Tapasztalatok a QRP Labs QCX CW rádióval – HA5IKS Pisti írása

Bár a minap írtunk róla, de ez annyira szép, hogy muszáj vele indulni! 🙂

A rendszeres honlap látogatók HA4AA András egy korábbi cikkében már olvashatták, hogy nagy nehezen elkészült a QRP Labs által gyártott QCX CW rádióm, amit a srácok nagy lendülettel el is kezdtek nyúzni a klubnapon. Most az összeállítás közben szerzett tapasztalatokról szeretnék elsősorban írni, lévén, hogy a rádió még csak tesztüzemben dolgozik, mérvadó tapasztalattal a működéséről egyelőre nem szolgálhatunk.
A rádiót még valamikor tavaly decemberben rendeltem meg, viszonylag gyorsan meg is érkezett, durván két hét alatt, Japánból. A készülék egysávos, távíró és WSPR üzemben tud dolgozni, az én példányom a negyven méteres amatőrsávra van hangolva, maximum öt Watt kimenő teljesítménnyel rendelkezik. Azt, hogy a rádiónk melyik sávon működjön, a megrendelésnél kell eldönteni, eszerint kapjuk hozzá a sávszűrőt. Aki esetleg nem ismerné a rádiót, javaslom, hogy keresse fel a gyártó honlapját és ott elmerülhet a részletekben! Okos rádió, kis dobozban.
A dobozt kibontva gondosan csomagolt alkatrészeket kapunk, valamint egy szépen megmunkált kétoldalas NYÁK lapot. A kit összeépítéséhez kapunk némi segítséget, nevezetesen két SMD IC már gyárilag be van forrasztva, így ezekkel nem kell bajlódnunk. A dokumentáció példásan van elkészítve, egy 138 oldalas PDF fájlt lehet letölteni a QRP Labs honlapjáról, ami tartalmazza a részletes alkatrészlistát, összeépítési útmutatót, a használati utasítást, illetve a hibakeresési útmutatót. Mindezt képekkel és ábrákkal gazdagon illusztrálva, egyelőre angol, német és japán nyelveken, így némi nyelvtudás nem árt hozzá. (Némi józan paraszti ésszel és a képekkel/ábrákkal azért nyelvtudás nélkül is el lehet boldogulni.) A leírást, mint ahogyan magát az áramkört és a firmware-t is a tapasztalatok alapján folyamatosan fejlesztik, így elvileg ma már egy jobb készüléket lehet megvásárolni mint a kezdetekben.

1

Alkatrészek beültetésre előkészítve

Amatőr berkekben sokaknak gondot okoz az elkészült áramkör megfelelően igényes „csomagolása”. Így vagy úgy, előbb-utóbb valamilyen dobozba sikerül ugyan beépítenünk a nagy gonddal megépített áramkörünket, de ha őszinték akarunk lenni, a legtöbb esetben nem lehetünk a dobozolásra büszkék. Időközben erre a problémára is született megoldás, bár egy kicsit a zsebünkbe kell nyúlni érte, főleg ha a rádióhoz képest nézzük az árát. A gyártó által kínált doboz cserébe látványos és tizedmilliméterre passzol az áramkörünkhöz, amennyiben azt pontosan a leírás alapján építettük össze, de részleteket majd egy kicsit később.

2

A doboz

A rádiót viszonylag gyorsan össze lehet építeni, bár nekem egy picit sokáig tartott a szokásos körülmények miatt: az összeépítést még az év eleji szabadság alatt kezdtem, de aztán hirtelen jött egy másik projekt amivel foglalkozni kellett, így az áramkör visszakerült a dobozba. Néhány héttel ezelőtt aztán sikerült rászánnom magam arra, hogy a befejezetlen projekt végére pontot tegyek, így majd egy év után elkészült a rádió.
Mielőtt az összeépítést megkezdjük, érdemes többször alaposan átnézni a leírást ellenőrizni az alkatrészek számát és gondolkodni. Az alkotó többször felhívja a figyelmünket arra, hogy szigorúan kövessük az útmutatót, csak úgy fogunk sikereket elérni. Ezt azért kezeljük némi kritikával! Vannak olyan helyzetek amikor érdemes eltérni a leírástól. Alapjában véve össze lehet rakni az áramkört a leírás alapján is, de ha az alkatrészek magassága alapján kezdjük el beültetni a panelt, akkor tapasztalni fogunk némi eltérést a kézikönyvhöz képest. És ezen a ponton érdemes a saját tapasztalatainkra hagyatkozni. Lapozzunk előre, nézzük meg, hogy mik lesznek a következő lépések és aszerint döntsünk a számunkra kényelmes beépítési sorrendről! Általánosságban elmondható, hogy az alkatrészek jól passzolnak a helyükre, bár elég szorosan vannak elhelyezve a NYÁK-on, így egy jó pákára és némi türelemre szükség lesz. Ugyan nem SMD, de azért elég kicsik az alkatrészek, egy nagyító és multiméter nem árt ha kéznél van. Az alkatrészeket érdemes mélyen beültetni a panelba, a szoros elhelyezés miatt duplán ellenőrizzük a beépíteni kívánt elemek értékét és beépítési irányát.

3

Az előre beépített SMD IC-k

Mint említettem az én rádióm még egy tavalyi szériából való, így az is lehet, hogy mostanra már kiküszöbölték azokat a hibákat amikről most írni fogok, de nem árt előre felkészülni erre a néhány apróságra. A beépítést az IC-kkel kezdjük, majd a kondenzátorokkal folytatjuk a leírás szerint, de ettől már itt érdemes eltérni. Nyugodtan a régen tanultak szerint be lehet építeni a fekvő alkatrészeket, pl. diódákat, kristályokat. Az ellenállásokat kivétel nélkül állítva kell majd beépíteni, így hajtogathatjuk majd a lábakat serényen! Jó párat egymás mellé kell beültetni, itt mindig haladjunk belülről kifelé, ne hozzuk magunkat nehéz helyzetbe egy rossz sorrend választással! Amire először komolyabban oda kell figyelni, az a tápcsatlakozó beépítése. Ha a gyári dobozt preferáljuk, akkor érdemes eldönteni, hogy milyen tápcsatlakozást kívánunk használni. A dobozban van egy csatlakozó mellékelve, de én pl. nem használtam, mert nem volt hozzá a fiókomban ellendarab. Utána következik a 7805-ös stabilizátor beépítése. Ez ismét azoknak fontos, akik majd a gyári dobozba szeretnék beépíteni az áramkört, ugyanis csak úgy fog passzolni a dobozba, ha az IC-t teljesen beültetjük ameddig a lábak csak engedik! Ez amúgy benne van a leírásban, érdemes követni. Amennyiben saját házba építjük majd a rádiónkat, akkor lehet egy kis hűtőbordát tenni az IC-re, de ebben az esetben nem tanácsos teljesen beültetni az alkatrészt.
A következő picit trükkös rész az LCD csatlakozósorának beépítése. Ezt egy csöppet talán elnagyolják a leírásban, de erre is érdemes odafigyelni, hogy utána könnyebb dolgunk legyen. A leírás szerint csak simán be kellene forrasztani a csatlakozósort, de mi tudjuk, hogy azért ezeket nem olyan nehéz ferdén beépíteni. A legjobb, ha ennél a pontnál összeépítjük az LCD panelt a távtartó lábakkal és a csatlakozósorral, majd felszereljük a main board-ra. Miután meggyőződtünk, hogy minden pontosan a helyére került, kezdhetjük a forrasztást. A sikeres forrasztás után újra le kell szerelnünk az LCD-t, mert be kell még alá építenünk néhány alkatrészt.

4

Érdemes megfigyelni a rést a tüskesor és az LCD panel között. Erre a leírás külön felhívja a figyelmet, hogy így forrasszuk be a csatlakozót!

Az LCD beépítésénél találkozhatunk egy másik apró kellemetlenséggel, nevezetesen, hogy a kijelző bal felső távtartója bizony hozzáér az R47-es jelű trimmerpotiba. Ez a trimmer szolgál amúgy a kijelző kontraszt beállítására. Mivel sem a trimmer, sem a távtartó pozícióján nem tudunk változtatni, ezért csak az a megoldás maradt, hogy a (szerencsére műanyagból készült) távtartót egy kicsit megfaragjuk. Nem egy bonyolult dolog, néhány próbálkozásból megoldható.

5

Az ominózus LCD panel távtartó, amit meg kellett faragni. Mellette jól látható a 7805 teljesen beültetve

A következő probléma az R36 jelű Gain potméterhez köthető, úgy vélem itt azért elkövettek egy kis tervezési bakit. Ugyanis ha szépen visszahajtjuk a lábait a leírás szerint és bepróbáljuk a potit a helyére, akkor bizony gyorsan kiderül, hogy így a lábak rövidek és nem is esnek pont furatra. A turpisság az, hogy a lábat tőből kellene hajlítani, ami lehet, hogy hasznos, de sajnos nem elegáns megoldás. Most kivételesen az enyém sem lett az. Nem nagyon volt bátorságom oda-vissza hajtogatni a poti lábait, így egy minimális túlhajlítással és némi extra mennyiségű forrasztóón felhasználásával készült el a szépnek nem nevezhető bekötés. Cserébe működik és a dobozban úgy sem látszik.

6

A csúnya poti

Valószínűleg sokaknak okoz fejfájást a tekercsek tekerése és beépítése, különösen a T1 jelű. Igazi türelemjáték. Bizonyára sokan tekertünk már ballunt valamelyik antennánkhoz, most is valami hasonlót kell előadnunk, csak jóval kisebb méretben. A pici, kevesebb mint másfél centiméter átmérőjű gyűrűre négy tekercset kell tekernünk. Minél alacsonyabb sávon megy a rádiónk, annál nagyobb menetszámokat kell tekernünk a 0,33-as huzallal. Az én rádióm esetében ami mint említettem a negyven méteres sávon megy, ez azt jelentette, hogy három tekercset öt menettel, míg egyet harmincnyolc menettel kellett tekerni. Ilyen kis méretben én magam még nem tekertem, így eléggé megizzadtam a végére. Sajnos túl sok jó tanácsot nem is tudok adni, talán csak annyit, hogy ne spóroljunk a huzallal, hagyjunk egy durván öt centiméter hosszú „lábat” ami megkönnyíti a panelra való forrasztását. Szerencsére van elég a kitben, ha ügyesek vagyunk, akkor még marad is, miután megtekertük az összes tekercset. Ezután a többi már gyerekjáték lesz. Itt is érdemes elgondolkodni, hogy mikor építsük be a tekercseket. Ha még az elején beépítjük, akkor jóval kényelmesebb lesz a beépítés, mert nem lesz annyira körberakva alkatrészekkel, viszont jobban ki lesz téve a sérülés veszélyének. Így utólag láthatólag azt mondanám, hogy a T1-es számút érdemes az elején beépíteni, úgyis fektetve van, a többivel, amelyek állók, ráérünk játszani a végén is. Ha valakinek a tekeréssel kapcsolatban van valami jó ötlete, trükkje, akkor kommentben feltétlenül írja meg, kíváncsi lennék!
Talán említésre méltó még a gyári dobozra húzott fólia. Ez elsőre egy kicsit megtévesztő, azt hinné az ember, hogy csak a lemezt védi a karcolások ellen, de valójában a fóliára van rászitázva az összes felirat és piktogram, ezért ezt ne távolítsuk el! Továbbra is a fóliához kapcsolódik, hogy amikor a nyomógombokat szereljük be, ne tépjük meg halálosan az anyát, mert a gomb elfordul és felgyűri maga alatt a fóliát! Remélhetőleg a doboz gyártási minősége javulni fog, most hagy még némi kívánni valót maga után. A fizikai méretekkel nincs semmi gond, minden tökéletesen illeszkedik, inkább esztétikai jellegű hibákra gondolok, pl.: a fólia alatt enyhén karcos több helyen is a lemez, a fólia alatt szőrszálat találtam… ennyi pénzért igazán orvosolhatnák ezeket a problémákat.

7

A KHC-s fiúk már nyomják!

Mint már a cikk elején említettem, a készülék képes WSPR, valamint CW beacon üzemben is dolgozni. Ehhez nem árt egy pontos órajel sem, szerencsére a rádiónk fel van készítve GPS órajel fogadására. Egy külön GPS panel beszerezhető a gyártótól, bár ezzel még nincs tapasztalatunk, épp rendelés alatt van. A leírás alapján a készülék belső órája pontos beállítás esetén azért kiszolgálja a WSPR-t, de a GPS jellel nyilván pontosabb. Az órajel mellett a földrajzi koordinátát is megkapja a rádió, így a lokátor beállításra sincs gondunk. Viszont felhívják a figyelmet arra, hogy csatlakoztassuk le a GPS-t amennyiben hagyományos távíró üzemben kívánunk dolgozni, mert a GPS-től jövő adatok elindítják a távíró adást.
A készüléket élesztés előtt a szokásos alapossággal nézzük át, helyes összeszerelés esetén a készülék hiba nélkül, azonnal éled. Az első bekapcsolásnál be kell állítani az LCD kontrasztot és már kezdhetjük is a beállításokat. Gyakorlatilag mindenféle laborműszer nélkül, a készülék saját menürendszeréből el lehet végezni a beállításokat. A beállítások egy trimmerkondit és három trimmerpotit érintenek, lehetőleg nem vezető anyagú csavarhúzóval és egy fejhallgató segítségével végezzük. A fejhallgató lehetőleg hangerő szabályozós legyen, és figyeljünk oda, hogy a megfelelő véghelyzetbe tekerjük a potit, nehogy halláskárosodást szenvedjünk!  Amennyiben mégis valami probléma adódik, a készüléken helyet kapott egy feszültségmérő, frekimérő, szignál generátor és még egy-két apróság. Nyilván ezeket csak akkor tudjuk használni, ha nem a kijelző, vagy a mikrokontroller beépítésénél követtünk el valami hibát.

8

Már majdnem kész!

Ugyan a Kedves Olvasónak úgy tűnhet, hogy végigpanaszkodtam ezt a cikket, de ez nem így van! Nagy élmény volt összeszerelni a kitet és még nagyobb öröm volt, hogy elsőre tette a dolgát! A kitet bátran ajánlom kezdőknek is, mert minimális eszköz illetve műszerpark elegendő az összeállításához. Ugyan némi alapvető kézügyesség kell hozzá, de kitartásra és precizitásra nevel (főleg az a fránya T1 tekercs)!  Kezdők számára talán csak egy hátránya van, magát a rádió működési elvét talán picit nehezebb megérteni, több olvasás szükséges hozzá. Lássuk be, ez már nem egy egyszerű detektoros rádió! Persze a leírás tartalmazza a blokkvázlatokat és a kapcsolási rajzot is, de itt már némi nyelvtudás szükséges a leírásokat olvasgatva.

9

Összerakva egészen jól mutat!

Kívánok minden amatőrtársnak sikeres építést és még több QSO-t a rádióval! Ha valaki komolyan gondolja a rádió megépítését, akkor javaslom nézzen körbe a QRP Labs honlapján, elég sok infó elérhető már az interneten a többi amatőrtárs jóvoltából. Ha már megépítetted a rádiót és van néhány segítő szándékú ötleted a többieknek, akkor ne habozz, írj kommentet és oszd meg velünk!

73 de HA5IKS Pisti

 

  1. Tapasztalataim szerint a QRP Labs termékeinek frekvenciastabilitása nem túl jó, wspr sávon simán kiszúrható, hogy ki dolgozik velük. Normál, pl cw üzemre tökéletesek. Ez kb 2 éves tapasztalat, azóta nem vizsgáltam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .