Only low ESR!

Semmi nem tart örökké és ez igaz a számítógép alaplapokra is, de azért még mielőtt kidobnánk egy hibásnak ítélt alaplapot azért nézzük meg alaposabban a rajta található kondenzátorokat. Ha látunk púpos vagy gyanús elszíneződésű példányt akkor nagy biztonsággal a kiszáradt illetve csökkent kapacitású kondenzátor lesz a hiba oka.

 

Ha ezeket a kondenzátorokat kicseréljük azonos kapacitású és azonos vagy nagyobb feszültségű példányra akkor az esetek döntő részében újra használhatóvá válik az alaplap. A csere nem egyszerű mert az alaplapok kialakításánál nagy kiterjedésű réz vezető felületek is (táp, föld) találhatók, melyeket kis teljesítményű pákával nem forraszthatók. A nagy hőelvonás miatt szinte magát a páka hegyet tudjuk csak beforrasztani az alkatrész helyett. Minimum 100 watt teljesítményű pákával kezdjünk csak neki a munkának!

 

Elsőként ajánlott az alaplapot lefényképezni hogy a beépítésnél tudjuk, hogy honnan milyen értékű kondenzátort forrasztottunk ki

Ajánlott a furatokból is az ont ki szedni mert az új kondenzátor beforrasztásánál könnyebb lesz a helyzetünk, ha mindkettőt nem is sikerül de legalább az egyiket tisztítsuk ki

 

A kondenzátorok mind álló kivitelűek de ha véletlenül  nagyobb (magasabb) méretűt építünk be feltétlenül nézzük meg nehogy az összeépítésnél valami beleérjen.

Ha esetlegesen útban van akkor nyugodtan elfektethetjük és a legrövidebb lábakkal forrasszuk be.

A polaritásokra nagyon figyeljünk, nehogy duplán kelljen forrasztani! Eddigi munkáim során a kondenzátor cserével szinte minden hibásnak vélt  alaplapot sikerrel lehetett újraéleszteni, némi gyakorlat és egy megfelelő páka a siker titka.

HG5CUT Tibor

 

[Not a valid template]

  1. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this site. I’m hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming also. In fact your creative writing skills has encouraged me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.