FM DX – néha csak úgy szánkba repül a sült galamb

A rádió (és televízió-) vételtechnikával foglalkozó lelkes amatőrök közül akadnak, akiket lázba hoz egy két különleges távoli, vagy nem a hagyományos URH vételi körzeten belüli állomás elcsípése az éter hullámain. Sokszor minden technikai eszközt bevetünk a sikerért, ám akad amikor csak szánkba repül a sült galamb…

Számomra a távolsági FM műsorszóró és műholdas állomásvadászat több mint 25 éve jelent lelkesítést. Amikor időm engedi fürkészem a sávokat, hátha horogra akad egy két még nem hallott távoli adó. Amikor nincs terjedés vagy az időm kevés, hallgatom kedvenc adóállomásaimat, amiket állandó jelleggel tudok fogni valamelyik rádiós telephelyemen, legyen az szlovák vagy akár osztrák rádióállomás.

A hatékony és eredményes FM távolsági vételhez szükséges a technika, mint a jó pecásnak a jó felszerelés. Elengedhetetlen a jó tuner (rádióvevő), ami érzékeny és kellően szelektív, s lehetőleg szűrőkkel felszerelt darab kell, hogy legyen. FM vevő esetében jó ha akad egy RDS dekóder, amely nem azonos a rádió (tuner) beépített RDS dekóderével, mivel sokszor a legfontosabb információ az RDS PI érték, amely minden adóállomás esetében egyedi. Ez olyan, mint egy rendszám, amivel be tudjuk azonosítani a vett adóállomást. A legtöbb RDS-t tartalmazó rádióvevő csak az RDS PS (állomás névét) írja ki, amely több adó esetén is lehet azonos és ennek az információnak a vételéhez nagyobb jelszint szükséges, mint a PI értékhez. Az RDS dekóder lehet egy számítógépen futó szoftver is – például RDS Spy. A jó rádióvevő önmagában semmit sem ér, ha nincs hozzá megfelelő antenna vagy antenna rendszer. Az adások vételéhez URH FM adók vadászata esetében nem árt, ha magas vételi helyet keresünk magunknak, de nem alapvető feltétele a sikernek, ha hegytetőn lakunk…

A ritka fogásokhoz a legtöbbször a “jókor legyünk, jó helyen és frekvencián” elv vezethet. Legyünk résen, és fedezzük fel a jelek mögötti történéseket!

Mire gondolok itt?

Egy FM műsorvevő készülék mellett ülő FM DX-er egy távolabbi állomás vételi jellemzőinél simán felfedezheti az esetleges troposzferikus vagy sporadic-e terjedés jellegzetességeit – melynek nyomán azonnal elkezd szkennelni a sávban és keresni. Hátha a horogra akad valami, amit a terjedés a vevőbe varázsol, vagy a terjedést felismerve tudja, hogy türelemmel kell lenni és vár a csodára…

Mennyire fontos a “jókor, jó helyen…” lenni. Pár esztendeje történt olyan FM DX fogásom, amihez szinte semmi extra dolog nem kellett: Leányfalun vártam a munkakezdést egy nyári reggel az ügyfél háza előtt egy autóban, volt kis időm még, így tekergettem a rádiót, zenét keresvén a reggeli dumagyár műsorok helyett. Egyszer csak változó, hullámzó vételi jelenségekre lettem figyelmes – rögtön tudtam, komoly terjedés van az FM sávban, de ugye nem akadt semmi egyéb nálam csak az autórádió. Szerencsére ez tudta az RDS-t’ 🙂 – de az nem sokat jelentett, kerestem, hátha találok valami nem magyar, szlovák stb. hangot. Találtam egy angol nyelvű adást. Mobillal felvettem csak a hangot, reménykedtem, hogy valami távolabbi fogás lesz belőle. Este otthon elemeztem azt a durván három-négy percet ami sikeredett. Szerencsére tartalmazott egy szignált, melyről kiderült, hogy Ciprusi BFBS adót sikerült elcsípni. Pedig nem volt RDS PI, csak elég volt egy jól felvett szignál és egy hírblokk eleje.

Budafokon, az otthoni QTH-n szintén történt egy-két nagyobb fogás pár éve. Hasonlóan csak épp jókor figyeltem be a sávba, és nem kellett YAGI antenna rendszer sem, csak egy jó kis sporadic-e terjedés: Jordánia és Izrael, egy-egy állomással. Mikor lejöttek az RDS PI-k, azt hittem nem jól látok. De aztán egy gyors keresés az adatbázisban, s már le is estem a székről ámulatomban. 🙂

Ugyanakkor igaz: a “jókor legyünk, jó helyen és frekvencián” kiválóan hangzik, de nem lehet csak erre, azaz a mázlira alapozni.. Azaz a lelkes FM DX-er – aki még rádióamatőr is egyben – akkot jár el helyesen, ha fejleszt, fejleszt és fejleszt.

Azért tehát, hogy gyakrabban legyen jó fogás az éterből, legyen minden ami lehet értünk és a sikerért.

E koránt sem álságos bölcsesség jegyében az elmúlt tíz évben sikerült Budafokon összerakni egy nagyon szelektív és érzékeny vevőrendszert, aminek a lelke egy SONY XDR-F1HD tuner és egy ONKYO Integra Hi-end tuner, Mindkettő számítógéppel összekötve, RDS dekódolással. Budafokon a komoly YAGI rendszer sajnos még nem került fel, ehhez még kell némi idő…

A másik vételi telephely Tihanyban fekszik, kellően magasan, szerencsére távol a városi- és ipari zajoktól. A Balatonba nyúló félszigeten létrehozott rendszert 2020. májusára sikerült a tervezett állapotra fejlesztenem: lecseréltem a régi egyszerű antennaforgatót egy nagyobb teherbírásúra és kikerült a YAGI kollekció is. Ez egy öt elemes FM YAGI vízszintesen, öt elemes FM YAGI függőlegesen és egy tizenhárom elemes VHF 5-12 csatornára való YAGI (DAB+ vételhez).

Tihanyi FM és DAB+ vételi rendszer

Az FM tuner Tihanyban egy ONKYO Integra T-4650, MPX jel kivezetéssel és egy 192 kHz-es hangkártya az RDS vételhez. A DAB+ rendszer most állt össze egy HAMA tuner segítségével, amellyel úgy’ stabilan kétszázötven kilométeres vételi rádiusz lehetséges most.

Ott erősen várom a DX-eket – és persze a megfelelő terjedést.

Visszatérve az FM DX vételre: itt Tihanyban a nyári tropo terjedések esetén a szokásos kétszáz-kétszázötven kilométeres vételi rádiusz kibővül háromszáz-négyszázötven kilométerre. Akadtak már fogások Boszniából, Szerbiából és Romániából is. Eddig ez volt a tapasztalat Tihanyban. De 2020 május 20-án aztán egy sima munka melletti rádióhallgatás alkalmával hirtelen a hallgatott osztrák állomás elkezdett eltűnni, a hullámzó vétel terjedésre utalt és az előbukkanó spanyol hangú adásfoszlány rögtön “vészhelyzetet” 🙂 hirdetett a szakavatott FM DX-er számára! Rárepültem a forgatóra és a rádióra azonnal, indult az RDS dekóder, pattogtak az antennaváltó gombjai, futott le- és fel a hangolóskála, indult a vadászat a legnagyobb vadakra, amik eddig soha nem kerültek puskavégre!

Olyan RDS PI számok jöttek, amik eddig ismeretlenek voltak számomra!

Az fmscan.org oldal szűrőit kénytelen voltam a távolsági maximumra felhúzni, hogy az adott frekvencián kilistázza a másfél ezer kilométer feletti állomásokat is, hogy a PI értéket megtaláljam. Volt izgalom bőven – Hi! :). Ilyenkor a lelkes amatőr ismét gyerekké válik, aki bekerült a végtelen játékok birodalmába, ahol csak ámul és bámul, bármerre is tekint előre. Szóval a laptopon a ScreenRecorder gyorsan bekapcsolásra került, hogy azért legyen dokumentálva és rögzítve, milyen csodák történnek egy FM DX-er világában.

A május 20-i FM terjedés egyértelműen sporadic-e jellegű terjedés volt, ami helyi idő szerint 12 óra körül kezdődött és körülbelül délután 2-ig tartott, Tihanyi vételi hely esetében. Ez idő alatt az alábbi kapás született:

IdőFrek.
MHz
OrszágRDS PSRDS PIAdó-
torony helye
Távols. km
12:38100.0SpainSERE439La Guardia/Peña de San Cristóbal (AND-J) 2039
12:4599.6MRCMEDI 11281Aïn Chock Morocco, Casablanca-Settat2607
12:5296.6MRCSNRT-OJD1D01Boukhouali (Taourirt) (2)2211
13:1195.1SpainONDACEROE8EEIslas Baleares1461
13:1493.4SpainRUMBERAB800Sevilla2223

A fenti adóállomások vételéről az alábbi videók készültek:

Mindenkinek jó vételt és jó terjedést kívánok!

HG5OJG

Gergő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .