Most vigyük orvoshoz?

El sem hisszük! Van időnk cikket írni! Nahát. Meg hű és hah! Hát kezdjük akkor rögvest egy kis négy méterbe oltott antikvitással…

30f3bbc2-7a6b-43ac-9d96-9de8cd7f6d40

Léteznek legendás készülékek. Mondjuk’ persze nem tudjuk, kinek mi számít annak – de nekünk azért akad pár ilyen. Az egyik a Drake TR7.

A fotón látható példányt nem régen szereztük rendkívül jutányos áron, sőt, mintegy vakon, ugyanis semmiféle infó nem volt róla, hogy működik vagy sem. Nem húzva az időt, eláruljuk, a cájg 80 méteren szépen leadja azt, amit kell, de mondjuk huszonnyolc MHz-en már csak két (!) Watt dől az antennára. Ami ugye a közítélet szerint édeskevés korunkban – ám ez valójában ugyan olyan mérhetetlen sületlenség, mint hogy a katonai rádiók csak nehezéknek megfelelőek, esetleg másik megközelítésben ballasztnak a kohóba. Na szóval, jött ugye úgy két hete a Drake, egy korán elhunyt RH-s amateurtárs hagyatékából. A berendezést stílszerűen Süttőn vettük át, a dohánybolt előtt. Korántsem zárójelben érdemes elmondani, a szóban forgó műintézmény arról (is) híres, hogy Komárom-Esztergom megyében itt lehet egyedül kapni a legtutibb nógrádi sört, azaz a Jó palócz-ot, a Vidróczkit meg a kellemesebbnél-kellemesebb haverjait.

Mer’ ugye nem csak elektronokkal él az amateur.

Hol is tartottunk? Ja, az RF erőnél. Hát az átvétel után Félix kollégával elmentünk Tatára kedves klubtársunkhoz, HA2MV Sanyihoz, ahol a tündéri eb és a számos cicvarek föltekintése után feltettük az asztalra a “Madarat” és lepróbáltuk – először vételben, majd nyolcvan méteren adásban. Hogy is fogalmazzunk: el voltunk ájulva, mert olyan álom hangja van.

e702c4d3-0813-46a2-b6a5-d51db1047f96

Aztán a főteszt persze otthon jött, ma délután. Az elérhető sávokat leltározva rájöttünk, hogy a cájgból a hullámok rövidülésével párhuzamosan egyre csekélyebb jel jut az antennára. Innen ugye két út nyílik: elvisszük – már ha befogadja, ugye – Soket Robihoz, vagy marad, ahogy Isten adta, s használjuk (mondjuk) HA5IW Simon elképesztően remek konvertereivel hat és négy méteren.

Lehet, valaki követ vet ránk, de mi az utóbbi módi mellett tettük le a garast.

Természetesen a kisördög azért bennünk volt, s megkértük HA5SPA Pétert, ugyan, hallgassa már meg a szédületes zseblámpaizzónyi teljesítményt, hátha eljut hozzá. A kissé feljebbről letölthető drake_cw nevű fájl az eredményt mutatja. Igazi kúerPiPi’ 😉 – de átment.

Ezt követte a következő, immár négy méteres teszt – szintén Péter tolmácsolásában hallható az eredménye.

A gyengébb idegzetűeknek készítettünk videót is. 🙂

9e8562b9-95c9-4488-852f-eb0e4b883ad9

Kissé poros a konvi’, de legalább nincs rajta hitel…

Még egy szóra visszatérve a javítatlanságra: ezek a negyven-közeli rádiók sajnos olyanok, hogy örülni kell, ha működnek. Ez most pöfög, a meghajtó teljesítmény huszonnyolc MHz-en pont jó, a vételirány meg atompontos. Ugyan a műszert megvilágító izzó mesés, azaz hol van, hol meg nincs, de hát ez legyen a legnagyobb bajunk az életben.

Jaj, és a slusszpoén: mire mindent összeraktunk, elellenőriztünk, felvettünk és rögzítettünk, lecsengett a pitlákba a terjengés’. Ám ez sem vette el az életkedvünk semmitől! Pláne annak fényében, hogy a TR7 immár nálunk van, szép, és terjedés is lesz tán még feszt az elkövetkező évtizedekben. 🙂

Mára ennyire telt, de hamarosan jövünk az újabb izgalmakkal!

73!

HA5CBM

Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .