Miről ír a QST magazin? 2015 január

Szervusztok!

Többször gondoltam arra, hogy leírom, hogy miről szokott írni az ARRL QST újságja. Most teszek egy próbát. Nem olvastam el minden cikket alaposan, de azért igyekszem mindenről tudósítani.QST-2015-January

  1. oldal Itt mindig a főtitkár K1ZZ David szokott írni. A mostani cikk arról szól, hogy a DX vadászat örömet vagy bosszúságot okoz. Néhány konkrét példát és tanácsot is leír. A téma a Navassa DXpedition miatt aktuális.
  1. Happy 100th Birthday, QST

Az ARRL tavaly ünnepelte a születésnapját, idén a QST fogja. A 81. oldalon QST címlap fotó pályázatot hirdetnek. Egy ember csak egyszer nyerhet a jubileumi évben. Részletesen leírják, hogy mire ügyeljenek a pályázók, milyen formátumú képet küldjenek be egy bekezdésnyi leírás kíséretében. ARRL tagok pályázhatnak csak, de ARRL tisztségviselők dolgozók természetesen nem. Egy csinos mintát is bemutatnak. Folytatás

Fórum, mobilos megjelenés

Elindult a HA5KDR fórum! Ezzel első sorban a jelentősen megnövekedett forgalmú kdr_fan levelezési listánkat akarjuk a webre átterelni, még egyszerűbbé és kényelmesebbé téve a klub életével és a rádiózással kapcsolatos témák megbeszelését. Szeretnénk, ha a HA5KDR fórum a magyar rádióamatőr közösségi élet egyik központi weboldala lenne, így a regisztráció a fórumra nyilvános, tehát nem klubtagokat is szeretettel várunk!

A másik hír: kijavítottam a weboldal mobiltelefonos megjelenítésével kapcsolatos problémákat, így elvileg már régebbi telefonokon is minden hibamentesen látható lesz.

2 plusz 2

Évente körülbelül tízen közülünk, ha rászánják magukat a távíró vizsga abszolválására. Hogy megéri-e nekik közreadni az alábbi sorokat, a válaszom a következő: ha az elkövetkezendő száz évben csak egy amatőrnek is segítségére leszek az alábbi egyszerű kapcsolással, azt sikerként könyvelem el.

Távíró vizsgám előtt én szerencsésnek mondhattam magam, mert HA4AA Andrástól, a vizsgára történő sok segítség mellett, melyet külön most is megköszönök, kaptam egy kis interfészt, amit HG5BVK Károly készített. Ezzel az eszközzel lehetett csatlakoztatni a billentyűt a PC-hez. A CWplayer elnevezésű morze oktató program elindítása után a monitoring funkciót kiválasztva a program a leadott billentyű kombinációkat megjelenítette a képernyőn, nem kis segítséget nyújtva ezzel a vizsgára való felkészülésben.

Most rajtam a sor, hogy tovább adjam a tudás. és mivel HA7GD Dani sikeresen vette az első akadályt, hívójeles amatőrré vált, elhatároztam, hogy építek neki egy ilyen csatlakozót, remélve, hogy a majdani távíró vizsgára való felkészülése során hasznát fogja venni.

Folytatás

Hívójelkönyv

Fejlesztettünk egy saját oldalt, ahol egyszerűen megtekinthetők és kereshetők a rádióamatőr hívójelkönyvben lévő adatok. Az oldal elérhető ide kattintva.

A hívójelkönyv szinkronizálása minden éjjel megtörténik. Jobb egérgomb kattintással a táblázat fejlécére előhozhatjuk a menüt, amiben lehet kapcsolgatni az egyes, táblázatban megjelenő oszlopokat (alapból csak a legfontosabbakat mutatja). Az oszlopok szélessége is állítható. Forráskód itt.

Világvége után két nappal

Rádióklubunk Gerecse versenyállomásán is komoly károkat okozott az ónos eső. Mint ahogy az Őzike utcában úgy itt is a magasság miatt ami itt már 633 méter, sikerült mindennek rendesen lefagyni.OLYMPUS DIGITAL CAMERA Biztos találkozott már mindenki a Windowsnál a kékhalál című eposszal, csak itt most jéghalálnak neveztük de a végeredmény ugyan az. Elektromos távvezeték oszlopok kidőltek, így a Gerecsén levő Antenna Hungária toronyban üzemelő távközlési berendezések is kényszerpihenőt tartottak addig az ideig amíg az energiaellátás újra megindult. Folytatás

Pusztamarót időjárás állomás anno..

Az alábbi táblázatot az Országos Meteorológiai Szolgálattól (OMSZ) kaptuk. Az adatok a hajdan Nyergesújfalu-Pusztamarót állomáson mért havi csapadékösszegek időszakos átlagait mutatják grafikonos formában.

Pusztamarót időjárás

A Meteorológiai Szolgáltatnak Nyergesújfalu-Pusztamarót néven működött csapadékmérő állomása a pusztamaróti erdészetnél. Ezen állomás az 1936. január – 1972. július közötti időszakban üzemelt, aztán pár éves felfüggesztés után még működött egy rövid ideig (már csak Pusztamarót néven), majd 1980. októberében megszűnt. Csapadék adatai közül pillanatnyilag az 1951. utániak állnak rendelkezésre az OMSZ könyvtárában. A táblázat az 1951. január – 1972. július közötti időszak mérései alapján készült

 

Világvége előtt egy nappal

A XII. kerületi Őzike utcában a rádióklubunk területén is komoly károkat okozott az ónos eső. Szerencsére csak a Duna-x antenna károsodott de az is javítható egy ellem cseréjével. A környéken készült felvételek is bizonyítják, hogy 400 méter tengerszint feletti magasságú területeken katasztrófális állapotok uralkodnak. Folytatás

ÚJ VILÁGOK SZÓLÍTÁSA

EGYETLEN FILMEN AZ EMBERISÉG ÜZENETE

Meghatározó jelentőségű felfedezés történt: nem vagyunk egyedül a világűrben. Cáfolhatatlan bizonyítékok érkeztek; magyar rádióamatőrök nemrégiben nagy erősségű rádiójeleket észleltek a Messier 31 galaxis (közismert nevén: Androméda-köd) irányából. Bár az adatok feldolgozása jelenleg is folyamatban van, mára minden kétséget kizáró, hogy a jelek forrása egy földönkívüli civilizáció.

Folytatás