdekességekkel. S persze ne felejtkezzetek el közösségi oldalunk szondázásától sem, hiszen oda is gyakorta kerülnek ki mindenféle érdekes és figyelemre méltó tartalmak.

73!

a HA5KDR csapata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .