Egy valódi ritkaság: a Samos, azaz a FuMb4 felderítő és radarvevő

IMG_1756_1.kep

Régi adósságot törlesztünk ezzel a cikkel, hiszen a Rohde & Schwarz 1941-ben készült Samos (FuMb4) jelű „lomhalma” már számtalan alkalommal volt látható a rádióklub különböző honvédségi kiállításain, ám eddig csak azok tudhattak róla bővebben, akik látogatóként valamelyik eseményen személyesen végig hallgatták az elhangzott ismertetőt.

Folytatás

Múzeumok éjszakája

Idén a múzeumok éjszakáján Rádióklubunk az Altiszti Akadémiával együtt Szentendrén, a laktanya művelődési házában szombaton 10:00 órától késő este 22:00 óráig kiállításvárja az érdeklődőket. Láthatóak lesznek 1945 előtti, hazai gyártású adóvevők, lesz 1941-ben készült német radarvevő és hetvenesztendős, működő honvédségi szalagíró gép, valamint szovjet és amerikai berendezések is. A kiállításon megtekinthető lesz a legnagyobb hazai (Rétság) vegyvédelmi magángyűjtemény legszebb darabjai, valamint a Puskás Tivadar Technikum jóvoltából, drónbemutató. Ezen a napon lehetőség lesz megtekinteni kísérettel az Altiszti Akadémia rádióállomását, valamint meghallgatni 11:00 órától Moys Péter repüléstörténeti előadását. Az ingyenes tárlaton, szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Only low ESR!

Semmi nem tart örökké és ez igaz a számítógép alaplapokra is, de azért még mielőtt kidobnánk egy hibásnak ítélt alaplapot azért nézzük meg alaposabban a rajta található kondenzátorokat. Ha látunk púpos vagy gyanús elszíneződésű példányt akkor nagy biztonsággal a kiszáradt illetve csökkent kapacitású kondenzátor lesz a hiba oka.

 

Folytatás