Antennaszerelés Csabinál

Juj! Sőt! Juj-juj! Kimozdultunk vírus idején! Sőt, csoportosultunk is – igaz, egymástól méterre és egy hosszúúúúú lapos háztetőn. Az eredmény mesés: a XI. kerületből R-107T02-vel összejött a “szembe szomszéd” HA5IT Tamás valamint HA5CBM Miklós is – pedig utóbbi zugból ugró ló, Zugló-ban él. Összefogás egy klubtárs érdekében – ilyenek mennek manapság… 🙂

Az alanti fotón Paja barátunk szemlélhető az oszlop végén, amint éppen eltartót szerel a dipólusnak (Összes fotó: Csabi)

48baee23-5338-4e3e-9ba7-60e53e12c913

Szeretett klubtársunk Winkler úr, azaz Csabi. Többféle ismertetőjegye is akad, melyek közül itt és most csak a kedves, megbízható, szerény, mosolygós, jó szívű, adakozó, eredendően érdeklődő és “ápolt” jelzőket említjük meg. Külön felhívnánk a figyelmet a sorrendben utoljára citált ápolt kifejezésre, mely esetünkben annyit tesz, hogy rajong a katonai rádiókért. Van is neki pár aprósága – de ne szaladjunk előre ennyire… Még annyi, hogy jelenleg még nem bír amatőr engedéllyel, de talán egyszer ez a pillanat is bekövetkezik. 🙂

415e5405-793e-4934-8535-e17dc0379cc8

Így mutat a lakrész

Csabinak könnyű, mert a legfölső emeleten él a családjával. Magyarán csak ki kell bújni a kábellel és már szinte fent is vagyunk a síkon. További hab a tortán, hogy áll a magasban egy szinte üres árboc, amire azt szerelünk, ami nekünk tetszetős. Úgy két hete a laktanyában beszereltünk egy villamos kötődobozba mindent, amit kell (Amphenol aljzat, kimenetek, saruk, menetes szárak és csavarok), továbbá vásároltunk eltartót, porcelány’ csigákat, bilincset, kábelt, koaxot, mászóvasat továbbá kellemetes esti fényt is, hogy kényelmesebb és téresebb legyen a csövön dolgozni.

8aa773ea-e44d-4216-b6fd-898d16f7475f

HA5CBM Miki ügyködik

A melódia fél tíz felé kezdődött a felcuccolással. Az oszlopra Paja barátunk mászott fel, de mivel a beülőt persze egyikünk sem hozta el, így kénytelen volt akrobatikus képességeit bevetve dolgozni, ahogy a csövön kifért. 🙂 A lényeg, valahogy megoldotta, bár e sorok írójának még most is áll a hátán a szőr, ha rágondol, miként egyensúlyozott a fején az eltartóval azért, hogy legalább az egyik keze szabad legyen.

6863c26b-17a6-4bdf-8ee0-386103359b67

A hetvenöt Ohmos koaxiális kábel felhúzását egy partvis segítette

Mivel az előkészületek pár apró hiányt leszámítva eléggé gondosak voltak, a tevékenységgel viszonylag hamar végeztünk, s olyan dél előtt negyed órával már szépen feszült a dipólus a tetőn. Ezt követte a beltéri szerelés, melynek során a klíma csövei mellett kulturáltan behúztuk a koaxot.

8c170b11-483a-4eba-95bb-6e1e655511ae

Az R-107T02 természetesen Csabié, de a fényrajz nem a’ napon, hanem kissé korábban készült

Miután ezzel is végeztünk, szépen igényesen lecsupaszoltuk. A hideg ér a szorító alá, a meleg meg egy tiplivel az antenna kimenet nyílásába lett rögzítve. Minden nagyon patika, mintha élesben, mindenféle ötletek mentén történnének az események, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Gyors hangolás 29,100 MHz-en, villanásnyi telefon HA5IT Tominak – akinek a lakását szó szerint látjuk a Bikás park közelében – s már dübörög is a QSO! Csabi, Paja, Miki örül – mi köll még az ápoltnak? Hát persze egy távolabbi összeköttetés is CB sávon, Zugló és a XI. kerület között, ami szintén szépen összejön. Csabinál a következő lépés a Sem-25 NATO rádió beüzemelése lesz, természetesen az is dokumentálva és megírva. 🙂

Mert hát hiszen ez a lényeg!

Zárásnak meg íme Csabi. Igaz, ez a fényrajz a laktanyai Kánaánban készült, de a mosoly otthon is pont ilyen széles és boldog volt!

Hát, mára ennyi volt a gyorshíradó, de hamarosan érkezünk az újabb érdekességekkel!

73!

Paja, Csabi és HA5CBM Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .