Hang van, kép nincs.

A helyzet hasonló mint régen amikor néztük a tévét, nem láttunk semmit csak hangot hallottunk. A tévészerelő ilyenkor már csípőből vágta a hiba behatárolását biztosan a videó végfok vagy a sorkimenő a hibás. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Igen jogos, de itt most nem tv  hanem egy Philips FW356 típusú mikro HiFi torony a beteg. Rádióamatőr vonatkozása annyi azért van, hogy az oktatási helységünkben ez szolgáltatja a hangosítást, melyet 7pty István adományozott a klubnak, azzal a megjegyzéssel hogy ő is úgy kapta, hogy rossz a kijelző de egyébként működik. No mit csinál a szaki, fogja és első nekifutásra szétborítja a lehető legapróbb elemeire. Ez sikerült is mint látható az asztal sarkán, mert ugyebár ahogy fogytak az alkatrészek a dobozból úgy telt meg az asztal különféle panelokkal, műanyag izékkel. Bár így nem valami szívderítő látvány, hogy ebből egyszer még lesz valami, de a lehetőség adott, innen szép nyerni.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A hiba egyszerű, a vákuum flourescent kijelző cső nem világít, vagyis az a szép kéken (nem kék ledek által) történő fényár nincs jelen. A VF cső működéséről itt találhatunk egy nagyon jó leírást. A készülék kapcsolási rajza alapján kiderült a cső fűtése rendben van, azaz megkapja a 4Volt körüli AC feszültséget.
kapcsirajz

Tovább méregetve az áramkört kiderült az anódfesz stabilizátor ami a nyers -43V DC feszültségből állít elő -26V feszültséget az nem működik vagyis a -26V helyett +2,5 V van a kimenetén. A7249 pozíció számú tranzisztorral felépített emiter követő kapcsolás nem működik ugyanis a tranzisztor U be nyitóirányú értéke -28V, ami a tranzisztor halálát jelenti.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A hibás azaz szakadt tranzisztor a BC327 típus.
tip127

Mivel ilyen hirtelen nem volt kéznél ezért a jelenleg raktáron fellelhető helyettesítő típust választottam, a TIP127 tranzisztort.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A nyomtatott áramköri panelon meg is volt a TO220 tokozású tranzisztornak is a helye. Így a “lábak beforgatásával” sem volt gond.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A TIP127 tranzisztor beforrasztása után egy gyors próba következett ahol kiderült minden feszültség rendben, és lőn világosság, olvasható a kijelző!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nincs más hátra mint összeszerelni és örülni, hogy újra működik a HiFi torony!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .