Miről ír a QST magazin? 2015. február

Szervusztok!

Néhány napja jelent csak meg az idei februári QST szám papíron. A digitális kiadásba belenéztem már korábban, de azt nem szeretem annyira. A videók jók, de alaposan elolvasni egy cikket sokkal jobb papíron. A HA5KDR klubba is megjött a folyóirat, és rögtön kérdezték is sokan, hogy lesz-e megint áttekintés magyarul. QST-2015-FebruaryLegyen, nekiveselkedek.

A címlapon a meghirdetett fotó pályázat első nyertese N3LH látható az állomásával és néhány projektjével pl. a Málna PC-jével. A főcím: Építés Készítés Amatőrködés. Megjegyzem a múlt hónapi is hasonló témájú volt: Csináld Magad.

A QST-nek hierarchikus, rovat orientált szerkezete van, nincs egy folyamatosan növekvő lapszámú tartalomjegyzéke. Néhány éve, amikor a könnyű kereshetőséget kifogásolták az olvasók, akkor egy ideig a címlapra kitették az ott felsorolt témák vonatkozó oldalszámait, de mióta bevezették a digitális kiadást, ez megszűnt. Ha valaki azt szeretné, hogy bárhova ugorhasson a címlapról, akkor ahhoz meg kell nyitnia a digitális változatot is a papír folyóirat mellett. Ezért határoztam el, hogy a magyar áttekintést növekvő lapszám sorrendben fogom csinálni. Folytatás

Nincs SSB, AM nélkül!

Ha egyszer egy üzlet beindul akkor nincs megállás. Főleg ha a Puskás börzéről van éppenicf kicsi szó, ahol a tejcsokitól kezdve a Metal Hammer újságon át a repülőgép turbináig bezárólag minden kapható. Jó, rendben azért akadnak számunkra is érdekes műszaki cikkek mint például ez a Sony ICF70 szkenner. Az eladó korrekten megmondta, hogy a készülék korához képest némi hibákkal párosul, miszerint az SSB fokozat nem működik. De sebaj ez az igazi kihívás egy ilyet rendbe hozni, s nem mindig csak az újat (garist) vásárolni.

Folytatás

Végén táplált rezonáns félhullámú antenna

Megláttam Steve Yates, AA5TB (http://aa5tb.com/efha.html) leírását az “End Fed Half Wave” antennáról és eldöntöttem kipróbálom. Tetszett, hogy elég az egyik oldalán felfüggeszteni és a masik oldalán pedig táplálni az antennát, így az egyszerű felállításból eredően alkalmasnak találtam SOTA-záshoz.

A legelső RH SOTA aktiválásakor egy doublet antennat 450 ohmos létra táplálással készítettem, és egy MFJ-971 manuális tunerrel használtam. Hát mondanom sem kell a az összsúly kicsit sok volt és eléggé macerás volt az atenna instalálása.

Az EFHW antennát 40/30/20/17m-es sávokra terveztem. Valojában egy félhulámú vezetékre van szükség és egy megfelelő illesztő egységre. Én persze ugy készítettem el, hogy egymás után lehessen kapcsolni a vezetéket és így lehet sávot váltani. Ezt az antennát már a http://sota.freeforums.org oldalamon is ismertettem, de ide is felteszem. Tehát inkább jöjjenek a képek.

matchSchem.jpg
Magasimpedanciás antenna illesztő áramkor

Folytatás

Hang van, kép nincs.

A helyzet hasonló mint régen amikor néztük a tévét, nem láttunk semmit csak hangot hallottunk. A tévészerelő ilyenkor már csípőből vágta a hiba behatárolását biztosan a videó végfok vagy a sorkimenő a hibás. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Igen jogos, de itt most nem tv  hanem egy Philips FW356 típusú mikro HiFi torony a beteg. Rádióamatőr vonatkozása annyi azért van, hogy az oktatási helységünkben ez szolgáltatja a hangosítást, melyet 7pty István adományozott a klubnak, azzal a megjegyzéssel hogy ő is úgy kapta, hogy rossz a kijelző de egyébként működik. No mit csinál a szaki, fogja és első nekifutásra szétborítja a lehető legapróbb elemeire. Folytatás