Only low ESR!

Semmi nem tart örökké és ez igaz a számítógép alaplapokra is, de azért még mielőtt kidobnánk egy hibásnak ítélt alaplapot azért nézzük meg alaposabban a rajta található kondenzátorokat. Ha látunk púpos vagy gyanús elszíneződésű példányt akkor nagy biztonsággal a kiszáradt illetve csökkent kapacitású kondenzátor lesz a hiba oka.

 

Ha ezeket a kondenzátorokat kicseréljük azonos kapacitású és azonos vagy nagyobb feszültségű példányra akkor az esetek döntő részében újra használhatóvá válik az alaplap. A csere nem egyszerű mert az alaplapok kialakításánál nagy kiterjedésű réz vezető felületek is (táp, föld) találhatók, melyeket kis teljesítményű pákával nem forraszthatók. A nagy hőelvonás miatt szinte magát a páka hegyet tudjuk csak beforrasztani az alkatrész helyett. Minimum 100 watt teljesítményű pákával kezdjünk csak neki a munkának!

 

Elsőként ajánlott az alaplapot lefényképezni hogy a beépítésnél tudjuk, hogy honnan milyen értékű kondenzátort forrasztottunk ki

Ajánlott a furatokból is az ont ki szedni mert az új kondenzátor beforrasztásánál könnyebb lesz a helyzetünk, ha mindkettőt nem is sikerül de legalább az egyiket tisztítsuk ki

 

A kondenzátorok mind álló kivitelűek de ha véletlenül  nagyobb (magasabb) méretűt építünk be feltétlenül nézzük meg nehogy az összeépítésnél valami beleérjen.

Ha esetlegesen útban van akkor nyugodtan elfektethetjük és a legrövidebb lábakkal forrasszuk be.

A polaritásokra nagyon figyeljünk, nehogy duplán kelljen forrasztani! Eddigi munkáim során a kondenzátor cserével szinte minden hibásnak vélt  alaplapot sikerrel lehetett újraéleszteni, némi gyakorlat és egy megfelelő páka a siker titka.

HG5CUT Tibor

 

[Not a valid template]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.