Only low ESR!

Semmi nem tart örökké és ez igaz a számítógép alaplapokra is, de azért még mielőtt kidobnánk egy hibásnak ítélt alaplapot azért nézzük meg alaposabban a rajta található kondenzátorokat. Ha látunk púpos vagy gyanús elszíneződésű példányt akkor nagy biztonsággal a kiszáradt illetve csökkent kapacitású kondenzátor lesz a hiba oka.

 

Ha ezeket a kondenzátorokat kicseréljük azonos kapacitású és azonos vagy nagyobb feszültségű példányra akkor az esetek döntő részében újra használhatóvá válik az alaplap. A csere nem egyszerű mert az alaplapok kialakításánál nagy kiterjedésű réz vezető felületek is (táp, föld) találhatók, melyeket kis teljesítményű pákával nem forraszthatók. A nagy hőelvonás miatt szinte magát a páka hegyet tudjuk csak beforrasztani az alkatrész helyett. Minimum 100 watt teljesítményű pákával kezdjünk csak neki a munkának!

low ESR low ESR

 

low ESR low ESR

Elsőként ajánlott az alaplapot lefényképezni hogy a beépítésnél tudjuk, hogy honnan milyen értékű kondenzátort forrasztottunk ki

low ESR low ESR

Ajánlott a furatokból is az ont ki szedni mert az új kondenzátor beforrasztásánál könnyebb lesz a helyzetünk, ha mindkettőt nem is sikerül de legalább az egyiket tisztítsuk ki

low ESR low ESR

 

low ESR low ESR

A kondenzátorok mind álló kivitelűek de ha véletlenül  nagyobb (magasabb) méretűt építünk be feltétlenül nézzük meg nehogy az összeépítésnél valami beleérjen.

low ESR low ESR

Ha esetlegesen útban van akkor nyugodtan elfektethetjük és a legrövidebb lábakkal forrasszuk be.

low ESR low ESR

A polaritásokra nagyon figyeljünk, nehogy duplán kelljen forrasztani! Eddigi munkáim során a kondenzátor cserével szinte minden hibásnak vélt  alaplapot sikerrel lehetett újraéleszteni, némi gyakorlat és egy megfelelő páka a siker titka.

HG5CUT Tibor

 

[Not a valid template]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .