Végén táplált rezonáns félhullámú antenna

Megláttam Steve Yates, AA5TB (http://aa5tb.com/efha.html) leírását az “End Fed Half Wave” antennáról és eldöntöttem kipróbálom. Tetszett, hogy elég az egyik oldalán felfüggeszteni és a masik oldalán pedig táplálni az antennát, így az egyszerű felállításból eredően alkalmasnak találtam SOTA-záshoz.

A legelső RH SOTA aktiválásakor egy doublet antennat 450 ohmos létra táplálással készítettem, és egy MFJ-971 manuális tunerrel használtam. Hát mondanom sem kell a az összsúly kicsit sok volt és eléggé macerás volt az atenna instalálása.

Az EFHW antennát 40/30/20/17m-es sávokra terveztem. Valojában egy félhulámú vezetékre van szükség és egy megfelelő illesztő egységre. Én persze ugy készítettem el, hogy egymás után lehessen kapcsolni a vezetéket és így lehet sávot váltani. Ezt az antennát már a http://sota.freeforums.org oldalamon is ismertettem, de ide is felteszem. Tehát inkább jöjjenek a képek.

matchSchem.jpg
Magasimpedanciás antenna illesztő áramkor

match.jpg
Az impedancia illesztő egység kivitelezése.

 

string.jpg
Az antenna sávváltás a megfelelő huzal hosszúság kiválasztásával történik.
Még egy képet hozzáteszek a gyakorlatból. Ez a Prédikálószék aktiválásakor készült, de megjegyzem nem mindenhol vár egy kényelmes picknic asztal a csúcson.

rig.jpg
Yeasu FT-857, általában 20W-ra állítva, így kibír egy-két órát

Ha kinagyítod a képet látod az egyes darabok leírását. A LiPo nem 60g hanem 600g.

Egy 4S LiPo-t hasznalok. Vagyis 4 drb elem sorban, persze gyarilag ami nominalis 14.8V. Ha teljesen feltoltom akkor magasabb feszultseget ad mint amit az FT-857 elfogad, szerencsere csak egyszeruen nem kapcsol be. Egy egyszeru aramkorel megoldotam.

diodSchem.jpg
0, -0.6 és -1.2V kapcsolható a LiPo feszültség csökkenéséhez

A TCVR mutatja a pillanatnyi feszultseget, ha le megy aa fesz akkor bekapcsolom az egyok kapcsolot majd a masikat es igy mindig megfelelo a feszultseg. A hatrany, hogy tul nehez a kutyu ahogy kiviteleztem.

Ha pedig tejesen lemerul a kritikus feszre akkor megszollal a balancer-kabelhez csatlakoztatott alarm.

monitorLiPo.jpg
LiPo fesz monitor

A teljesség kedvéért felteszem ide a “tápfeszültség redukáló” eszköz képét is.

diodeUnit.jpg
Tápfeszültség redukáló egység az FT-857 TCVR-hez.

HA5CLF István

A fenti témához kapcsolódó fórum topic eléréséhez katt ide!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .