Kis hírek a 40, 60 és 70 MHz világából…

Régen kalandoztunk a “középkategóriás” URH hullámok világában. A hallgatásunkat persze nem holmi hanyagság, hanem az magyarázza, hogy az általunk figyelt külhoni digitális kikötőkben sem sorjáztak a hírek. Most viszont olyan infót hallottunk, melyet “muszáj” megosztani veletek… 🙂

Itt már a helyén van, de a koax még nincs rákötve a 70 MHz-es úgynevezett “sárga BRG Yagi”-antennájára. A sugárzó természetesen Szentendrén, a Magyar Honvédség Altiszti akadémiáján tölt be fontos szerepet… 😉

Többször leírtuk már, a HAmatőr fórum hazánk egyik legjobb rádióamatőr kikötője. A minap “Bob” az egyik aloldalon egy írországi, öt méteres lehetőségre hívta föl a nagyérdemű figyelmét. Mint a hivatkozott digitális kikötő böngészéséből kiderül, december 16-tól az IO63VE QTH négyszögből EI1KNH hívójellel egy új jeladó dolgozik 60,013 MHz-en, azaz öt méteren. A beacon huszonöt Wattos teljesítményét egy függőleges körsugárzóba küldi be, s mint a hírhez mellékelt térképből kiderül, a sporadic-terjedés révén hazánkban is van esély a generált CW jelek elcsípésére. A szösszenet jegyzője, EI7GL John azt kéri, ha tudod venni, akkor a jelentést EI4GNB Timnek postázd. Ugyan ő arra is utal, hogy nemsokára egy 40,013 MHz-es (nyolc méteres) jeladó beüzemelése is kinéz. Ha megjön a hír, természetesen azonnal megosztjuk veletek! Akár csak azt, ha sikerül nekünk meghallani a laktanyában valamelyik katonai lommal. 🙂 (Ilyenkor jöhet jól például egy R-323 vagy annak “M”-es verziója.)

Kapcsolódó hír, hogy az OZ7IGY hívójelű “jelzőfény” 40,071 MHz-es frekvencián működik. Tehát érdemes azt is figyelni!

De ha esetleg Te vételezed ezeket otthon, akkor is szólj íziben, megírjuk feszt’! Hátha más is rákap a témára!

Ez meg ugyan már történelem, de azért eléggé érdekes… 🙂

No, de lássuk, mi van még?

EX8MLE Szergej összerakott és közölt egy háromszáz Wattos végfokot, amely a hetven MHz-es rádióamatőr sávban dolgozik. Érdemes megépíteni, s bár nálunk ugyan csak tíz Watt az engedélyezett, de ha egyszer olyan országba mész, ahol ennél messze többre bólintott rá a helyi NMHH, mindenképpen vidd magaddal.

No és akad-e aztán még valami a tarsolyban?

Bizony hogy!

Vannak ugye a messzi dél-amerikai Argentína partjainál a Falkland-szigetek, amit az átlag magyar legfeljebb az ott zajlott háborúról ismer. A rövidhullámú amatőrök meg a keresett VP8-ról. Az URH meg ugye nekünk nem játszik, max az EME jöhetne szóba – de az ugye nem egy elterjedt metódus idehaza és amott sem.

Na, de mostantól majd (mind a) négy méteren 😉 megmutathatjuk, mit tudunk, mitől deglik’ a piaczi légy! Ugyanis a helyi hivatal engedélyezte az ottani kollégáknak, hogy 70-70,5 MHz-ig dolgozhassanak a szokott kiosztásokban. A szabad “erő” egy kilowatt! Na, azért ezzel a powerrel talán már az óceán alsó szegletéből is lehet kezdeni valami értelmeset! (Bár mondjuk a közeli szomszédoknál mindenütt coki a négy méter…) Kellene nekik szólni, hogy tákoljanak oda valami sziklahalomra egy dögös jeladót – lehet, nem lenne haszontalan figyelni.

Már vége?

Dehogy!

Hiszen itt van mintegy ráadás hírként Bulgária, ahol immár 69,9-70,5 MHz között tekergethetik a helyi amatőrök az adásra képes rádióik VFO-ját. Az aktuális állam/terjedelem állás egyébként itt érhető el.

Viszont mára tényleg ennyi, de hamarosan ismét felbukkanunk az izgalmas aktualitásokkal és katonai hírközlési információkkal! És persze közeleg a csütörtök, amikor folytatjuk az R-142-es állomás összeszerelését… 🙂

73!

a HA5KDR csapata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .