Újabb hírek 70 MHz-ről

Mint azt megszokhattátok, rendszeresen igyekszünk beszámolni a szívünknek oly kedves négy méteres amateur sáv újdonságairól. Most három apróságot tárunk elétek, bízva abban, hogy ez által is nőhet az említett band kihasználtsági mutatója, az ott előforduló magyarok aránya.

9b71fe24-3629-4afd-bbd6-b61d2d7cc19c

Azt írja ez a nagyon hasznos, bár ritkán frissülő oldal, hogy a boldogabb nemzetek akár háromszáz Wattos teljesítménnyel is nyomulhatnak a négy méteres sávban. Persze ez nálunk totálisan elképzelhetetlen, hiszen tíz Watt a plafon, de azért “hátha egyszer majd mi is” alapon érdemes átnyálazni a leírást. Természetesen tudjuk, idehaza is akad olyan, minden szabályra fittyet hányó végfokgyártó, aki egy-másfél kilowattos PA-kat kínál szortimentjében (nem csak ide, de hat méterre is) – ám a józan eszű magyar rézdöngölő nem akar a trambulinról a mödansziéba’ illetlenkedni, azaz megelégszik a nyolc-tíz Wattnyi erővel meg egy-két így-úgy kapcsolható pördíthető Yagi antennával… 🙂

Ami egyébként terjedés idején nem csekély – lásd a fenti logkivonatot.

No, de lássuk, mi találtatik még a tarsolyban?

Például az, hogy a német kollégák 2020. december 31-ig visszatérhetnek hetven MHz-re. Mondjuk a 70,150-70,200 MHz nem egy nagy etvasz’, de a semminél több, pláne annak fényében, hogy akár huszonöt Wattig is feltekerhetik rádióik/konvertereik erőgombját. Ja, és csak horizontálban üzemelhetnek – ami ugye a nagyobb (értsd: bennünket is elérő) távolságú összeköttetéseknek általában amolyan alapfeltétele.

Hát nem ez is arra csábít, hogy Nyugatra fordítsuk sugárzóinkat? De biza. 🙂

Vagy esetleg Bulgária felé, ahol az amatőrök immár 69,9-70,5 MHz között tekereghetnek szabadon. A hetven alatti plusz száz kácé’ egyébként nagyon sok – lásd a németek estét. Vajh mit nem adna Barbara és Günther egy akkora szélességért?! 🙂

Az aktuális adatsor egyébként itt érhető el. Érdemes alaposabban tanulmányozni, mert bár mi szinte az egészet birtokoljuk, de akadnak olyan helyek, ahol csak hat/négy méteres keresztsávban lehetne QSO-t létesíteni. (Nota bene ilyenek a francia, a svájci, az osztrák kollégák, ahol frászkarika van, nem négy méter, kérem tisztelettel.)

Mára ennyit, de hamarosan befutunk az újabb érdekfeszítésekkel. 🙂

73!

HA5CBM

Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .