Fil danke, dráj und zibcig!

Alább HG7WMA Ádám írása következik. Szeretett barátunk egy klasszik’ lomhalommal, az R-123M adó-vevővel hozott össze pár FM QSO-t a minap. Írása bátorítás azoknak, akik csak “deszkákkal” bírnak, vagy csak efféle lomhalmokkal képesek megjelenni az éterben. Ilyen rádió amúgy nagy tömegben hever még mindig Jászapátiban – s érdemes (lenne) megbecsülni, amíg még van belőle…

20200621_180140

10 m FM QSO RECEPT

Hozzávalók:
Végy egy borongós, unalmas vasárnapot, egy 29.1 Mc/s-on rezonáló triple-leg antennát vagy dipólt, vagy amit csak ki tudsz hangolni, egy csipet terjedést (ha kicsit QSB-s az sem baj), egy tetszőleges rádiót – de legjobb, ha csöves mert az adja meg az ízit’ a dolognak.

20200621_180401

Elkészítés:
A rádiót bemelegítjük míg a katódok pirosak nem lesznek, de sűrűn kevergetjük vigyázva nehogy az anódok is elszíneződjenek. Összekötjük az antennával, alaposan kihangoljuk, míg az SWR csomó mentes nem lesz. A hullámhosszat apróra vágjuk, de nem reszeljük! Legjobb, ha tíz méter körüli darabokat készítünk. Megfigyeljük, hogy 28074 Kc/s-on “énekelnek”-e az “automaták”. Ez biztos jele némi terjedésnek, majd a VFO-t az FM sávra (29,000-29,300 és 29,510-29,7 Mc/sec) tekerjük sietve, vigyázva, nehogy odaégjen. Itt először jobbra, majd balra, s fülelünk. Illedelmesen megkérdjük: “frekvenci júúzd?” Vélhetően csak a diszkriminátor zaja lesz a válasz. Ekkor lassú tűzön, nyitott zajzárral rotyogtatva CQ-zni kezdünk, kitartóan. Érdemes megemlíteni újra, hogy FM-ben dolgozunk!

20200621_180216

(Volt aki úgy járt – no nem én -, hogy a hívójelet, QRA kockát és a nevet is levette , de valahogy nehezen értette , ekkor kérdezte meg, hogy “mode FM?” :). Addig az ellenállomás USB-ben adott … Volt nagy derültség pár száz kilociklussal odább is -hi-.)
A befektetett munka megtérül, ahogy tanították (s ahogy lennie kellene az életben is…). Rögösebb út elkészíteni ezt, mint az FT8 főzeléket, de megéri a fáradság: az ízek és az élmény kárpótol. Általában ettől karamellizálódik a freki, s választ is kapunk. Nagy teljesítmény sem kell hozzá, magam húsz Wattal szoktam készíteni, ettől megnyalják mind az 59 ujjukat (+20?) a népek – és az adag laktató is egyben.

20200621_180140

S, hogy ízlett-e? Hisz milyen szakács ki nem kóstolja a saját főztjét! Tegnap hat ilyen QSO gombócot kebeleztem be, de még tízet is megtudtam volna enni! Fogyasztás után csendben kiosontam az USB-s tartományba egy kis édességért, ahol fültanúja voltam amint az imént még velem beszélgető német amateurtárs dicsekedett a magyar FM QSO-val :).

Fíl danke, dráj und zipcig!!!

HG7WMA

Ádám

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .