A gyűjtő polca – Az R-105d, R-108d, R-109d, R-114d rádiókészülékek javítási utasítása

Tegnap bemutattuk a címben szereplő rádiókészülékek kezelési könyvét- ma pedig a hozzá szorosan kapcsolódó javítási utasítás jön a sorban. Egyrész így logikus, másrészt ez is van annyira fontos, mint az előző bumáska…

photo_2022-03-10_21-34-53

Ezt is megfogta az idő – de legalább magvan és ki lett fizetve 🙂

A Magyar Néphadsereg vezetése nagyon gondosan ügyelt arra, hogy az egyes eszközökhöz – legyenek azok autók, távcsövek, rádiók, bármik – ne csak kezelési, hanem javitási utasításokat is mellékeljenek. Ezek hol véknyabbak, hol vastagabbak mint a párjuk – attól függően, hogy mekkora vasról van szó.

photo_2022-03-10_21-34-52

Két oldal a nyolcvannégyből

A tárgyalás alatt lévő, a Honvédelmi Minisztérium gondozásában megjelent kiadvány 1968-ban került ki a sajtó alól. A hivatalosságban Hír/41-es számot viselő füzetke tokkal-vonóval mindössze nyolcvannégy oldalas. Nem sok – mondhatja bárki, ellenben a tartalma igen is nagy segítséget jelenthet akkor, ha a szeretett lomunk bármiféle okból bemondja a terített villamos betlit.

photo_2022-03-10_21-34-50

A mű a kis-, közepes- és nagyjavítást is kellő alapossággal járja körül. A lapokon fellelhető huszonegy ábra minden olyan információt tartalmaz, amely a berendezések működőképességének helyreállításához szükséges. Amit az előző részben is írtuk, az itt is áll: ez a bumáska is viszonylag könnyedén beszerezhető az amatőr börzéken vagy az antikváriumokból. Igazolja ezt e sorok írója, aki az elmúlt két évtizedben látott belőle vagy két tucat dobra vert példányt.

photo_2022-03-10_21-34-49

A Gyűjtő polca sorozat azért indult, hogy a kezdő és/vagy tájékozatlan hobbisták (magam is ide sorolok, hiszen nem ismerek “minden” leírást) információt nyerjenek, miféle kiadványokat érdemes keresniük, előjegyezniük az on-line terekben azért, hogy teljesebb (és nem teljes!) legyen a kollekciójuk. Ha valaki nincs képben a pontos címet illetően, akkor ugye nehéz az ügy. Nos, mi e téren is igyekszünk támogatást nyújtani a katonai eszközök iránt lelkesedő publikumnak.

photo_2022-03-10_21-34-49-2

Feszültségértékek a K2 forrasztósávon

Zárásként pedig egy megjegyzés: érdemes olykor visszanézni a HA5KDR rendszeresen frissülő könyvtárába, ahol egészen kellemes csemegékre lehet bukkanni.

Nézegessétek a klub egyéb közösségi felületeit is, mert ott is zajlik az élet. 🙂

 

73!

 

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .