Az élő klub definíciója – YU1WJ Goran látogatása

Van egy saját definícióm arra hogyan mérjem azt, hogy egy rádióklubban pezseg-e az élet. Lehetne persze sok mindennel mérni. Jogos lehet egy olyan mérés, hogy hány embernek van a klubban DXCC diplomája, és milyen fokozatú. Lehetne úgy is mérni, hogy egy évben, vagy bizonyos aktivitásokon, versenyeken milyen 20160726_211555 [160925]eredményeket érnek el. Azt is lehetne mérni, hogy a klubtagoknak hányféle rádiós diplomájuk van. Lehetne figyelni, hogy hányféle sikeres konstrukciót, rendszert hoznak létre, üzemeltetnek.
Folytatás

EKD 500 – első osztályú felderítővevő

Az EKD 500 egy az RFT által katonai (zöld-fekete) és civil ( szürke) célokra gyártott rövidhullámú vevőkészülék. A vevőkészülék opcionálisan kiegészíthető az EZ 100-as pre-selectorral/ FSK demodulátorral, amelyet a korábbi EKD 300 és EKD 100 vevőkhöz is alkalmaztak. Az EZ 100 segítségével több csatlakoztatott antenna (alapból 4) közül egy kapcsolóval lehet választani, ezt a funkciót kiegészítheti az AVV1S antenna választó.ha8adi_cikkhez

Folytatás

Hamnet webkamera Galyán!

Ismét egy webkamera került beüzemelésre a hamnet segítségével Galyatetőn. A webkamera 4MP felbontású és a torony déli oldalán került elhelyezésre. A képen jól látszik a Kékes-tető, a Csóri-réti víztározó környéke és Gyöngyös város, valamint a környék égképére is betekintést nyerhetünk. A kamera képe folyamatosan megtekinthető hamneten, valamint a klub honlpaján az oldalsávon elhelyezett képre kattintva. A képekről timelapse videó is készül a KDR WEBKAMERÁK  youtube csatornáján.galya01

9H5DX Mike látogatása a klubnapon

Szervusztok!

Mike miután jelentkezett a FaceBook-on és meghívtuk keddre a klubnapra, legnagyobb meglepetésemre el is jött. Amikor beálltam az autóval az Őzike utcába egy ismeretlen arcot láttam. facebook kepMindent figyelmesen nézegetett, látszott rajta, hogy először jár a HA5KDR QTH-ján. Először azt hittem, hogy egy új amatőr, vagy amatőr jelölt jelentkezett, de amikor közelebb értem hozzá, megláttam a kitűzőjét 9H5DX. Azonnal be is mutatkoztunk egymásnak. Ezután sorban kezet rázott a kertben tevékenykedőkkel, majd bent a klubszobában is mindenkivel.

Folytatás

Pár gondolat az R-326 és az R-323 típusú RH és URH vevők használatához

Bátran a legnépszerűbb katonai készüléknek nevezhetőek korunkban az R-326-os és az R-323-as vevők. A tetszés oka alapvetően két okra vezethető vissza – egyrészt idős koruk ellenére ma is relatíve olcsón beszerezhetőek, másrészt tökéletesen – és ami ugyan ilyen fontos: megbízható műszaki színvonalon – kielégítik egy kezdő rádióamatőr vagy gyűjtő igényeit. Az alapvető technikai paraméterek (hullámsáv, üzemmód) bemutatását ismertnek vesszük, jelen rövidke írásban inkább azokra a finomságokra térünk ki, amelyek tapasztalataink szerint kevéssé tudottak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Folytatás