Géptávíró téli estékre – in winter you do not have to be bored (Teletype for you)

Mint azt tőlünk megszokhattátok, rendszeresen közlünk olyan anyagokat, melyeket mások csak komoly pénzekért tesznek elérhetővé – s utóbbi esetben teljesen esetleges, hogy a netről vagy különböző árverési oldalakon vesztegetett rissz-rossz fénymásolatokról forog a szó. Persze e tevékenységünkért néhány nepper vagy amatőr kellően ideges, de ez bennünket cseppet sem érdekel. Ugyanis valljuk, hogy a tudás mindenkié, azt nem elzárt elefántcsonttornyokban kell fegyveres katonákkal őriztetni. Ennek jegyében most közreadjuk az R-142-es állomás segédletét és az F-2000-es távírógép kezelési szakutasítását. Az anyagok orosz nyelven rádiókra, egységekre és vezetékezésre lebontva szabadon elérhetőek, de eddig tudtunkkal magyarul még nem közölték őket. Sem a kövület 🙂 kézi billentyűs géptávíró, sem a “sima” R-142 nincs már rendszerben. A korábbi anyagok itt és itt érhetőek el a zöld szövegekre kattintva. 🙂 A könyvek minőségi és gondos beszkenneléséért ezúton mondunk hálás köszönetet klubtársunknak HA5TBN Daninak.

——————————————–

As you have become accustomed to, we regularly report material that others make available for money. Of course, for these activities some neapets or amateurs are quite nervous, but we do not care. We believe that knowledge is everybody, it does not have to be guarded. Now let’s find out the help of the R-142 station and the F-2000 telegraph instruction manual. The materials are available in Russian by radio, unit and wiring, but so far they have not been communicated in Hungarian yet. Previous material can be accessed by clicking on the blue texts in the Hungarian text. 🙂

963529db-be5f-411b-bf63-abb304c4c2f5

A fotón egy R-142D állomás szemlélhető

Az utóbbi években örvendetesen megszaporodott az amateurtársak kezébe került military lomhalmok mennyisége. A HA5KDR szokásához híven igyekszik támogatni az ápolttársakat abban, hogy teljes életet tudjanak élni – azaz ezekkel az uraságtól levetett rádiókkal legyenek képesek megjelenni az éterben. Hiszen gondoljunk csak bele? Kik vagyunk mi, hogy megszóljunk némely amateurokat azért, mert ők egy F-2000-es RFT géptávíróval óhajtanak dolgozni nyolcvan méteren? Vagy miért legyünk mi az akadályai annak, hogy ha egyik vidéki ápolt hozzájutott egy R-142-es állomáshoz, ne tudja meg soha, hogy az R-2892-es csatlakozó nem a D-3-as egységbe való még akkor sem, ha amúgy tökéletesen összeköthető azzal is?

No, de elég a rizsából, lássuk, minek néztünk ma ide?

Íme tehát az egyik: F2000_tavirogep_kezelesi

és a másik anyag: R142_Kezelesi_segedlet

Használjátok egészséggel!

———————————

Mivel látjuk, hogy eluralkodott rajtatok a szerzés ördöge, fölkínálunk még valamit – dettó HA5TBN Daninak köszönhetően.

Ez valami egy hagyományos leolvasós kalkulátor – ami nélkül lehet élni, de ugye minek?! Tudatlanul is töméntelen dologra lehet használni, de ha egyszer esetleg kerül hozzávaló eszköz (ágyú), akkor a lehetőség a csillagos ég! Például GPS nélkül is tüzet lehet vele vezetni az ellenségeinkre – az meg ugye manapság már egy óvodában is alapkövetelmény. 🙂

No, akkor olvasgassátok. Igaz, oroszul van, de azért a lényeg fölfogható belőle: calculator plate

 

Baráti 73! (+Áfa)

 

HA5TBN Dani

és

HA5CBM Miklós

Military Szakosztály

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .